پایگاه خبری فوتبالی- روز سرنوشت برای تیم ملی فرا رسید؛ قرعهکشی آخرین مرحله مقدماتی جام جهانی 2022، فردا حوالی ساعت 12 ظهر در مالزی انجام میشود و تیم ملی، 5 رقیبش را برای رسیدن به جام جهانی قطر میشناسد.
به گزارش فوتبالی، این قرعه کشی طبق آخرین رنکینگ تیمهای ملی انجام میشود و با توجه به اینکه ایران، تیم دوم آسیاست پس خبری از بازی با ژاپن رده اولی نیست. اما احتمال همگروهی با 10 تیم دیگر وجود دارد. تیمهای سید دوم که اصلی ترین رقبای ایران هستند، استرالیا و کره جنوبی هستند که یکی با ایران همگروه میشود. در سید سوم، یکی از بین عربستان و امارات وارد گروه تیم ملی میشود. همگروههای دیگر تیم ملی از بین عراق یا چین، سوریه یا عمان و ویتنام یا لبنان انتخاب میشوند.
از میان این 10 رقیب، تنها ویتنام است که هرگز با تیم ملی در مقدماتی جام جهانی همگروه نبوده درحالیکه 9 تیم دیگر به دفعات در این مرحله از بازیهای رسیدن به جام جهانی، در گروه تیم ملی قرار داشتند. شروع و پایان مسیر تیم ملی برای رسیدن به جام جهانی، آسان است اما ماجرا این است که کلا در هیچ بازی میزبان نیستیم. در واقع نه تماشاگر داریم و نه در تهران هستیم. بازیها همه در زمین دیگر و کشور دیگری برگزار خواهد شد. اگر فرض را بر میزبان شدن ایران در دوحه بگیریم، اولین بازی خانگی تیم ملی مقابل یکی از تیمهای عمان یا سوریه در 11 شهریور خواهد بود و پایان بازیها در تعطیلات نوروز 1401 با جدال برابر ویتنام یا لبنان. در این گزارش نگاهی به رقبای احتمالی تیم ملی خواهیم داشت.
این نکته را متذکر شویم که ای اف سی اعلام کرده به فدراسیونهایی که سیستم کمک داور ویدیویی ندارند، کمک خواهد کرد تا وی ای آر را هر چه زودتر راهاندازی کنند البته این ماجرا به دلیل تحریمهای مالی و گمرکی و عدم انتقال پول از ایران به خارج از کشور امکان پذیر نیست. البته نباید فراموش کرد کشورهایی هم که به این مرحله رسیدهاند هم شاید نتوانند میزبان حریفانشان در خانه شوند. با خواندن گزارش بیشتر متوجه ماجراهای عجیب ای اف سی و فدراسیونهای عضوش می شوید.
* کره جنوبی
در 5 دوره از مقدماتی جام های جهانی، کره جنوبی همگروه تیم ملی بود: 1978، 1994، 2010، 2014 و 2018. در این 9 دیدار، کره جنوبی فقط یک بار موفق به شکست دادن تیم ملی شده است آن هم در مقدماتی جام جهانی 1994 که تیم ملی در قطر با 3 گل به کرهایها باخت. 3 بار هم تیم ملی برنده جدال با کرهایها در مقدماتی جام جهانی بوده: 3 برد یک صفر در رفت و برگشت جام جهانی 2014 و رفت جام جهانی 2018 در ورزشگاه آزادی. 5 دیدار هم بدون برنده تمام شده است. تیم ملی در 6 رویارویی آخرش با کره جنوبی در مقدماتی جام جهانی، شکست نخورده است.
.کره جنوبی از کشورهایی است که وی ای آر دارد و با توجه به وضعیت کرونای .کشورش، اعلام کرده که میتواند میزبان دیگر تیمها باشد
* استرالیا
برای رسیدن به جام های جهانی 1974، 1978 و 1998 تیم ملی و استرالیا با هم رویایی داشتند. در دو دوره اول همگروه بود اما در بازی آخر در پلی آف به هم رسیدند. در این 6 بازی، ایران 3 بار برنده شده، یک بار باخته و 2 بازی هم بدون برنده به پایان رسیده است. تیم ملی در 5 رویارویی آخرش با استرالیا در مقدماتی جام جهانی، شکست نخورده است. استرالیا برای رسیدن به جام جهانی 1974 از تیم ملی سبقت گرفت ولی در جام های جهانی 1978 و 1998 موفق نشد جلوی صعود ایران را بگیرد و در حسرت بزرگترین فستیوال فوتبالی دنیا ماند. ماجراهای بازی آخر تیم ملی مقابل استرالیا در ملبورن را هم که میدانید.
هنوز درباره شرایط میزبانی استرالیا، به صورت قطعی تصمیمی گرفته نشده اما کرونا در استرالیا اوج گرفته و ممکن است استرالیا هم نتواند در کشورش از دیگر تیم ها میزبانی کند. با توجه به فاصله زیاد استرالیا با دیگر کشورهای آسیایی، این کشور تقاضا کرده در دوره بعد به حوزه اقیانوسیه بازگردد.
* امارات
تیم ملی برای رسیدن به 2 جام جهانی 2002 و 2010 با امارات همگروه شد. با این تبصره که برای رسیدن به آفریقای جنوبی، هم در پیش مقدماتی و هم در مقدماتی برابر امارات قرار گرفتیم. در این 6 بازی، تیم ملی هرگز به امارات نباخته و صاحب 4 برد و 2 مساوی شد. در 4 رویارویی آخرمان با امارات، روند نتایج به صورت مساوی، برد، مساوی و برد بوده است و در کل امارات نمی تواند حریف خطرناکی برای تیم ملی محسوب شود و بهتر است ایران به جای عربستان با امارات همگروه شود.
امارات از کشورهایی است که مشکلی برای میزبانی از دیگر تیم ها ندارد و سیستم کمک داور ویدیویی را هم راه اندازی کرده است.
* عربستان
رقیب سنتی ایران در مقدماتی جام جهانی که برای رسیدن به 1978، 1994، 1998، 2002 و 2010 همگروه تیم ملی بوده است. . عربستان در 3 دوره بالاتر از تیم ملی قرار گرفت و در دوره های 2002 و 2010، راهی جام جهانی شد درحالیکه حسرت حضور در اولین جام های جهانی آسیا و آفریقا به دل تیم ملی ماند. در جام جهانی 1978، تیم ملی موفق به عبور از عربستان شد. در جام جهانی 1994، هر دو تیم از صعود بازماندند و در 199 8، هر دو تیم راهی مرحله نهایی در فرانسه شدند. همه چیز در رویارویی های تیم ملی و عربستان در مقدماتی جام جهانی مساوی است: 3 برد برای ما، 3 برد برای عربستان و 3 مساوی. تیم ملی در 3 تقابل آخرش در مقدماتی جام جهانی موفق به شکست دادن عربستان نشده است و به نوعی حالا گربه سیاه تیم ملی محسوب می شود.
عربستان هم سیستم کمک داور ویدیویی را راه اندازی کرده و اعلام کرده که می تواند میزبان کشورهای همگروهش برای بازیهایی که میزبان است باشد.
* عراق
5 بار با عراق برای رسیدن به جام جهانی همگروه بودیم شامل 2 بازی در پیش مقدماتی همین دوره، یک بار در مقدماتی 1994 و 2 بازی برای رسیدن به جام جهانی 2002. هیچکدام از رویارویی های ایران و عراق در مقدماتی جام جهانی مساوی نشده: 3 برد برای ایران و 2 برد برای عراق. بردهای عراق در پیش مقدماتی همین دوره و مقدماتی جام جهانی 1994 بود. در هر 5 رویارویی هم تیم برنده با حداقل اختلاف، صاحب 3 امتیاز شده است. عراق که هنوزدر تب و تاب تغییر سرمربی اش است برای رقابتهای مقدماتی جام جهانی در مرحله نهایی مثل ایران نمی تواند از امتیاز میزبانی اش در عراق استفاده کند.عراق سیستم کمک داور ویدیویی ندارد و البته از نظر شرایط کرونایی و امنیتی نمی تواند میزبان تیم های گروهش باشد.
عراق احتمالا در قطر، امارات یا اردن(به شرط داشتن سیستم کمک داور ویدیویی) میزبانی می کند.
* چین
1990، 1998 و 2018؛ تیم ملی در این 3 دوره همگروه چین بود؛ رقیبی که همیشه موردعلاقه مان بوده است. 4 برد برابر چین داریم، یک مساوی و تنها یک باخت که در همان اولین تقابل رقم خورد. تیم ملی در 5 رویارویی آخرش با چین در مقدماتی جام جهانی، شکست نخورده و در 2 بازی اخیر کلین شیت کرده است.
چین سیستم کمک داور ویدیویی دارد و البته کشور زاینده کرونا، با کنترل کرونا و واکسیناسیون اعلام کرده که می تواند میزبان کشورهای گروهش باشد.
* سوریه
با 11 رویارویی، سوریه بیشترین تقابل را با تیم ملی در مقدماتی جام های جهانی داشته: 1974، 1978، 1994، 1998، 2010 و 2018. در این 11 بازی، تیم ملی تنها یک بار به سوریه باخته است که در مقدماتی جام جهانی 1974 بود. 4 بار هم موفق به شکست سوریه شده ایم ولی نتیجه غالب رویارویی های مان، 6 بار مساوی شدن بوده است. تیم ملی در 9 رویارویی اخیرش با سوریه در مقدماتی جام جهانی شکست نخورده ولی تنها یک بار در 5 مصاف آخرمان، سوریه را برده ایم. سوریه هم به دلیل جنگ داخلی و البته شرایط امنیتی نمیتواند میزبان تیم های ملی گروهش باشد.
سوریه هم احتمالا در قطر، امارات و یا اردن(اگر سیستم وی ای آر داشته باشد) میزبان حریفانش خواهد بود.
* عمان
عمان در جام های جهانی 1994 و 2018 همگروه تیم ملی در پیش مقدماتی بود و هرگز نتوانست با برد از زمین خارج شود؛ 2 برد برای تیم ملی و 2 مساوی. در این 4 بازی، دروازه تیم ملی تنها یک بار باز شده است. عمان تجربه زیادی برای حضور در این مرحله ندارد. البته از نظر میزبانی و کرونا هم مشکل خاصی ندارد و تیمی که برانکو سرمربی اسبق تیم ملی و پرسپولیس در آن سکاندار است با امید ویژه ای پا به مسابقات خواهد گذاشت. عمان هم یکی از کشورهایی که است که در حال راه اندازی سیستم کمک داوری ویدیویی است و تا شهریور به این سیستم مجهز می شود.
برخی خبرها حاکی از آن است که عمان هم ممکن است مقصد تیم های ایران، سوریه و عراق برای میزبانی باشد اما هنوز این خبر تایید شده نیست.
* ویتنام
تیم ملی در مقدماتی جام جهانی هرگز با ویتنام همگروه نبوده است. در کل تاریخ فوتبال ایران هم تنها یک بار برابر ویتنام قرار گرفته ایم که مربوط است به برد 2 صفر در مرحله گروهی جام ملتهای 2019. ویتنام یکی از تیمهایی است که نمیتواند خطر زیادی برای دیگر تیم ها ایجاد کند البته عملکرد آنها در امارات فوق العاده بود.
باید دید ویتنام بر اساس ماجراهای کرونایی، شرایط میزبانی دارد و می تواند وی ای آر نصب کند یا اتفاق دیگری برای این تیم میافتد.
* لبنان
تیم ملی برای رسیدن به جام جهانی 2014 با لبنان در یک گروه قرار گرفت: بازی رفت را با یک گل در بیروت باخت ولی در بازی برگشت با 4 گل در ورزشگاه آزادی برنده شد. کلا لبنان حریف چندان سختی برای تیم ملی فوتبال ایران نیست. البته لبنان ادعا کرده که می تواند در بیروت میزبان دیگر تیم ها باشد و حتی گفته به کمک ای اف سی وی ای آر نصب می کند اما داستان از این قرار است که کرونا، انفجار سال گذشته، مسایل امنیتی و جنگهای داخلی و حزبی و البته برخی جنگهای موقت خارجی هم می تواند میزبانی را از لبنان بگیرد.
باید دید در نهایت تکلیف میزبانی لبنانیها چه خواهد شد.
گزارش از علیرضا خطیبی/ پایگاه خبری فوتبالی