ضربه کمرشکن کره شمالی به تیم ملی؛ دوم شدن در گروه یعنی حذف در منامه!

ضربه کمرشکن کره شمالی به تیم ملی؛ دوم شدن در گروه یعنی حذف در منامه!

پایگاه خبری فوتبالی- بر اساس استعلام و نامه هایی که فیفا و ای اف سی به فدراسیون های آسیایی و آفریقایی اعلام کرده اند، با کناره گیری دو تیم ملی کره شمالی در آسیا و اریتره در آفریقا، امتیازها و گلهای بازیهای تیم های آخر جدول های مرحله دوم مقدماتی جام جهانی در قاره های آسیا و آفریقا حذف می شود.

به گزارش فوتبالی، به این ترتیب شاگردان دراگان اسکوچیچ برای صعود به مرحله نهایی رقابتهای انتخابی جام جهانی در دو گروه شش تیمی، اصلا نباید به دوم شدن در گروهشان فکر کنند و در واقع هدف فقط اول شدن در گروه باشد. البته قصد ترساندن بازیکنان و طرفداران تیم ملی را نداریم اما باید واقعیت را هم گفت و نوشت و هشدارها را داد. 

تیم ملی بعدازظهر پنجشنبه به سمت جزیره کیش پرواز کرد و البته در حالی برای سفر به بحرین و چهار بازی حیاتی در گروه سوم انتخابی جام جهانی آماده می شود که صعود صد در صدی به مرحله بعد تنها با پیروزی در هر چهار دیدار باقیمانده بدست می آید. در واقع در این صورت است که ایران به عنوان صدرنشین و بدون هیچ حرف و حدیثی راهی مرحله بعد خواهد شد.

در جدول گروم سوم مسابقات، عراق با ۱۱ امتیاز در  صدر قرار دارد و بحرین ۹ امتیازی، تیم دوم جدول است و ایران با ۶ امتیاز، به عنوان تیم سوم گروه، کار راحتی برای صعود به مرحله بعدی ندارد. هر چند ایران یک بازی کمتر دارد اما در هر حال برای صعود دو رقیب دارد که باید با آنها به صورت مستقیم بازی کند و در اصطلاح دو بازی شش امتیازی پیش رو دارد. هنگ کنگ البته 5 امتیاز دارد و یک امتیاز با این فاصله دارد و به نظر نمی رسد که حریف قدرتمندی باشد اما فاصله یک امتیازی با ایران، ممکن است به این تیم انگیزه بدهد. در هر حال مساوی مقابل هرکدام از تیم ها می تواند تیم ملی را برای اولین بار در تاریخش، در این مرحله از رقابتها حذف کند.

در کل تا قبل از اینکه کره شمالی از حضور در ادامه رقابتهای مقدماتی جام جهانی انصراف دهد، دوم شدن در گروه هم می‌توانست اتفاق خوبی برای تیم ملی باشد. ضمن اینکه با توجه به میزبان بودن قطر، پنج تیم دوم با بهترین عملکرد می توانند به مرحله بعدی رقابتهای مقدماتی جام جهانی صعود کنند.

طبق فرمتی که برای مرحله انتخابی جام جهانی در نظر گرفته شده، از بین ۸ تیمی که در گروهشان دوم می‌شوند، با احتساب ماجرای قطر که در بالا گفته شد، 5 تیم برتر دوم راهی مرحله سوم انتخابی جام جهانی در قاره آسیا خواهند شد. به همین دلیل شاگردان اسکوچیچ این شانس را داشتند که در صورت پیروز نشدن(حتی شکست) در یکی از بازیهایشان و گرفتن ۹ امتیاز هم شانس صعود داشته باشند. تیم ملی با ۱۰ امتیاز هم شانس صعود داشت تا به مرحله بعدی برسد. تلقی این بود که تیم ملی باید سعی کند حداقل ۹ یا ۱۰ امتیاز  را به دست آورد تا به عنوان یکی از تیم‌های دوم برتر، به مرحله بعد برسد. 

در واقع به لطف تفاضل گل خوب تیم ملی اگر ایران به بحرین ببازد اما هنگ کنگ و کامبوج و عراق را ببرد (با فرض پرگل بودن بازی ایران مقابل هنگ کنگ و کامبوج نسبت به بردهای بحرین مقابل کامبوج و هنگ کنگ) ایران و بحرین ۱۵ امتیازی می شوند و با فرض تفاضل گل بهتر ایران و با فرض پیروزی احتمالی عراق مقابل کامبوج و هنگ کنگ و شکست مقابل ایران، عراق با ۱۷ امتیاز اول می شود و ایران دوم. چرا که در رقابتهای مقدماتی جام جهانی اول تفاضل گل حساب است و بازی رو در رو حساب نیست. البته دوم شدن ضمانتی برای صعود به وجود نمی آورد. عراق پیش از بازی با ایران باید با هنگ کنگ و کامبوج دیدار کند. پس به احتمال زیاد عراق با ۱۷ امتیاز به مصاف ایران می رود و آرزو می کند تا ایران حداقل مقابل بحرین ببازد یا مساوی کند تا صعودش به عنوان تیم اول قطعی شده باشد. در صورت مساوی شدن بازی ایران و بحرین و دو برد قابل پیش بینی ایران مقابل هنگ کنگ و گامبوج، این ایران است که ۱۳ امتیازی می شود و حتی با بردن عراق ۱۶ امتیازی می شود. بحرین از آن سو اگر با ایران مساوی کند و دو بازی اش را ببرد ۱۶ امتیازی می شود و منتظر نتیجه بازی ایران و عراق برای تعیین تکلیف تیم دوم می ماند. اما حالا دوم شدن در گروه، با انصراف کره شمالی و نامه فیفا دیگر سناریوی مطلوب تیم ملی نخواهد بود چرا که طبق تصمیم فیفا، بعد از اتمام مرحله دوم گروهی و مشخص شدن تیم‌های دوم، بازی‌های رفت و برگشت تیم دوم هر گروه با تیم پنجم به همراه تفاضل گل بی‌اثر می‌شود و به این شکل به مشخص کردن پنج تیم دوم برتر گروه ها می‌پردازند.

در گروهی که ایران در آن قرار دارد، کامبوج تیم پنجم جدول است که در بازی رفت با تیم ملی، 14 گل از تیم ملی با سرمربیگری مارک ویلموتس دریافت کرد اما حتی اگر تیم ملی در بازی برگشت مقابل این تیم هم برد پرگلی کسب کند، دیگر تفاضل گل و 6 امتیاز گرفته شده از کامبوج بی فایده خواهد بود و تیم ملی حتما باید هنگ کنگ، بحرین و عراق را ببرد تا با خیال راحت و به عنوان تیم صدرنشین به مرحله بعد برسد. البته بردن کامبوج با تیم دوم هم میسر است اما امتیاز مقابل این تیم محسوب نمی شود.

این موضوع البته فقط به ضرر تیم ملی نیست و در سایر گروهها هم معادلات به هم خواهد خورد. نگاهی به گروه‌های هشتگانه نشان می‌دهد تیم‌های پنجم که به عبارتی ضعیف‌ترین تیم‌های مسابقات هستند، هرگز موفق به کسب امتیازی از رقبای قدرتمند خود در رده‌های اول یا دوم گروه‌ها نشده‌اند و در واقع فیفا بهترین راهکار ممکن را اتخاذ کرده است و در این میان تنها تفاضل گل بازی بین تیمهای دوم و پنجم می توانست کمک کننده باشد که البته حالا با تصمیم جدید فیفا، بی تاثیر است.

پس با توجه به معادلات بالا که گفته شد، فیفا فعلا سه امتیاز از عراق و بحرین و ایران را کم می کند و اگر کامبوج به عراق و بحرین و ایران و هنگ کنگ هم ببازد، باز هم امتیازهای برد مقابل کامبوج در دو بازی رفت و برگشت یعنی 6 امتیاز و گلهایش کم خواهد شد. ایران در حال حاضر با فرض پنجم شدن کامبوج که محتمل است سه امتیاز دارد‌. با مقایسه گروههای هشت گانه در حال حاضر تیم های دوم در صورت کسر سه امتیاز از همه تیمهای دوم بدون در نظر گرفتن بازی کردن تیمهای دوم با تیمهای پنجم( ممکن است برخی تیمهای دوم از تیم پنجم هم امتیاز نگرفته باشند که کار را سخت تر هم می کند)، در گروه اول چین ۴ امتیاز، در گروه دوم کویت ۷ امتیاز، در گروه چهارم عربستان ۵ امتیاز، در گروه پنجم عمان ۹ امتیاز، در گروه ششم قرقیزستان ۴ امتیاز، در گروه هفتم مالزی ۶ امتیاز و در گروه هشتم کره جنوبی ۵ امتیاز دارد. می بینید که امتیاز ایران از همه تیمها کمتر است و فعلا هشتم است و عمان، کویت، مالزی، کروه جنوبی و عربستان اول تا پنجم هستند. تازه برخی از این تیمها مثل ایران ۴ بازی انجام داده اند و می توانند امتیازهایشان را بیشتر کنند. پس با این تفاسیر، انصراف کره شمالی ضربه کمرشکنی به تیم ملی فوتبال ایران زده و برای صعود چاره ای جز بردن هنگ کنگ، بحرین، کامبوج و عراق وجود ندارد. دوم شدن در این گروه هم با احتمال بسیار بسیار کم باعث صعود خواهد شد. چیزی در حد ۱ درصد!

روند صعود در رقابتهای مقدماتی جام جهانی چطور است؟

روند صعود و مشخص شدن تیم های اول و دوم گروههای هشتگانه و البته مقایسه تیم های دوم در رقابتهای مرحله دوم مقدماتی جام جهانی در قاره آسیا با لیگ قهرمانان آسیا متفاوت است و بازی رودررو هیچ اثر خاصی ندارد. در معیار اول بیشترین امتیاز ملاک است، در حالت برابر شدن تیم ها در این مرحله، تفاضل گل در مرحله گروهی مورد بررسی قرار می گیرد. اگر امتیازها و تفاضل گل ها برابر بود، بیشترین تعداد گل زده در مسابقات مرحله گروهی ملاک قرار می گیرد. اگر اینجا هم همه چیز برابر بود، سیستم امتیازی فیرپلی مورد استفاده قرار می گیرد، هر تیمی تعداد کارت های زرد و قرمزش کمتر بود به عنوان تیم اول گروه یا برترین تیم های دوم به مرحله بعدی صعود می کند.اگر همه اینها هم برابر باشد، از بازی رودررو خبری نیست و در نهایت تیم ها پنالتی هم نمی زنند و قرعه کشی است که تیم صعودکننده را مشخص می کند.

در دومین سالگرد حضور ویلموتس در فوتبال ایران، خبرهای تلخ همچنان می رسند و مخابره می شوند. از محکومیت به پرداخت حدود 8 میلیون یورو به خاطر پرونده ویلموتس و دستیارانش تا از دست رفتن ساختمان فدراسیون فوتبال به خاطر شکایت شستا و بدهی سنگین فدراسیون فوتبال به این شرکت و حالا هم حذف کره شمالی و البته حذف تنها دستاورد ویلموتس یعنی برد پرگل ایران مقابل کامبوج و از دست رفتن تفاضل گل 14 گله و سه امتیاز بازی رفت و به احتمال قریب به یقین 3 امتیاز برگشت مقابل کامبوج، همه خبرهای تلخ و گزنده ای هستند که طرفداران تیم ملی را حسابی نگران کرده است. تنها چاره کار بردن همه تیم ها و صدرنشینی مطلق است. تیم ملی شانس هم آورد بازی بحرین و عراق در دور برگشت مساوی تمام شد و برنده نداشت وگرنه یا عراق حالا 13 امتیازی شده بود و یا بحرین 11 امتیازی که کار به مراتب دشوارتر بود. اگر سه امتیاز کامبوج را در همین حال از تیم ها کم کنیم، عراق 8 امتیازی و بحرین 6 امتیازی و ایران سه امتیازی و هنگ کنگ 2 امتیازی است. بازیها با حذف کره شمالی هم حساس شده و هم برای تیم ملی حساس تر از هر زمان دیگر. تیم ملی هیچگاه در این مرحله از رقابتهای مقدماتی جام جهانی حذف نشده و حذف در این مرحله در تصور خیلی ها نمی گنجد. 

1111