خبرگزاری فوتبالی- تصور کنید بطور مثال برای عرضه اولیه ی 30 درصد از سهام باشگاه استقلال در سازمان بورس و اوراق بهادار تهران، چه میزان درآمدی دست این باشگاه (و البته پرسپولیس) را میگیرد.
به گزارش فوتبالی به نقل از ورزش سه، پفک آبی، فست فود و کافی شاپ، ساختمان 5 طبقه ی باشگاه، تیم فوتسال استقلال، پرداخت بدهی ها، گسترش کمپ ناصرحجازی، درآمد 64 میلیاردی با احداث کاشی های هواداری و... مهمترین وعده های احمد سعادتمند مدیرعامل استقلال در برنامه ی ظهر جمعه ی ورزش و مردم بود که همچنان بازتاب های خود را دارد.
برنامه ی این هفته ی ورزش و مردم، برنامه ی عجیبی بود. جایی که بیش از یک ساعت از زمان برنامه، به گپ و گفت پیمان یوسفی با مدیرعامل استقلال انجامید. سعادتمندی که روز جمعه دیدیم، همه ی ما را به یاد محمد رویانیان انداخت. مدیرعاملی محبوب بین هواداران پرسپولیس، که با وعده های زیبا و پرطمطراق ذهنها را درگیر خود کرد و همگی در رویاهای خود از پرسپولیس، یک تیمی در سطح کلاس جهانی متصور شدند.
رویانیان پس از روی کار آمدن، زمان زیادی سرمربی منتخب کاشانی را تحمل نکرد و خیلی زود، دنیزلی محبوب هواداران پرسپولیس را جایگزین استیلی کرد، سر و صدایی که این مدیرعامل به پا کرده بود با آمدن دنیزلی تکمیل شد، انگار کم کم قرار بود امیدها دوباره زنده شود اما پرسپولیس با این مربی هم چنگی به دل نزد تا خیلی زود رویانیان به فکر آوردن مربی دیگری بیفتد، مانوئل ژوزه جایگزین این مربی ترکتبار شد اما این مرد پرتغالی هم برای رویانیان جز سر و صدا، حاشیه زیاد و یک بدهی سنگین و تاریخی، چیز دیگری نداشت، این ناکامیها برای مردی که مدعی آمده بود، سنگین تمام شد هر چند او همچنان بهدنبال پایان دادن به این ناکامیها بود اما راه دیگری را در پیش گرفت .
سودای رویانیان جهانیسازی پرسپولیس، ایجاد آکادمی با تمام تجهیزات مدرن و در کنار آنها کارهای اقتصادی با پیوند خوردن به باشگاههای بزرگ دنیا و... بود و وعده های او شامل هواپیمای اختصاصی، تأسیس شبکه تلویزیونی و بین المللی پرسپولیس، تشکیل مدرسه فوتبال مشترک با تیم های رئال مادرید و آث میلان، اعزام بازیکنان زیر 21 سال و چندین مربی به کشور برزیل برای آموزش و پیشرفت، تولید نوشابه انرژی زا و آب زرشک پرسپولیس، اعطای مکالمه و پیامک رایگان به هواداران پرسپولیس به ازای هر برد این تیم، تاسیس شرکت تجاری هلدینگ و احداث نمایندگی های آن در مالزی و اربیل و...
اما اگر به اصل موضوع و صحبت های احمد سعادتمند برگردیم ، میتوان یک نوع اطمینان را در نوع گفتار و صحبت های وی دید. جایی که مدیرعامل آبی ها با آرامش خیال و یک نوع خونسردی عجیب ، صحبت های خود را درخصوص برنامه هایش اعلام می کرد. بلافاصله پس از صحبت های مدیرعامل استقلال، عکسهایی از این پکیج هواداری باشگاه استقلال در فضای مجازی منتشر شد که نشان داد صحبت های وی تنها وعده ی خالی نیستند و می توانند رنگ و بوی واقعیت به خود بگیرند.
*پشت سعادتمند گرم است؟
کمپ ناصر حجازی، ورزشگاه های امام رضا (ع) و مرغوبکار جزو دارایی های فعلی باشگاه استقلال هستند که طبق صحبت های سعادتمند، بین 3 تا 4 هزار میلیارد تومان ارزش خالص آنهاست و در صورت واگذاری کامل به باشگاه، می تواند دارایی بزرگی برای باشگاه باشد و بدهی های استقلال به مربیان و بازیکنان سابقش، در مقابل این منابع مالی بسیار کوچکند.
از سوی دیگر و در میان صحبت های سعادتمند میتوان دریافت وی با حمایت تیم حقوقی ای که در اختیار دارد، قصد دارد که از برند استقلال، تنها و تنها در راه درآمدزایی باشگاه استقلال استفاده کند. مثلا فروش تمام کیت ها و وسایل ورزشی و هواداری باشگاه زیر نظر فروشگاه های وابسته به باشگاه انجام گیرد. همچنین ارائه محصولاتی مثل پفک آبی یا فست فود و رستوران یا کاشی های هواداری که قرار است به نام هر هوادار استقلال در دور تا دور کمپ استقلال نصب شود نیز وعده ی آنچنان دور از ذهنی نیست و باشگاه می تواند از این طریق نیز کسب درآمد کند.
اما برگ برنده ی سعادتمند قطعا نه فروش پفک است نه پکیج هواداری بلکه جایی است در تالار بازار بورس تهران. چیزی که در حرفهای مدیرعامل استقلال مشهود بود، واگذاری قطعی استقلال به بورس است، آن هم نه به صورت کامل بلکه بخشی از آن.
هنوز نحوه ی عرضه ابرهلدینگ شستا در بورس را از یاد نبرده ایم. جایی که دولت با عرضه 8 میلیارد سهم معادل تنها 10 درصد از سهام ابرهلدینگ شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی یا شستا در بورس تهران، درآمد زیادی برای خود خلق کرد. در روزهای اولیه ی عرضه ی شستا، صف های خرید 2 میلیاردی نقش می بست که در نوع خود رکوردی محسوب می شد ( ارزش بازار شستا حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان تخمین زده میشود) درست است که ارزش باشگاه استقلال بسیار پایین تر از شستاست اما تصور کنید بطور مثال برای عرضه اولیه ی 30 درصد از سهام باشگاه استقلال در سازمان بورس و اوراق بهادار تهران، چه میزان درآمدی دست این باشگاه (و البته پرسپولیس) را میگیرد.
*فروشگاههای باشگاهی
اما اگر مدیرعامل استقلال عزم خود را برای تبدیل استقلال به یک باشگاه حرفه ای جزم کرده است، بد نیست الگویی هم داشته باشد از فروشگاه های تیم مطرح اروپایی. جایی که تمام محصولات و کیت های رسمی باشگاهها تنها زیر نظر فروشگاههای دارای مجوز از باشگاههای اروپایی به فروش می رسند و سود هنگفت ناشی از این فروشها، مستقیما به حساب خود باشگاه ها می رود. بد نیست نگاهی گذرا بیندازیم به فروشگاههای دو تیم پرطرفدار رئال مادرید و بارسلونا.
چنانچه به سایت رسمی این دوباشگاه مراجعه کنید، قسمتی تحت عنوان فروشگاه در سایت این دو تیم وجود دارد که منبع درآمد قابل توجهی برای این دو تیم محسوب می شود. اگر از فروش کیت های اول تا چهارم تیم ها که جزو بدیهیات هر فروشگاه تیم های اروپایی می باشد بگذریم، عرضه محصولات جالب تری را در فروشگاههای این دو تیم مشاهده می کنیم.
در فروشگاه بارسلونا، فروش انواع تی شرت، بلوز، کلاه هواداری و ... به چشم می خورد. شاید بتوان گفت با توجه به همه گیری ویروس کرونا، در حال حاضر ماسک های بارسلونا فروش بیشتری داشته باشند. در فروشگاه این تیم انواع کوله پشتی مزین به لوگو و آرم بارسلونا، کتاب تاریخچه ی بارسلونا، فنجان و ماگ های بارسلونا، بطری های منقش به اسم بازیکنان این تیم، خودکار، مداد و پاک کن های بارسلونایی، گردنبند و جا سویچی هایی با لوگوی بارسا و... دیده می شود.
بخش پوشاک این تیم شامل انواع تی شرت ها، هودی ها و لباس های اول تا چهارم تیم حتی برای کودکان نیز، قسمت جذاب فروشگاه بارسلونا را تشکیل می دهد.
اما به نظر می رسد تنوع اجناس در فروشگاه رئال مادرید بیشتر است. جایی که علاوه بر تمامی اقلامی که در فروشگاه بارسلونا وجود داشت و در فروشگاه رئال مادرید نیز هست، در اینجا اجناس متفاوتی نیز دیده می شود. از جمله: ساعت، هدفون، فوتبال دستی، لباس خواب، پتو و بالشت، انواع کلاه آفتاب گیر و زمستانی، لباس های زمستانی، انواع کاپشن و دستکش، پازل، ماگ و فنجان، قاب های عکس، عروسک، کاور موبایل، کیف پول، لباس نوزاد، توپ فوتبال و... که همه و همه دارای لوگو، آرم یا عنوانی مختص به باشگاه رئال مادرید هستند.
به هر حال هر چند از باشگاه استقلال و یا سایر باشگاههای ایرانی انتظار نمی رود که به این سرعت به حد فروشگاههای رئال مادرید و یا بارسلونا برسند، اما لازم دیده شد که این نکات ذکر شود حالا که قرار است از این راه برای باشگاهها کسب درآمد شود، حداقل استانداردهای لازم نیز رعایت شود و باشگاههای استقلال و پرسپولیس تنها به فروش پکیج هایی کوچک هواداری بسنده نکنند و پس از عرضه ی سهامشان در بازار بورس تهران، می توانند از پشتوانه ی هواداران میلیونی خود بهره ببرند و با گسترش و ارتقای یک فروشگاه حرفه ای و مدرن، هم نیازهای هواداران خود را برطرف کنند و هم به فکر افزایش منابع مالی خود باشند.
*واکنش به صحبتهای مدیرعامل
اما واکنش های هواداران به صحبت های سعادتمند در فضای مجازی نیز جالب توجه است. سابقه نه چندان مطلوب مدیران قبلی در عملی کردن وعده های خود، هواداران را نسبت به مدیران سرخابی بدبین کرده است و با دیده ی تردید به ماجرا نگاه می کنند اما در طرف مقابل داستان نیز دسته ای از هواداران خواستار اعتماد به سعادتمند هستند تا روی برنامه های خود کار کند و وعده هایش را جامه حقیقت ببخشد.
تنها گذشت زمان می تواند ثابت کند آیا احمد سعادتمند برخلاف رویانیان به وعده های خود عمل خواهد کرد و یا استقلال همان راهی را خواهد رفت که پرسپولیس در زمان سردار رفت.بنظر می رسد در صورت عرضه ی سهام سرخابی ها در بازار بورس و اوراق بهادار تهران همان مزیتی است که رویانیان آن را در اختیار نداشت.
بدون شک با کمک سوداگران تالار بورس تهران تابستان داغی در انتظار استقلال و پرسپولیس خواهد بود.
9697