چرا کی‌روش به لیگ ایران علاقه ای ندارد؟

چرا کی‌روش به لیگ ایران علاقه ای ندارد؟

سرمربی سابق تیم ملی و کارشناس فعلی فوتبال ایران در رابطه با عدم علاقه کارلوس کی روش به لیگ ایران و تمایل وی به حضور لژیونرها در تیم ملی نظرات جالبی را بیان کرد. 

به گزارش "ورزش سه"، جلال چراغپور که سابقه نشستن روی نیمکت تیم ملی را به عنوان سرمربی در کارنامه خود دارد، به عنوان یکی از مهمترین نظریه پردازهای فوتبال ایران محسوب می شود. او در سال های اخیر ترجیح داده وارد حلقه اصلی حاکم بر فوتبال ایران نشود و به تحلیل بازی ها و تاکتیک های مختلف بپردازد. به بهانه حضور سامان قدوس در اردوی تیم ملی و علاقه کی روش به دعوت بیشتر از بازیکنان لژیونر به نسبت بازیکنان حاضر در لیگ ایران، با جلال چراغپور به صحبت پرداختیمغ بحثی منطقی که در آن سرمربی سابق تیم ملی به بیان نکات جالبی پرداخت. 

* شما قطعا برنامه کی روش برای رسیدن به جام جهانی را مطالعه کرده اید. اردوها و بازی های پیش بینی شده در این برنامه را برای حضور موفق در جام جهانی منطقی می دانید؟

 برنامه ای که کی روش ارائه داد، قطعا برنامه ای جامع و بدون اشکال است. او فرصت های خوبی تدارک دیده تا تیم ملی بتواند به آمادگی کامل برسد. اصلا اینکه بیاییم و بگوییم او برنامه خوبی ارائه نداده، اصلا حرف منطقی و درستی نیست؛ چرا که کی روش در دنیا مربی شناخته شده ای است و کارشناس های بسیار معتبری در فوتبال دنیا از دوستان او هستند؛ بنابراین نوشتن یک برنامه برای آماده سازی مثلا تیم ملی برای او نیم ساعت کار دارد؛ به علاوه اینکه او سال هاست به طور حرفه ای مشغول به کار است و نوشتن برنامه ای کامل برای او عادی است.

* پس از سال ها حضور کی روش در فوتبال ایران، تاثیر وی را در لیگ برتر و کلا تیم های حاضر در فوتبال ایران چقدر می دانید؟

 من معتقدم علی رغم تغییرات اساسی که کی روش بر تیم ملی ایران داشته است، بر روی باشگاه ها نتوانسته تاثیر اساسی داشته باشد؛ یعنی سبک بازی تیم ملی و تفکرات او به لیگ برتر سرایت نکرده است و این به دلیل ساختار بسیار پیچیده لیگ ایران است. 

* این ساختار پیچیده از کجا می آید؟

 ببینید جریانی بر لیگ ما حاکم است که هیچ چیز دیگری را نمی پذیرد. جریانی که بازیکنان درجه دو و سه آفریقایی و کشورهای عربی هم جزئی از آن هستند. جریانی که 15، 16 مربی و تعدادی بازیکن در آن هستند و حلقه ای را تشکیل دادند و طبیعتا با توجه به شرایطی که دارند، نمی توانند از سبک مورد نظر کی روش پیروی کنند؛ البته آن اوائل برخی مربیان سعی کردند از تفکرات او استفاده کنند؛ اما این اتفاق خیلی زود به سر رسید؛ چراکه ابزارهای لازم را نداشتند. 

* نکته ای هم که در این میان وجود دارد این است که کی روش نیز علاقه ای به لیگ ایران ندارد.

 بله؛ کی روش با هوشمندی فهمید که نمی تواند از لیگ ایران استفاده ای ببرد. او وقتی این قضیه را فهمید رفت به سوی بازیکنانی که فوتبالشان هنوز به سمت لیگ نچرخیده است؛ علاوه بر آن، وی با رفتارهای خود به کرات نشان داده که علاقه ای هم به لیگ ایران ندارد.

* و به همین دلیل است که او بیشتر از بازیکنان لیگی به سراغ بازیکنان لژیونر می رود؟

 بله، گاهی اوقات می بینیم که او یک بازیکن را دعوت می کند ولی بعدا حالی از او نمی پرسد؛ به همین دلیل است که آن بازیکن به سوی قواعد لیگ کشیده شده است. بازیکنانی که وارد چرخه لیگ می شوند، دیگر به درد کی روش نمی خورند و در این میان بازیکنانی را به عنوان نفرات خود انتخاب می کند که هنوز وارد چرخه لیگ نشده اند؛ بازیکنانی نظیر مهدی ترابی. 

* توضیح بیشتری در این رابطه می دهید؟

 بله. ببینید الان بازیکنی مانند مهدی قائدی در حال بازی است. یک بازی طبیعی بدون آنکه وارد چرخه لیگ شود؛ اما یک سال بعد او دیگر این شرایط را ندارد و اوضاع کاملا متفاوت می شود و ممکن است از ذهنیت کی روش خارج شود؛ یا مثلا بازیکنانی نظیر جهانبخش و عزت اللهی به محض خروج از لیگ ایران، ملی پوش می شوند. اصولا کی روش فوتبال لیگ زده را دوست ندارد. او طبق افکارش می گردد و بازیکنانی که می خواهد را پیدا می کند. بازیکنی مانند پورعلی گنجی را همه ما در پست هافبک دیدیم اما کی روش او را آورد و در دفاع میانی به کار گرفت و وقتی عملکرد و آیتم های موجود در او را دیدیم، تازه فهمیدیم عجب مدافعی در لیگ مان وجود دارد. او در فوتبال ایران یک جزیره فوتبالی درست کرده است و مطابق با آن برنامه هایش را پیش می برد. 

* تفاوت لیگ برتر ایران با دیگر لیگ های دنیا که لژیونرهای ایران در آن توپ می زنند، چیست؟

در اصطلاح ورزشی در لیگ هایی مانند لیگ ایران other game اتفاق می افتد که معنی فارسی آن "دگر بازی" می شود؛ اینکه چرا کی روش به فوتبال خارج از لیگ ایران علاقه دارد، دقیقا به همین دلیل است. در لیگ ایران همه چیز یک مدل دیگر است، مدلی خارج از استاندارد و آن چیزی که در فوتبال روز دنیا اتفاق می افتد. شما ببیند ما چند تا شوت واقعی در لیگ دیده ایم؟ اصلا چیزی به اسم استارت زدن در بازی های لیگ داریم؟ بازیکنی که سال هاست در این لیگ حضور دارد می گوید قراردادی بستیم و بابت آن پولی دریافت می کنیم چه نیازی به استارت، شوت و ... است؟ در 50 بازی لیگ برتری ببینید اصلا چیزی به اسم آسیب دیدگی همسترینگ وجود دارد؟ یا در چند بازی بازیکنان با سر به هم برخورد می کنند، دو بازیکن با هم به هوا می پرند بدون شک یکی از ترس برخورد آن توپ را نمی زند اما در فوتبال روز دنیا هم همین است؟ بازیکن ابرویش شکافته می شود اما سرش را از جلوی توپ برنمی دارد.

* یعنی به طور کل چیزی به نام استارت زدن و ... نداریم؟

 چرا داریم اما با درصد بسیار پایین؛ مثلا شاید حرکاتی که انجام می شود بیشتر از 25 درصد نباشد، حرکتی صددرصدی نداریم. خودم از بازیکنی شنیدم که یک شوت زد و گفت خب! من شوت امسالم را زدم! حالا وقتی بازیکنان باتجربه تر اینگونه به بازی می پردازند بازیکنان جوان تر نیز پس از مدتی آنها را می بینند و می گویند وقتی فلان بازیکن پای کار نیست ما هم که به تنهایی نمی توانیم کار را پیش ببریم، وقتی بازیکن کناری استارت نمی زند من چرا بزنم؟ othe game یعنی همین، لیگ و بازی هایی که همه چیزش با بقیه لیگ ها متفاوت است و اساسا نمی توان گفت فوتبال است. اینکه می گویم بازیکنی لیگ زده نشده باشد، هم به همین دلیل است. بازیکنان جوانی که وارد این چرخه نشده باشند، در سیستم کی روش جا دارند. 

* به همین دلیل کی روش ترجیح می دهد به سراغ بازیکنان خارج از ایران برود...

** بله، بازیکنان ایرانی حاضر در لیگ هلند و یا لیگ های دیگر را خیلی راحت به تیم ملی دعوت می کند؛ به این دلیل که بازیکنی که مثلا برای آلکمار توپ می زند، بازیکنی نیست که کم فروشی کند. بازیکنی که تقریبا همه واکنش هایش استاندارد است و وقتی به زمین می آید به چیزی جز نود دقیقه بازی درون زمین فکر نمی کند. آنها فوتبال واقعی را بازی می کنند نه other game، ولی بازیکنی که در لیگ بیمار ایران توپ می زند، اوضاعش کاملا متفاوت است. در لیگ ایران چالش ها، برخوردها، دور کردن توپ ها، استارت ها، شوت ها، نبردهای هوایی، تکل ها و ... دچار ضعف مفرط است به این دلایل طبیعی است که کی روش به بازیکنان خارج از لیگ ایران بیشتر فکر کند.