هفتمین سوپرجام در سال بیست و سوم؛ بچه سرراهی!

هفتمین سوپرجام در سال بیست و سوم؛ بچه سرراهی!

پایگاه خبری فوتبالی - سوپرجام، دیداری مهیج در تمام دنیاست. دیداری بین قهرمان‌های لیگ و جام حذفی که در برخی کشورها مانند ایتالیا و اسپانیا با حضور نایب‌قهرمان‌های این دو رقابت تبدیل به یک تورنمنت 4جانبه جذاب شده و پر است از صحنه‌های ناب. 

به گزارش فوتبالی، در یک هفته گذشته، دربی میلان و ال‌کلاسیکو در فینال سوپرجام‌های ایتالیا و اسپانیا، حض کافی را به دوست‌داران دنیای توپ گرد تزریق کرد. در ایران اما سوپرجام، همیشه در محاق بوده و مانند یک بچه سرراهی، با آن رفتار شده است. رویارویی سپاهان و پرسپولیس در 28 دی، باید بیست و سومین سوپرجام فوتبال ایران از تاسیس لیگ برتر باشد ولی دهمین است آنهم درحالیکه 3تایش برگزار نشد.

* تاریخچه

اولین دوره سوپرجام، 4 روز قبل از آغاز رسمی پنجمین دوره لیگ برتر بین صبا و فولاد برگزار شد. خروجی مهم این بازی، پایان دوران ایمان مبعلی در تیم ملی در زمان حضور برانکو بابت تکل روی پای علی دایی بود. دوره بعدی، قرار بود پیش از شروع لیگ هفتم بین سپاهان و سایپا برگزار شود. 3 روز قبل از بازی، ورزشگاه آزادی به دلیل عدم آمادگی از میزبانی انصراف داد. بازی به صباشهر منتقل شد ولی هم سپاهان و هم سایپا از حضور در آن انصراف دادند. همین اتفاق کافی بود تا برای دیدن سوپرجام بعدی، یک دهه زمان بگذرد تا نوبت به رویارویی استقلال خوزستان و ذوب‌آهن پیش از شروع لیگ شانزدهم برسد. از آن روز، سوپرجام بالاخره توانست جایش را در تقویم فوتبال ایران باز کند؛ هرچند هنوز هم این بازی، زمان مشخصی برای برگزاری ندارد.

* سوپرجام هفتم

امکان برگزاری سوپرجام در سال‌های 1398 و 1402 به دلیل قهرمانی پرسپولیس در هر دو رقابت لیگ برتر و جام حذفی نبود (هرچند در کشورهای دیگر، حتی وقتی تیمی دبل کند بازهم سوپرجام با حضور نایب‌قهرمان لیگ برگزار می‌شود). در سال 1397 هم دکترین خطیر و رفقا جواب نداد و استقلال که روز بازی، خارج از کشور در اردو بود، بازنده شد. با حذف این 3 دوره، باید 20 بازی سوپرجام داشته باشیم درحالیکه 6 بازی داریم و منتظر هفتمی هستیم. همین گزاره به بهترین شکل جایگاه این بازی را در فوتبال ایران نشان می‌دهد.

* افتخارات

پرسپولیس 5 بار فاتح سوپرجام شده درحالیکه تنها 3 بار این بازی را برگزار کرده و در یکی، هم شکست خورده است. 4 تیم دیگر هرکدام یک بار فاتح این بازی شده‌اند: صبا، ذوب‌آهن، فولاد و استقلال. سپاهان نه‌تنها قهرمان این رقابت نشده که برای اولین بار وارد این بازی می‌شود درحالیکه بایستی برای هشتمین بار، یک طرف سوپرجام قرار می‌گرفت. نفت تهران، استقلال خوزستان، نساجی و تراکتور هم سابقه حضور در این بازی را دارند که با شکست‌شان منجر به قهرمانی نشد.

* آمار

با احتساب فینال برگزارنشده سرخابی در سال 1397، 4 بار قهرمان لیگ برتر فاتح سوپرجام شده و 3 بار جام به قهرمان جام حذفی رسیده است.

 2 دوره ابتدایی سوپرجام با جشن قهرمانی فاتح جام حذفی همراه بود: صبا و ذوب‌آهن. 2 دوره بعدی به قهرمان لیگ برتر رسید: پرسپولیس. 

در 3 دوره اخیر سوپرجام، قصه یک در میان بین قهرمان لیگ و جام حذفی بوده: قهرمان لیگ (پرسپولیس)، قهرمان حذفی (فولاد)، قهرمان لیگ (استقلال) و حالا این بازی.

بهترین گلزن سوپرجام، 2 بازیکن با زدن 2 گل هستند: علی دایی (صبا) و مهدی مهدی‌پور (ذوب‌آهن). علی علیپور، فرشاد احمدزاده و عیسی آل کثیر یک گل در این بازی زده و شانس رسیدن به صدر جدول را با توجه به حضور در بازی پیش رو برابر سپاهان دارند.

پرافتخارترین سرمربیان سوپرجام، یحیی گل‌محمدی و برانکو ایوانکوویچ هستند با 3 بار فتح آن. گل‌محمدی، تنها کسی است که قهرمان سوپرجام با 2 تیم مختلف شده است: ذوب‌آهن و پرسپولیس. برانکو هم مورد ویژه‌ای است: یک بار حضور در سوپرجام و 3 بار فتح آن.

3 سرمربی ایرانی (مجید جلالی، یحیی گل‌محمدی و جواد نکونام) و 2 سرمربی خارجی (ریکاردو سا پینتو و برانکو ایوانکوویچ) فاتح سوپرجام شده‌اند و حالا باید دید این رقابت با قهرمانی پاتریس کارترون، مساوی می‌شود یا باقری، اختلاف را 2 برابر می‌کند؟

خبری از تماشاگر در سوپرجام نیست. آخرین بار، سال 1396 بود که این بازی با حضور تماشاگر برگزار شد. هر 3 سوپرجام آخر در سال‌های 1399، 1400 و 1401 بدون حضور تماشاگر بوده است.

* سوپرجام‌های برگزارشده

  1- صبا 4- فولاد صفر/ ورزشگاه دستگردی/ 1384

  2- ذوب‌آهن 4- استقلال خوزستان 2/ ورزشگاه فولادشهر/ 1395

  3- پرسپولیس 3- نفت تهران صفر/ ورزشگاه آزادی/ 1396

  4- پرسپولیس یک- تراکتور صفر/ ورزشگاه آزادی/ 1399

  5- فولاد یک- پرسپولیس صفر/ ورزشگاه شهید سلیمانی سیرجان/ 1400

  6- استقلال یک- نساجی صفر/ ورزشگاه باهنر کرمان/ 1401