پایگاه خبری فوتبالی- عبدالرحمان شاهحسینی، رئیس پیشین کمیته انضباطی فدراسیون به انتقاد از اساسنامه این فدراسیون پرداخت و خواهان اصلاح آن شد.
به گزارش فوتبالی، عبدالرحمان شاهحسینی، رئیس پیشین کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال میهمان برنامه تلویزیونی «سلام صبح بخیر» بود و با علی کفاشیان، رئیس پیشین فدراسیون فوتبال به گفتوگوی تلفنی درباره ابهامات انتخابات پیش روی این فدراسیون پرداخت.
شاهحسینی در ابتدا اظهار داشت: یکی از اتفاقاتی که در اساسنامه فدراسیون فوتبال افتاده این است که هرکسی که میخواهد برای انتخابات شرکت کند باید از 10 نفر از بین 75 عضو مجمع در فدراسیون فوتبال امضا بگیرد. با این شرایط علی دایی و مهدی مهدویکیا و تمام چهرهها میتوانند کاندیدا شوند؟ از تاریخ تولد این قوانین تا امروز 12 سال میگذرد و نتیجه انتخابات این اساسنامه فعلی همین اوضاعی است که در مدیریت فوتبال میبینید و اگر در یک رفراندوم بین فوتبالیها و کسانی که خاک فوتبال را خوردهاند و زحمت کشیدهاند استعلام کنید آنها رضایت ندارند و انعکاس این موضوع در فضای مجازی نیز هست.
وی ادامه داد: بندی که گذاشتهاند یک انحصار است و خوانی است که هرکسی نتواند ثبتنام کند. من هرچه نگاه و مطالعه کردم دیدم چنین مانعی در انتخابات فوتبالی کشورهای دیگر نداریم. اخیراً نگاه کردم دیدم رئیس فدراسیون آلمان را 250 نفر از اهالی فوتبالی که در مقرراتشان نوشته است، انتخاب میکنند، ولی ما برخلاف ذات انتخابات که همه میتوانند شرکت و ثبتنام کنند و بعد از بررسی صلاحیتهای عمومی و اختصاصی که در انتخابات مختلف هست به مراحل بالاتر میروند، عمل میکنیم. من یک سؤال از کسانی دارم که این اساسنامه را با هر هدفی تدوین کردهاند. کدام مدیر کاربلدی که برای خود شأنی قائل است و او را قبول دارند میپذیرد که در ابتدای کار لابی کند؟ قبل از ورود به انتخابات رئیس فدراسیون را 10 نفر از اعضا باید پیشنهاد کنند و سایر اعضای هیئت رئیسه باید معرفینامه پنج نفر را داشته باشند.
رئیس پیشین کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال افزود: کدام آدمی که برای خود شأن و شخصیت قائل است این فرمها را دست میگیرد و گدایی پیشنهاد میکند؟ نه تنها علی دایی و علی داییهای زیادی که در فوتبال داریم، تحصیلکردههای فوتبال، زحمتکشان و مدیران و... هیچکس با وجود این اساسنامه نمیآید و برایشان کسر شأن است. کسی که میخواهد برود و امضا جمع کند مطمئن باشید توقعی از سوی کسی که او را پیشنهاد میکند هم ایجاد میشود. خود من دو دوره قبل کاندیدای فدراسیون فوتبال بودم وقتی برنامههایم را در 30 صفحه نوشتم و لزوم وجود حقوقدان را در آن نوشته بودم دیدم اصلاً فایدهای ندارد. روزی که به مجمع میرفتم دیدم تمام آقایان با احترامی که برایشان قائل هستم و مرا میشناسند به من میگفتند چه کار کردی که اینجا آمدهای؟ کسی را دیدهای؟ با کسی صحبت کردی؟ لابی کردی؟ من گفتم از این کارها در عمرم نکردهام و نخواهم کرد. این بند یک مانع بسیار بزرگ و خلاف ذات هر انتخاباتی است. یعنی اگر کسی 9 امضا بگیرد هم نمیتواند وارد شود!
وی در پاسخ به این پرسش که «آیا به نظر شما ترکیب فعلی مجمع فوتبال قانونی است؟»، گفت: ما قائدهای داریم که میگوید اجرای قانون بد بهتر از بیقانونی است. با تمام احترامی که برای شخصیت حقیقی اعضا قائلم، چهار سال قبل در کمیسیون اصل 90 با نظر کارشناسی متخصصان فوتبالی اعم از رؤسای گذشته فدراسیون، بازیکنان و مربیان تیم ملی، اصحاب رسانه و... گفتم این اساسنامه و 75 نفر بماند، 65 نفر دیگر هم به مجمع اضافه شوند و اساسنامه اصلاح شود تا دیگر کسی نتواند بگوید لابی و گروهبندی کردهاید. ما گفتیم کلیه رؤسای فدراسیون فوتبال بعد از انقلاب که در قید حیات هستند عضو این مجمع بشوند، یعنی 40 سال تجربه مدیریتی مستقیم بر فوتبال. از آقای ناصر نوآموز تا نهایتاً آقای کفاشیان. دادکان، صفایی فراهانی و... گفتیم همه سرمربیان تیم ملی بزرگسالان که حدود 13 نفر میشوند را عضو کنید. گفتیم کاپیتانهای تیم ملی را که سابقه بیش از 20 مسابقه را دارند عضو کنید که رأیدهنده شوند. بعضی از این اسامی چند جا حضور دارند و هم سرمربی و کاپیتان بودند. 10 نفر از بازیکنان تیم ملی ادوار به انتخاب اتحادیه. سه نفر از داوران فوتبال به انتخاب اتحادیه داوران و سه نفر از مربیان به انتخاب اتحادیه مربیان. رؤسای اتحادیهها باشگاهها، بازیکنان، داوران، مربیان و هواداران و رئیس کانون هواداران که سرمایه اصلی در فوتبال هستند هم عضو شوند. رئیس کمیته المپیک و دبیرکل هم اضافه شوند. سه نفر از مدیران عامل باشگاههای ادوار که 10، 15 سال قبل موفق بودند. مجموعه اینها 65 نفر میشوند. در این صورت مطمئن باشید این مجمع با اسامی که شناسنامه و رزومه و تاریخ فوتبال هستند، کامل میشود.
شاهحسینی درباره این موضوع که اگر این تعداد افراد اضافه شوند که دیگر این اساسنامه قابل اجرا نیست و دوستان نمیتوانند راحت رأی بیاورند، تصریح کرد: ما هم میخواهیم اجرا نشود. این خواسته به حق کسانی است که خودشان را مالک مشاع فوتبال میدانند و هستند. علی داییها، علی پروینها، حسن روشنها، جاسمیانها، نوآموزها و... میخواهند به این شکل باشد و اگر این اتفاق بیفتد دیگر شاهد این مسائلی که میبینید و اوضاعی که بر فوتبال ما حاکم است و یک قضیه ساده مثل انتخاب سرمربی تیم ملی اینگونه میشود، نخواهید بود.
وی در مورد اینکه دراگان اسکوچیچ سرمربی تیم ملی فوتبال قرار بوده میهمان برنامه تلویزیونی «فوتبال برتر» باشد که در لحظه آخر فدراسیون فوتبال مانع این کار شده است، خاطرنشان کرد: این تخلف است. در قانون مطبوعات، من مسئول که 31 سال سابقه دارم و با هفت رئیس فدراسیون کار کردهام میخواهم این را بگویم همیشه من خودم را چون قانونمند هستم مطابق قانون مکلف میدانم در برابر رسانهها پاسخگو باشم. شما نماینده افکار عمومی و پلی بین مردم و مسئولان هستید.
رئیس پیشین کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال در واکنش به این موضوع که اعضای مجمع فدراسیون اغلب رؤسای هیئت فوتبالها هستند و فدراسیون فوتبال در انتخابات این هیئتها نقش دارد، چطور میشود فدراسیونی که روی انتخاب یک نفر بهعنوان هیئت فوتبال نقش داشته، در انتخابات فدراسیون، هیئت فوتبال به فرد دیگری غیر از مسئولان فدراسیون رأی بدهد، اظهار کرد: رابطه رئیس و مرئوسی برقرار است. به همان تعداد اعضای مجمع برمیگردیم و ترکیب فعلی مجمع و تعداد رؤسای هیئتها آنقدر مؤثر است که میتواند سرنوشت انتخابات را عوض کند. چهار سال یک رابطه رئیس و مرئوس برقرار است و این فکر میکنم یک تعارض منفعت است و نمیتوانند در این اساسنامه انتخاباتی داشته باشیم که این گروهی که رابطه خادم و مخدومی و رئیس و مرئوسی بینشان است سرنوشت انتخابات را رقم نزنند. تازه در این مسائل خود هیئتها هم در انتخاباتشان ابهامات زیادی وجود داشته است، چقدر از این هیئتها دورهشان تمام شده و دارند با سرپرستی ادامه میدهند. امروز باید یک چیز نو هم به شما بگویم و مطمئن باشید حرفهایی که من میزنم همه مستند است. زمانی که در کمیسیون اصل 90 کار میکردم گزارشی آمده بود که یکی از رؤسای هیئتهای فوتبال و بسیار مؤثر استانهای نزدیک ما، نزدیک انتخابات هیئت فوتبال دورههای قبل کلیه اعضای مجمع استانی را با خانوادههایشان با هزینه فدراسیون فوتبال به زیارت مشهد مقدس اعزام کرده است. این چه زیارتی است؟ ما بلافاصله کتباً این رئیس هیئت را برای تحقیق در مورد گزارش یادشده دعوت کردیم. من چون کار قضایی کرده بودم، روشم این بود که اسناد و مدارک را همگی صورتجلسه کردیم و امضا گرفتیم. او اقرار کرد که من با هزینه هیئت آنها را بردم. اصل این قضیه جرم و تخلف فوتبالی است. او در انتخابات رأی بالایی آورد و الان هم هست! آن ترکیبی که من به شما گفتم بیاید اینها از این اکثریت این چنینی میافتد و این شائبهها و سوءظنها نسبی است و مطلق است. خیلی از اشخاص در مجمع هستند که مستقل عمل میکنند، اما فوتبال ما که از تیمسار نوآموز، دادکان، دایی، مهدویکیا و... نقشی در انتخابات آن نداشته باشند چگونه است؟!
در این بخش از برنامه، علی کفاشیان و عبدالرحمن شاهحسینی به صورت تلفنی به گفتوگو پرداختند.
رئیس پیشین کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال خطاب به کفاشیان گفت: شما هشت سال رئیس فدراسیون بودید، میتوانید یک کشور را نام ببرید که مثل ما در فوتبال صاحب سبک است و کاندیدا باید از قبل برود کاسه گدایی دست بگیرد و از 10 نفر تأییدیه بگیرد تا بتواند وارد انتخاب بشود؟! کفاشیان در پاسخ به سؤال شاهحسینی تصریح کرد: این یک بحث دیگر است که آییننامه انتخابات است و میتواند تغییر کند، ولی به نحوی باید باشد که یک دفعه 50، 100 نفر نتوانند کاندیدا شوند و شرایطی باشد که افراد نتوانند هجوم بیاورند و کاندیدا شوند. این به نظر من اشکال دارد.
شاهحسینی ادامه داد: اصراری بر این هست که این اساسنامه ناقص اجرا شود تا فوتبالمان کسانی را که صاحب اصلیاش هستند و حق دارند بیرون در خانهشان نگه دارد و شایستهها در خانهشان باشند. امروز ترس از برخی از لابیها وجود دارد. ببخشید این اساسنامه آیه قرآن نیست که نتوانیم آن را اصلاح کنیم و ظرف یک ماه قابل اصلاح است و این اساسنامه را باید اصلاح کنند. مطمئن باشید آن زمان دامنه نفوذ اکثر گروهها به این مجمع کم خواهد شد. قانون منع بکارگیری بازنشستگان که الان حاکم است میگوید به جز دستگاه ماده پنج قانون خدمات کشوری هر دستگاهی که به هر نحوی مستقیم یا غیرمستقیم از بودجه عمومی استفاده میکند افراد بازنشسته حق فعالیت در آن دستگاه را ندارد ولی این بحث بسیار مفصل است.
کفاشیان در پاسخ به این پرسش که «چرا چهرههای مهم فوتبال از جمله مربیان، کاپیتانها، رؤسای قبلی فدراسیون در این معادلات مجمع فدراسیون هیچ جایی ندارند؟»، گفت: فدراسیون فوتبال با اساسنامه تیپ آن که مشخص کرده و اکثر کشورهای دنیا به این شکل است، اعضای مجمع آن دستاندرکارانی هستند که در بدنه مدیریت فوتبال کار و خدمت میکنند و این اعضا هم نمایندگانی دارند، نماینده مربیان، ورزشکاران، داوران، ورزش بانوان و... در بین مجمع هست. اگر زمانی کانون ورزشکاران، مربیان و ... باشند نمایندگان آنها به مجمع میآیند و صحبت میکنند و رای میدهند. اعضای مجمع دستاندرکاران بخش مدیریتی مجمع فوتبال هستند.
رئیس پیشین فدراسیون فوتبال در پاسخ به این سؤال که فدراسیون نقش بسیار اساسی در انتخابات هیئتهای استانها دارد. چه تضمینی است که نقش فدراسیون در انتخابات روی رأیهای مجمع اثرگذار نیست؟ مثلاً فکر کنید آقای علی دایی بخواهد برای ریاست فدراسیون کاندیدا شود او اصلاً با این وضعی که وجود دارد شانسی دارد؟، خاطرنشان کرد: اولاً که فدراسیون نقش زیادی در انتخابات رؤسای هیئت استانها ندارد. آنجا هم به صورت مجمع است و حتی مدیرکل استان هم نقش زیادی ندارد، چون آنجا یک نفر کاندیدا میشود و رؤسای شهرستانها هستند.
وی در پاسخ به این سؤال که «فدراسیون نقشی در مدیریتها ندارد؟»، تصریح کرد: نه ندارد. فدراسیون آنجا یک رأی است. مدیرکل استان یک رأی است. بیشتر شخص مطرح است که برنامههای خود را اعلام میکند. فدراسیون 10، 20 درصد مؤثر است، اما نه آنقدر که شما میگویید. اینگونه نیست که انتسابی باشد و نفری را بگذارند، بلکه انتخابی است. بالاخره افرادی باید باشند که از قبل علایق خود را نشان داده باشند و در کار اجرایی باشند. برای همین سابقه مدیریتی 10 یا پنج ساله ملاک است.
شاهحسینی درباره اینکه او هم این موضوع که فدراسیون فوتبال نقشی در انتخابات هیئتها ندارد و آیا انتخابات مهندسی شده را قبول دارد، گفت: اول انصاف حکم میکند یک نکته را درباره دوران مدیریتی کفاشیان بگویم که همه جا هم گفتهام. با اینکه منتقد درجه یک فدراسیون تحت مدیریت کفاشیان بودم تاب و توان او مقابل انتقادات بسیار عالی و بینهایت بوده و بعد از کفاشیان این چنین نبوده است. در گزارشی که از فوتبالیها در مجلس جمع شد، یکی از پیشنهاداتی که به وزارت ورزش ارسال شد این بود که ترکیب مجمعی که کفاشیان مصوب کرد، لازم الاجراست. ما پیشنهاد کردیم کل رؤسای فدراسیون فوتبال به اضافه سرمربیان ایرانی تیم ملی و کاپیتانهای تیم ملی، بازیکنان ادوار، پیشکسوتان، کانونهایی که قانوناً ثبت میشود و مرتبط با فوتبال است همچون کانون هواداران با شرایط خاص طی تشریفات و احراز صلاحیت شوند. شما (کفاشیان) میدانید در هیچ مجمعی اتحادیه باشگاهها حتی یک رأی هم حق ندارند بدهند. اگر این ترکیب بیاید این شائبهها از بین میرود. آنوقت میدانید چه اسامی در مجمع قرار میگیرد؟ 14 رئیس فدراسیون از جمله خود کفاشیان عضو مجمع میشود، این یعنی 40 سال تجربه.
کفاشیان در این خصوص گفت: اصولاً تمام مجامع کجا میآیند؟ افراد قدیم را بیاورند؟ مجمع باید کسانی باشند که دستاندرکار فعلی باشند.
رئیس پیشین کمیته انضباطیی فدراسیون فوتبال تصریح کرد: یعنی شما میفرمایید تیمسار نوآموز، محمد دادکان، صفایی فراهانی، علی پروین، علی دایی، حسن روشن، علی جباری، اینهایی که تاریخ فوتبال را ساختند و تحصیلکردههای فوتبالی که الان دکترای فوتبال دارند و علم مدیریتشان تصدیق بفرمایید از خیلی از کسانی که ثبتنام کردهاند چندین برابر بیشتر است، اینها هیچ نقشی در اداره تعیین متولیان فوتبال ما نداشته باشند؟ فقط کسانی که الان به هر طریقی و روشی سمتی گرفتهاند بیایند آینده فوتبال را مشخص کنند؟ از رسانه ملی خواهش میکنم، الان که دیر شد و چهار سال تعمداً این اساسنامه را اصلاح نکردند. مِن بعد رسانه ملی بیاید و از خود فوتبالیها که مالک فوتبال هستند استعلام بگیرد و نظرشان را بپرسد. ما این فهرست را از رئیس فدراسیون و بازیکن و مربی تیم ملی که آمدهاند گرفتهایم و هیچ تعارضی با مقررات نوشته بینالمللی ندارد که هیچ، مراجع بینالمللی به ما آفرین خواهند گفت که ما مجمعمان را اینگونه تشکیل دادهایم.
کفاشیان افزود: همانطور که عرض کردم اکنون نه تنها فدراسیون فوتبال بلکه همه فدراسیونهای دیگر همین وضعیت را دارند. در خود فدراسیون فوتبال قبلا 30 رئیس هیئت و دو یا سه رئیس باشگاه بود اما الان 30 و اندی اعضای باشگاهها هستند که بدنه فوتبال کشور هستند.
9697