وب سایت رسمی فوتبالی- استقلال دربی هفته چهارم لیگ برتر را به رقیب دیرینه اش واگذار کرد.
به گزارش اختصاصی فوتبالی، شکست در شهرآورد برای هر هوادار فوتبالی درهرگوشه از دنیا شاید غمانگیز ترین اتفاق ممکن باشد. اما مقصر این اتفاق که برای دومین بار در یک سال برای استقلال افتاده کدام است؟ بازیکنان، سرمربی یا مدیریت؟
بازیکنان؛ ستارههای سربی استقلال
بدون شک مهمترین عامل موفقیت یک تیم در فوتبال امروز ستاره ها هستند. هرچند فوتبال ما با فوتبال روز دنیا فاصلهای زمین تا آسمان دارد، اما از این قاعده کلی مستثنی نیست. درحالیکه تیم ملی ما را عموما بازیکنان لژیونر تشکیل داده اند، معدود ستاره های باقیمانده فوتبال ایران هم در لیگ نصیب استقلال نشده اند. استقلال 4 بازیکن ملیپوش دارد: علی کریمی، حسین حسینی، وریا غفوری و روزبه چشمی. آخری که هنوز برای این تیم به میدان نرفته است. دوتای اولی هم که نقش اول شکست آبیپوشان در دربی بودند و وریا هم عملا با ستاره بی بدیل لیگ ایران در جناح راست، به سان دو فصل گذشته فاصله زیادی گرفته است. اما درست در طرف مقابل، پرسپولیس ستارگانی دارد که بازی در میآورند. مهدی ترابی در بازی هفته اول این تیم یک ضربه چیپ استثنایی میزند. احمد نوراللهی زننده تک گل سه امتیازی دربی قبلی، کاپیتان و فرمانده خط میانی این تیم است. شجاع خلیل زاده علیرغم اینکه زوج موفقش که تیم را به فینال آسیا رساندند را در کنارش نمیدید، با محمدحسین کنعانیزادگان، مدافع فیکس تیم ملی کیروش و ویلموتس، دیوار سرخی را تشکیل داده بود. علیرضا بیرانوند یک کلین شیت دیگر در دربی را با مهار پنالتی به کارنامه اش افزود. علی علیپور، وحید امیری، بشار رسن و ... بازیکنانی هستند که هرچند در این بازی خیلی به چشم نیامدند، ولی شکی نیست که در ادامه مسابقات عصای دست کالدرون خوهند شد. اما درست در مقابل، تبریزی در چنین بازی حساسی که تک لحظهها – درست مانند صحنه گل پرسپولیس- نتیجه بازی را رقم میزنند، حداقل دو موقعیت گل طلایی را از دست میدهد. علی کریمی پنالتی ضعیفی میزند و با بیاحتیاطی اخراج میشود، حسین حسینی گل بدی میخورد، دانشگر آفساید را مبتدیانه پر میکند، غلامی اسیر جو ورزشگاه میشود، رضاوند در کلیدی ترین لحظهها تعلل میکند و ... به راستی که فقدان ستاره استقلال این فصل را آزار داده و خواهد داد.استراماچونی؛ گمشده استقلال در جریان مسابقه
اگر مربیگری را در چند پارامتر تعریف کنیم و بخواهیم به هر مربی بر اساس عملکردش در آنها نمره بدهیم، استراماچونی نمره قبولی میگیرد؟
به لطف برگزار شدن تمرین های استقلال پشت دربهای بسته و در غیاب تماشاگران و اصحاب رسانه، آیتم های تمرینی سرمربی ایتالیایی آبیپوشان هنوز یک معما است. هرچند زمزمه هایی از تیم، مبنی بر نظم بیشتر این جلسات تمرینی نسبت به دوران شفر به گوش میرسد اما جای هر بحثی بسته میشود.
پارامتر بعدی، چینش ترکیب و انتخاب تاکتیک مناسب برای هر مسابقه است. در حالی که به جز بازی اول استقلال مقابل ماشینسازی که ترکیب اولیه این تیم بدجوری توی ذوق میزد و شاید بتوان آن را به عدم شناخت کادرفنی از پستهای تخصصی بازیکنان و مصدومیتها و محرومیتها نسبت داد، به نظر استرا در این فاز، حداقل در دربی عملکرد خوبی داشت. او با چیدن سه مدافع مرکزی و به کار گیری وریا غفوری و هروویه میلیچ در دو جناح، به خوبی دست پرسپولیس را خوانده بود و عملا نقطه قوت تیم پرسپولیس تحت هدایت گابریل کالدرون، که استفاده از جناحین به لطف ستاره هایش در آن بخش از زمین است را خنثی کرده بود. در کمتر مسابقه ای از پرسپولیس مهدی ترابی و وحید امیری همزمان از جریان بازی محو میشوند.
تاکتیک استقلال هم در این مسابقه به نظر استفاده از ضدحملات بود که آبیهای پایتخت با خلق چند موقعیت خطرناک از این طریق، (حداقل تا ضربه پنالتی که نصیب این تیم شد) علی رغم دادن مالکیت توپ به حریف، موقعیت های خوبی را برای خود فراهم کردند.
اما در پارامتر بعدی، یعنی تغییر جریان بازی به نفع خود با تعویضها و تغییرات تاکتیکی در دل بازی، استرا به هیچ وجه نمره قبولی نمیگیرد. در همین مسابقه دربی، کالدرون سه تعویض کرد که یک تعویضش طلایی بود و گل حساس و سه امتیازی به ثمر رساند. او با بیرون کشیدن مهدی شیری و بردن سیامک نعمتی به سمت راست خط دفاعی، عملا ضدتاکتیک مناسبی به استراماچونی زد و با ورود احمدزاده و بشار رسن، هدفش را نفوذ به عمق دفاع استقلال قرار داد. با اینکه پرسپولیس در خلق موقعیت کماکان موفق نبود، اما روی یک غافل گیری موفق شد دروازه استقلال را باز کند. دقیقا بعد از این اتفاق بود که استراماچونی با تعویضهایش سعی در تغییر روند بازی داشت که به این مهم نائل نشد. این نکتهای است که استقلال را در هر سه مسابقه قبلی هم آزار داده بود. یعنی در بازی مقابل فولاد، ماشینسازی و نفت مسجدسلیمان هم، با اینکه عملکرد استقلال در نیمه دوم افت کرد، استراماچونی نتوانست تغییر مثبتی در تیم ایجاد کند و به نظر، به قول فوتبالیها، غرق در جریان بازی شده بود.
مدیریت؛ باید مدیریت شود!
درست در دربی قبلی، پس از اینکه در صحنه پنالتی استقلال جنجالهای زیادی رقم خورد، خیلیها موضوع را به ضعف شفر در مدیریت رختکن استقلال ربط دادند. موضوعی که به نظر هم درست میآید. مثلا در همین دربی وقتی پرسپولیس به عنوان تیم فاتح روی لبه تیغ حاشیه راه میرفت، کریم باقری و محسن خلیلی بدون فوت وقت به داد بازیکنانشان رسیدند که غرق لحظهها شده بودند و چیزی نمانده بود فاتح دربی با اخراجی دادن، ناقص به دیدار حساس با سپاهان برسد.
اما در سمت مقابل چه اتفاقی رخ داد؟ در استقلال کسی نتوانست استرا را قانع کند که در رختکن تیمش به یک "کریم باقری" نیاز دارد تا به جو فوتبال ایران و حواشی رختکن داغی چون رختکن استقلال آگاه باشد و آنرا سر و سامان ببخشد. مدیریت حواشی مربوط به بحث مترجم هم به این موضوع اضافه کنید.
بودند بازیکنانی که دور دنیا را زدند و با هیچ تیمی به توافق نرسیدند، در نهایت هم با ناز و منت و حتی یک ریال و یک سال تخفیف ندادن در بستن قرارداد، به این تیم پیوستند تا جای خالی ستارههای از دست رفتهای چون صیادمنش، پاتوسی، تیام و ... را پرکنند. تیم استقلال به وضوح بد بسته شده است. جایی که روح الله باقری به رایگان به تیم رقیب میپیوندد و استقلال در حساسترین بازی سال خود، بدون مهاجم هدف پا به میدان میگذارد، یعنی یک جای کار میلنگد. وقتی تاثیرگذارترین بازیکن فصل گذشته استقلال یعنی پاتوسی، از تیم میرود و هیچ بازیکنی در حد و اندازه او جذب استقلال نمیشود گواهی دیگر بر این مدعاست.
مشکلات مدیریتی استقلال فراتر از مسائلی مانند بسته شدن تیم به نظر میرسد. اما ادامه بحث در این زمینه از حوصله این متن خارج است. اما گویا استقلال، در سطح هیات مدیره و مدیریت، خود به مدیریت نیاز دارد و کادر کنونی، پاسخگوی نیازهای استقلال نیست. اگر غیر از این بود در تک تک پارامترهایی مدیریتی چون بسته شدن تیم و درآمدزایی و مدیریت حواشی و تعامل با رسانهها و ... ایرادهای تیم به چشم نمیآمد.
در نهایت اما، باید شکست استقلال را به یک مجموعه معیوب ربط داد و نباید انگشت اشاره به سوی شخص خاصی دراز شود. شاید با گل شدن پنالتی کریمی و برد استقلال در این دیدار، این مسائل انقدر به چشم نمیآمد. اما حال استقلال استراماچونی در این روزها، اورژانسی به نظر میرسد و اگر قوانین فوتبال کار همیشگی خودشان را بکنند و اتفاق حیرت انگیزی رخ ندهد، به نظر فصل سختی در انتظار این تیم خواهد بود.
گزارش از امیرحسین آقایی
7413