علی خطیر نامی است که این روزها دوباره در فضای رسانهای و در محافل آبی فوتبالی زیاد شنیده میشود.
به گزارش فوتبالی و به نقل از خبرورزشی، معاون سابق استقلال که بعد از استعفایش از این باشگاه برای زندگی به سوئیس برگشت، از فردای قهر استراماچونی داوطلب مذاکره با مرد ایتالیایی شد. او ابتدا در همان روزهای نخست خروج استرا از ایران، به خلیلزاده و فتحی پیشنهاد کرد به عنوان نماینده باشگاه به ایتالیا برود و با استراماچونی و مدیر برنامهاش پاستورلا برای بازگرداندن او به تهران مذاکره کند. خطیر حتی با یک وکیل سرشناس سوئیسی- ایتالیایی که رابطه دوستانهای با وکیل استرا داشت، حرف زد و به هوای این که نماینده باشگاه در مذاکره با استراماچونی باشد، راهی رم شد، اما باشگاه استقلال از دادن نامه رسمی به او خودداری کرد چرا که بعضیها مدعی بودند خطیر خودش پشت این جریان است و خودش قهر استراماچونی را طراحی کرده تا با برگرداندن او به استقلال، دوباره محبوب هواداران شود.
این اتهام هیچوقت ثابت نشد، اما استقلال به خطیر نامه نمایندگی نداد تا معاون سابق باشگاه، بدون مذاکره با پاستورلا و استراماچونی به سوئیس برگردد. همان روزها امیرحسین صادقی در تلویزیون علیه خطیر حرف زد و او را زیر سؤال برد، اما با این همه، با آمدن علی فتحا... زاده به استقلال، دوباره نام خطیر به عنوان گزینه معاونت باشگاه مطرح شد. میگویند فتحا... زاده راغب بود خطیر را به عنوان معاون به استقلال برگرداند و درست از همین نقطه، حملههای جدید به معاون سابق شروع شد. ابتدا علی کریمی که خیلیها معتقدند حافظ منافع همان مدیر برنامه خاصی است که ۵ بازیکن در استقلال دارد، به او حملهور شد و سپس برخی مصاحبهها رنگ و روی تخریب خطیر را گرفت.
گویا امیر رفیعی، سازنده فیلم آبی به رنگ آسمان رابط فتحا... زاده و خطیر شده بود تا هیئت مدیره نامه بدهد و معاون سابق، نماینده آنها برای مذاکره با استراماچونی شود و همین مسئله، به شایعه انتخاب او به عنوان معاون فتحا... زاده دامن زد. اما واقعاً چرا نسبت به بازگشت احتمالی معاونی که تنها چند ماه در استقلال حضور داشت، این همه نگاه منفی وجود دارد؟ بخشی از این نگاه به خاطر اخلاق تند علی خطیر است که درست مثل بعضی از جوانهای همنسل خود، پرخاشگرانه رفتار میکند و برخوردهایش در بحرانها احساسی و تند بوده، اما بخش عمدهای هم به خاطر ترس از پوست انداختن مدیریت در فوتبال ایران است. مدیران سنتی و گزینههای تکراری مدیریت در استقلال از ورود خطیر و خطیرها میترسند. آنها اصلاً دوست ندارند جوانهایی که زبان خارجی بلدند، به دانش روز مسلط هستند و قوانین بینالمللی را میشناسند، وارد چرخه مدیریت شوند. این ترس از خطیر نیست، ترس از تمام مدیران جوان است، ترس از دانش است، ترس از علم است و ترسوها هم همانها هستند که نه زبان بلدند، نه میتوانند یک پیشنویس قرارداد تنظیم کنند و نه بلدند با مجامع بینالمللی ارتباط بگیرند.
علی خطیر بیشک مدیر کاملی نیست، کارنامه او در فدراسیون و باشگاه استقلال، ایراد و اشکال هم داشته، اما همین که مبلغ قرارداد بازیکنان را پایین آورده، دست دلالها را کوتاه کرده، پول پروپییچ را از فیفا گرفته، استراماچونی را به استقلال آورده و جلوی برخی افراد که دنبال منافع شخصیشان هستند، ایستاده، برای عدهای ترسناک است. معلوم است آنها نمیخواهند این نیروهای جوان به فوتبال بیایند. اما این مقاومتها در درازمدت فایدهای ندارد. دیر یا زود گزینههای تکراری باید میدان را به نفع جوانترها خالی کنند. دوره مدیریت دورهمی و هیئتی به سر آمده و باید دانش و تخصص داشت.
۵ نمونه از دعواهای خطیر را با هم مرور کنیم
دعوا با اوسیانو؛ زور کیروش بیشتر بود
آن روزها که در فدراسیون فوتبال حضور داشت و معاون ساکت بود، با اوسیانو کروز، دستیار اول کیروش به مشکل خورد. همراه یک مهمان خارجی به کمپ رفته بود که اوسیانو از حضور او و مهمان فدراسیون جلوگیری کرد. خطیر با اوسیانو درگیر شد و کیروش پشت همکارش درآمد و شرط گذاشت خطیر نباید باشد. دوران همکاری او و فدراسیون به همین سادگی تمام شد.
دعوا با گرو؛ جلوگیری از شکایت به زور تهدید
وقتی از استقلال رفت، فیلمی در فضای مجازی پخش شد که او را در حال داد و هوار بر سر ایسما نشان میداد. در دفترش را روی مهاجم خارجی استقلال بسته بود و میگفت تا این نامه را امضا نکنی، نمیگذارم از این اتاق بیرون بروی و با هر تهدیدی بود از گونزالس امضا گرفت تا ایسما نتواند بعد از جدایی از استقلال، از مجموعه آبی شکایت کند.
دعوا با منشا؛ پای پلیس ۱۱۰ هم وسط آمد
بعد از رفتن منشا از استقلال، فایل صوتی از خطیر پخش شده بود درباره تختهای شکسته خانه گادوین و در جواب این حرفها، منشا هم مدعی شد خطیر به زور از او امضا گرفته و ۲۰ هزار دلار از مبلغ قراردادش را نداده است. کاشف بهعمل آمد خطیر منشا را وادار کرده جریمه ۲۰ هزار دلاریاش را بپذیرد. منشا آن روز حتی ناچار شد به پلیس ۱۱۰ زنگ بزند و برای معاون وقت استقلال مأمور بیاورد!
دعوا با وریا و حسینی؛ واقعاً منزوی گفته بود؟
وریا غفوری و سیدحسین حسینی وسط مذاکره با استقلال بودند که علی خطیر مصاحبه کرد و از خواسته چند میلیاردی آنها از باشگاه پرده برداشت. هواداران هم در فضای مجازی به این دو بازیکن حمله کردند و آنها ناچار شدند با مبلغ کمتری با استقلال قرارداد ببندند. اخیراً خطیر مدعی شده منزوی به او گفته بود تو علیه حسینی و غفوری مصاحبه کن تا من بتوانم با فشار هواداران، با آنها قرارداد مالی سبکتری ببندم.
دعوا با کریمی؛ پای یک مدیر برنامه در میان است
تازهترین دعوای خطیر هم با کریمی است. البته این بار او شروعکننده دعوا نیست. این بار همین که نام خطیر بهعنوان معاون فتحا... زاده در استقلال مطرح شد، علی کریمی در میسکدزون ایستاد و گفت: «این آقا اگر برگردد، ما نیستیم!» میگویند مدیربرنامه کریمی به او خط داده بود خطیر را به توپ ببندد. راست و دروغش گردن راوی که میگفت دعوای خطیر و مدیربرنامه کریمی، حتی در استعفای معاون استقلال هم نقش داشت.
1984