رفیعی: کمیته اخلاق استقلال خود را ثابت کرد

رفیعی: کمیته اخلاق استقلال خود را ثابت کرد

وبسایت رسمی فوتبالی - حقوقدان و وکیل بین‌المللی فوتبال گفت: کمیته اخلاق با صدور حکم اخیر در ارتباط با پرونده حواشی فینال جام حذفی نشان داد که از فدراسیون فوتبال مستقل است.

به گزارش فوتبالی، غلامرضا رفیعی  در گفت‌وگو با ایرنا با اشاره به حکم اخیر کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال درباره پرونده حواشی فینال جام حذفی اظهار داشت: اگرچه انتشار احکام ارکان قضائی قبل از قطعیت حکم محکومیت، موافق قوانین و مقررات نیست اما در اتفاقی بسیار کم سابقه، مردم و جامعه حقوقی و ورزشی ایران برای اولین بار موفق شدند یک حکم کمیته اخلاق را از ابتدا تا انتهای آن مشاهده کنند؛ جامعه حقوقی ایران موفق شد یک دادنامه کامل کمیته اخلاق را با دلایل، جهات و مستندات قانونی مذکور در آن ببیند.

وی افزود: کمیته اخلاق برای نخستین بار علاوه بر اینکه به موادی از آئین‌نامه کهنه و فرسوده اخلاق فدراسیون فوتبال ایران استناد کرد، به درستی به مواد متعددی از آئین‌نامه اخلاق فیفا و همچنین آئین‌نامه انضباطی فدراسیون فوتبال ایران نیز استناد کرد که امر شایسته‌ای است.

این حقوقدان و وکیل بین‌المللی فوتبال تصریح کرد: در دنیا آرا ارکان قضائی باید مستند و مستدل بوده و هم جهات حکم و هم مستندات قانونی ذکر شود.

رفیعی ادامه داد: به نظر من جهات ذکر شده در این رأی از نظر استنادی مُنطبق با موازین حقوقی است و به زیبایی استدلال شده که چطور حیثیت، اعتبار و آبروی فوتبال ایران در داخل و خارج از کشور به خاطر بی‌برنامگی و عدم برنامه‌ریزی و عدم رعایت توصیه‌های ایمنی و انتظامی خدشه‌دار شد.

این حقوقدان ادامه داد: نکته بعدی، صلاحیت کمیته اخلاق برای ورود به این پرونده است. به نظر من کمیته اخلاق "صالح" به رسیدگی به این پرونده بوده است به خاطر اینکه بر اساس استدلال‌ها و جهاتی که در حکم ذکر شده، آنچه در ورزشگاه فولاد آرنا رخ داد نه علت بلکه معلول اتفاقاتی است که در خارج از زمین مسابقه و روزها قبل از تاریخ برگزاری مسابقه فینال اتفاق افتاده است.

وی توضیح داد: متأسفانه بعضی از کسانی که در رأی بدوی محکوم شده‌اند، اعلام کرده‌اند که کمیته اخلاق صالح به رسیدگی نبوده و رأی این کمیته فاقد وجاهت قانونی است. به نظر من اظهارات این افراد نادرست است زیرا اصول اولیه و بنیادی مقرر می‌کند که هر رکن قضائی قبل از ورود به ماهیت، ابتدا در مورد صلاحیت خود رسیدگی و اتخاذ تصمیم می‌کند. بنا نیست مقام یا مرجع دیگری قضاوت کند که کمیته اخلاق صالح به رسیدگی هست یا خیر. (غیر از مواردی که اختلاف ۲ رکن قضائی همزمان تشکیل پرونده داده و اختلافشان در موضوع صلاحیت به کمیته استیناف ارجاع داده شده باشد.)

رفیعی افزود: اگر کسی معترض به صلاحیت یا ماهیت حکم کمیته اخلاق یا کمیته انضباطی باشد، فقط می‌تواند پس از صدور حکم و در مهلت قانونی از حکم کمیته اخلاق نزد کمیته استیناف و بعد از آن در دادگاه بین‌المللی ورزش تقاضای تجدیدنظر کند.

این حقوقدان تاکید کرد: به نظر من این رأی در مورد یک نفر منصفانه نبود؛ این رأی در مورد آقای طالقاتی که هم عضو هیأت رئیسه فدراسیون فوتبال و هم رئیس هیأت فوتبال استان خوزستان است، منصفانه نیست و جالب این است که این فرد نه تنها به مجازاتی در مورد اتفاقات فینال جام حذفی محکوم نشد، بلکه بر اساس مطالب منتشره در رسانه‌ها، بسیار طلبکارانه، کمیته اخلاق را نه تنها صالح ندانست بلکه حکم این رکن قضائی فدراسیون فوتبال را فاقد وجاهت قانونی خواند. ای کاش کمیته اخلاق در مورد این عضو هیأت رئیسه عدالت را اجرا می‌کرد و بیشتر نشان می‌داد که از رئیس و هیأت رئیسه فدراسیون فوتبال مستقل است.

وی در ادامه اظهار داشت: آخرین نکته این است که امیدوارم روزی برسد که کمیته اخلاق فوتبال ایران همانند کمیته اخلاق فیفا، شجاعانه و عاری از هرگونه ملاحظه‌ای به تمامی تخلفات هیأت رئیسه و حتی رئیس فدراسیون فوتبال - البته در صورتی که مرتکب تخلفی شده باشند- رسیدگی کند و در مورد سایر پرونده‌ها بخصوص چند پرونده تبانی امسال و سال گذشته نیز با شفافیت و استقلال ولو نسبی، ورود و رسیدگی کرده و وجدان عمومی اعم از جامعه و جامعه حقوقی و ورزشی را از حیث اجرای سریع و قاطع عدالت اقناع کند که تصور می‌کنم چنین امری تاکنون اتفاق نیفتاده و تا به حال داد کسی از هیأت رئیسه فدراسیون هم در نیامده بود!

رفیعی در پاسخ به این پرسش که آیا تاج به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال و هیأت رئیسه می‌توانند اعضای کمیته اخلاق را برکنار کنند یا خیر گفت: به نظرم اگرچه چند سال پیش تاج و هیأت رئیسه، رئیس و اعضای کمیته اخلاق را تعیین کردند ولی از آنجایی که در تعارض مابین قوانین و مقررات داخلی فوتبال و به خصوص اساسنامه فدراسیون فوتبال با اساسنامه فیفا و ای اف سی، مفاد اساسنامه «ای اف سی» و «فیفا» اولویت و ارجحیت دارد و این موضوع، هم در اساسنامه فوتبال ایران و هم در اساسنامه لازم الاجرای فیفا اشاره شده که در صورت اختلاف و تعارض، قوانین و مقررات فیفا حاکمیت دارد، به نظرم تاج و هیأت رئیسه اگر رئیس یا اعضای کمیته اخلاق را برکنار کنند، بر خلاف همان ماده‌ای از اساسنامه جدید فیفا عمل کرده‌اند که با استناد به آن جلوی اجرای قانون منع بازنشستگان را گرفته‌اند تا چند صباحی بیشتر در خیابان سئول مانده و به فوتبال و ورزش مملکت خدمت کنند.

این حقوقدان و وکیل بین‌المللی فوتبال تصریح کرد: اگر حافظه آقایان عالمانه و عامدانه نخواهد آن ماده اساسنامه را فراموش کند، ارکان قضائی و اعضای‌شان فقط توسط مجمع عمومی فدراسیون فوتبال قابل نصب و برکناری هستند. فیفا برای همه کشورها اصل تفکیک قوا و استقلال ارکان قضائی را الزامی دانسته است و به خاطر همین، انتصاب اعضای کمیته اخلاق و برکناری آنها، منحصراً در صلاحیت مجمع عمومی فدراسیون است. درست است که کمیته اخلاق را تاج و هیأت رئیسه انتخاب کردند ولی در حال حاضر بر اساس قوانین جدید و جاری فیفا قادر به برکناری آنها نیستند. اگر چنین چیزی بود کمیته اخلاق فیفا آقای سب بلاتر و دبیرکل فیفا آقای وال که را با شجاعت تمام، محکوم به محرومیت مادام‌العمر نمی‌کرد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: آخرین نکته اینکه آقایان سئول نشین وقتی مفاد حکم محکومیت بدوی کمیته اخلاق در مورد دیگران را برخلاف قوانین در سایت فدراسیون منتشر می‌کرده‌اند شاید فکر نمی‌کردند روزی خود هیأت رئیسه فدراسیون گرفتار چنین موضوعی شود که امروز چنین مواضع تند و حتی اقتداگرایانه‌ای را نسبت به کمیته اخلاق منصوب خود، اتخاذ نمایند.

1984