پایگاه خبری فوتبالی- فدراسیون فوتبال ایران در سال ۱۳۹۹ روزهای سختی را پشت سر گذاشت، آن هم در سالی که درگیریهای داخلی و بینالمللی زیادی داشت.
به گزارش فوتبالی و به نقل از خبرگزاری تسنیم، شروع سال 1399 برای فوتبال ایران، ناامید کننده بود. در سالی که قرار بود تیم ملی دو باخت خود مقابل بحرین و عراق را در رقابتهای انتخابی جام جهانی 2022 جبران کند، اما کرونا این رقابتها را چند بار به تعویق انداخت. در سال 99 مهمترین اتفاق فدراسیون فوتبال اصلاح اساسنامه و برگزاری انتخابات بود که پیشبینی میشد، اما اتفاقات دیگری هم وجود داشت که به آن میپردازیم.
در روزهای پایانی سال 98، وقتی فیفا مقابل برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال را به بهانه اصلاح اساسنامه گرفت، اصلیترین هدف فدراسیون فوتبال رسیدگی به این ماجرا بود. مهدی محمدنبی هم در روزهای نخست سال به عنوان دبیرکل فدراسیون فوتبال جانشین ابراهیم شکوری شد تا دستورات لازم را برای پیگیری ماجرای اساسنامه بدهد. در کنار اساسنامه فدراسیون فوتبال دچار حواشی مختلفی هم شد، از جمله حکمی که کارلوس کیروش از فیفا علیه فدراسیون فوتبال گرفت و خواهان دریافت پاداش 200 هزار دلاری بابت سومی در جام ملتها شد. مقامی که در جام ملتهای 2019 وجود نداشت، اما فدراسیوننشینها مجبور به پرداخت این رقم به سرمربی سابق تیم ملی شدند.
محکومیت در سال 99 روی پیشانی فدراسیون فوتبال نشسته بود؛ چراکه رأی پرونده مارک ویلموتس نیز از راه رسید. فیفا به دنبال شکایت سرمربی سابق تیم ملی، رأی را به سود این مربی بلژیکی اعلام کرد تا فدراسیون فوتبال به پرداخت 6.25 میلیون یورو به اضافه 5 درصد جریمه محکوم شود. البته این پرونده مورد اعتراض فدراسیون فوتبال قرار گرفت که هنوز پرونده آن باز است.
جریمه روی جریمه، فشارهای اقتصادی روی فدراسیون را بیشتر کرد که پس از دو پرونده کیروش و ویلموتس، شرکت شستا نیز حکمی را علیه فدراسیون گرفت. شستا بابت استقراض 2 میلیون یورویی فدراسیون برای پرداخت دستمزد ویلموتس، حکم توقیف و مزایده ساختمان فدراسیون فوتبال را گرفت، اما در پایان سال با پرداخت این بدهی، طرفین به توافق رسیدند.
مهمترین اتفاق سال 99 برای فدراسیون فوتبال، اصلاح اساسنامه و برگزاری انتخابات بود و فدراسیون طبق نقشه راهی که به فیفا داد، قصد داشت در سریعترین زمان ممکن این اقدامات را انجام دهد. با این حال پیچیدگیها درباره اساسنامه با اطلاعاتی که برخی فدراسیوننشینها به فیفا و AFC دادند، بیشتر شد و این پیچیدگیها اجازه نداد اساسنامه طبق نقشه راه اصلاح شود و به تأیید برسد.
اصلاح اساسنامه فدراسیون فوتبال گاهی به دلیل ایرادهایی که فیفا میگرفت و گاهی به دلیل بهانههایی که AFC پیش کشید، به تعویق افتاد. هرچند مشخص شد که در نهایت افرادی در AFC اساسنامه را گروگان گرفتهاند و دنبال منافع شخصی هستند. با این حال، فیفا مشروط به برگزاری سریع انتخابات اساسنامه را تأیید کرد تا انتخابات فدراسیون فوتبال 10 اسفندماه برگزار شود. انتخاباتی که با حضور چهرههایی چون علی کریمی، مصطفی آجورلو، کیومرث هاشمی و شهابالدین عزیزی خادم برگزار شد و در نهایت مجمع فدراسیون فوتبال، عزیزی خادم را به عنوان رئیس برگزید.
در روزهایی که پیشبینی میشد فدراسیون فوتبال پس از یک سال بلاتکلیفی و اداره شدن با سرپرست، از آشفتگی عبور کند و به آرامش برسد، اما کنفدراسیون فوتبال آسیا ضربه نهایی را در روزهای پایانی سال 99 به پیکره فوتبال ایران زد. در نخستین روزهای حضور عزیزی خادم در فدراسیون فوتبال، AFC میزبانی دیدارهای انتخابی جام جهانی در گروه C را برخلاف سایر گروهها که تیمهای سید یک میزبان شدند، به بحرین داد تا تیم ملی ایران مجبور باشد در خرداد 1400 برای انجام چهار دیدار باقیماندهاش که سه بازی آن خانگی است، به منامه سفر کند. هرچند فدراسیون پیگیریهای لازم را برای اعتراض به این رأی انجام خواهد داد تا بلکه بتواند از روزنههای قانونی میزبانی را از بحرین بگیرد و به ایران بیاورد.
فدراسیون فوتبال، در تولد 100 سالگی خود و در روزهایی که برای میزبانی جام ملتهای 2027 خود را نامزد کرده بود، حتی میزبانی دیدارهای خانگی خود را در انتخابی جام جهانی 2022 قطر هم از دست داده است. مسئلهای که بی ارتباط با بلاتکلیفیها و آشفتگیهای فدراسیون در این سال نبود، اما باید دید آیا حضور افراد جدید در فدراسیون و تغییراتی که ایجاد شده، میتواند امید را به فوتبال ایران بازگرداند.
4731