وب سایت رسمی فوتبالی- کارشناس داوری فوتبال ایران گفت: مهاجم پرسپولیس در آن صحنه زرنگی کرد و نمیتوانیم بگوییم عامل گرفتن باعث سرنگونی شد. از این گرفتنها در مستطیل سبز زیاد اتفاق میافتد.
به گزارش فوتبالی، به نقل از فارس، هفته بیست و نهم لیگ برتر شاهد اتفاقات و حاشیههای زیادی بود، به طوری که در سه بازی حساس و مهم این هفته اشتباهات داوری روی نتایج بازیها تاثیر گذار شدند. محسن قهرمانی کارشناس داوری فوتبال کشورمان به تحلیل اتفاقات سه مسابقه حساس هفته ای که گذشت و همچنین واکنشهای افراد مختلف در روز جاری پرداخت که آن را در زیر مطالعه میکنید:
* به دنبال مقصر میگردیم که بگوییم کمیته داوران و داور مسابقه مشکل دارند
قبل از اینکه به موضوع اشتباهات داوری بپردازم و بگویم که چه بود و چه نبوده، به یک موضوع مهم اشاره میکنم، آیا در دو هفته پایانی تیمها با توجه به استرسی که به آنها چیره میشود، تمرکز کافی برای پیاده کردن تاکتیکها و دستورات سرمربی که در تمرینات با بازیکنان کار کرده را داشتهاند؟ ما یاد گرفتهایم زمانی که اتفاقی میافتد قبل از پیدا کردن علت و معلول به دنبال مقصر بگردیم تا مستمسکی پیدا کنیم و به آن آویزان شویم که بگویم ما هیچ ایرادی نداریم، سیستم و تاکتیک ما درست بوده و کمیته داوران و داوری که بازی را قضاوت کرده مشکل دارند. به قول قدیمیها باید یک سوزن به خودمان بزنیم و یک جوالدوز به دیگران.
* مدافع سپاهان پای مهاجم پدیده را ماسک کرد
در صحنه بازی پدیده و سپاهان دوستان در باشگاه سپاهان میگویند پنالتی نبوده است. وقتی یک بازی با دو دوربین از وسط زمین و با فاصله 80 متری فیلمبرداری میشود هیچ توقعی نمیشود داشت که کارشناس نظر درست بدهد. به اعتقاد من زمانی که تکل زده میشود بازیکنی که تکل میزند پای مهاجم حریف را ماسک میکند. بعد از آن نمیتوانید تشخیص بدهید که آیا پای دوم به پای مهاجم برخورد کرده یا خیر. چون بازیکن با پای راست توپ را میزند و پای چپش جمع میشود، نمیتوانیم تشخیص بدهیم که پای دوم به پای مهاجم برخورد میکند یا خیر. قصدم دفاع از تیمهای داوری در بازیهای این هفته نیست اما ما زمانی میتوانیم آنالیز درست و صحیح از صحنهها داشته باشیم که حداقل با 4، 5 دوربین فیلمبرداری کنیم. ما با تنها دو دوربین که زاویهدار هم هستند میخواهیم اوت استقلال را تشخیص بدهیم، پنالتی پدیده را تشخیص بدهیم و صحنه بازی پرسپولیس را هم تشخیص بدهیم.
* توپ قائدی نمیتوانست اوت باشد
در بازی استقلال و صنعت نفت کمک داور اول بازی زمانی که پرچم اوت میزند داور خط دروازه دقیقاً در راستای او قرار دارد. شاید داور خط دید کمک داور را کور کرده یا تمرکزش را بر هم زده است. آنالیز من در این صحنه و با توجه به اینکه تصاویر گنگ هستند اما بر اساس تجربه خودم روی این صحنهها این است که آن توپ نمیتوانست اوت باشد و ادامه بازی بهترین تصمیم از سمت کمک داور بازی بود. کمک داور بازی نتوانسته این صحنه را تشخیص بدهد و شاید خیلیها بگویند داور پنجم که روی خط بود چرا این را نگفت؟ هیچ وقت نزدیک صحنه بودن نمیتواند دلیل تشخیص درست باشد شاید داور پنجم در آن لحظه و در آن مکان دیدش جای دیگر مثلاً با مهاجم دوم یا مهاجم سوم بوده است.
* کوپال ناظمی 50 درصد اول صحنه را ندید
در صحنه بازی پرسپولیس و ماشینسازی مدافع و مهاجم با هم درگیر بودند. بر اساس تصاویر، ابتدا ساکن مهاجم قرمز پیراهن مدافع سفید را میگیرد، رها میکند و بعد در ادامه مدافع پیراهن بازیکن قرمز را میگیرد. مهاجم در این صحنه زرنگی میکند، نمیتوانیم بگوییم عامل گرفتن باعث سرنگونی بازیکن شده است. از این گرفتنها در مستطیل سبز زیاد اتفاق میافتد. اگر به جایگیری کوپال ناظمی دقت کنید او دقیقاً عمود به صحنه است. دست مهاجم، دست مدافع را میگیرد اما چون مهاجم از پشت دست را میآورد و پیراهن را میگیرد، چون داور عمود به صحنه است دست مهاجم را نمیبیند که پیراهن مدافع را گرفته اما دست مدافع را که پیراهن مهاجم را میگیرد میبیند. درست است کوپال ناظمی نزدیک به صحنه است اما ایراد بزرگش این بود که باید مایل به صحنه باشد نه عمود بر صحنه. در مجموع در آن صحنه چلنجی برای تصاحب پول بود، بالاخره مدافع نمیایستد که مهاجم به راحتی برگردد و توپ را گل کند او هم میخواهد شرایطی به وجود بیاورد که مهاجم نتواند از موقعیت استفاده کند. فکر میکنم بهتر بود که داور دستور به ادامه بازی میداد شاید او 50 درصد اول صحنه را ندیده یعنی گرفتن پیراهن مدافع توسط مهاجم قرمز را ندیده اما گرفتن پیراهن مهاجم توسط مدافع را عامل سرنگونی قرار داده است.
* داور چه دخلی در شرطبندیها دارد؟
تشخیص این سه صحنه خیلی سخت است اما نباید آنها را با مسائل خاص درگیر کنیم اگر در بازی سپیدرود و تراکتورسازی آن اتفاقات نمیافتاد الان هم از شرطبندی صحبت میشد داور چه دخلی در این شرطبندیها دارد؟ داور جوان به دور از حب و بغض و تمام مسائل کار میکند تا بتواند در سالهایی که پیشرو دارد موفق باشد او قطعاً نمیآید با هر شرایطی خودش را زیر سؤال ببرد. شرطبندی در سالهای قبل هم بوده و نباید این طور باشد که ما تا زمانی که ضرر نکردهایم بحثی را مطرح نکنیم. آیا این سه تیم از اشتباهات داوری تاکنون نتیجه نگرفتهاند؟ حالا در یک روز سخت اتفاقاتی افتاده که باعث شده فلان تیم به جای سه امتیاز یک امتیاز بگیرد. اما اگر نوع بازیها را نگاه کنیم تیمها مقابل هم دست و پا بسته نبودند که بگوییم فلان تیم مستحق باخت بود یا فلان تیم مستحق برد بود. به عنوان مثال اگر برعکس اتفاق میافتاد و پنالتی برای سپاهان گرفته میشد پدیده این همه موقعیتی که خراب کرد باید به گردن داور میانداخت؟ نباید جامعه داوری را با یکسری سؤالهایی که پر از بیراه هستند زیر سؤال ببریم فکر میکنم حق جامعه داوری این نیست.
* باید به کوپال ناظمی اعتماد کنیم تا محسن ترکی دیگری داشته باشیم
داوری کشور ما در حال پوستاندازی است تعدادی از داوران بودند که آمدند، رشد کردند و بعد خداحافظی کردند و رفتند الان دوران پوستاندازی داوری فوتبال ایران است باید به کوپال ناظمی اعتماد کنیم تا محسن ترکی دیگری داشته باشیم. برای شما مثالی میزنم آیا روزی که قائدی به استقلال آمد این کیفیت را داشت؟ به او زمان دادند تا بهتر شود. ما هم باید به داوران زمان بدهیم و شرایط را مهیا کنیم برای قضاوت هر چه بهتر آنها. آیا برایکوپال ناظمی موقعیتها را فراهم کردهایم که الان از او توقع داریم. همانطور که تیمها به بازیکنان جوان بها میدهند و با وجود اینکه ممکن است در چندین مسابقه موقعیتها را خراب کنند باز هم از او حمایت میکنند و زمان بازی بیشتری به او میدهند، ما هم باید الان از جامعه داوری حمایت کنیم.
* در کشورهای طراز اول هم بدترین اشتباهات داوری اتفاق میافتد
البته یکسری کمبودها و کاستیها به خاطر مشکلات مالی و شرایط اقتصادی که فدراسیون دارد وجود دارد ما باید امکانات و اردوهای خوبی را برای داورانمان فراهم کنیم در اقصی نقاط دنیا و در کشورهای تراز اول هم بدترین اشتباهات داوری اتفاق می افتد آیا آنها هم این بحثها را مطرح میکنند.
* نباید یک هفته مانده به داور روح و روان داوران را به هم بریزیم
داور اسبق فوتبال ایران در رابطه با مناظره امروز علی خطیر و داود رفعتی ادامه داد: اعتقادم این است که بعد از این شرایط هیچ کدام از دوستان نباید در رسانهها صحبت میکردند چون آنها به لحاظ روحی و روانی در التهاب و تحت فشار هستند. آقایان خطیر و رفعتی نباید صحبت میکردند، دنیای ورزش دنیای مروت و جوانمردی است گاهی اوقات باید پا روی دلمان بگذاریم و از یکسری مصاحبهها اجتناب کنیم. الان که یک هفته مانده به پایان فصل نباید صحبت کنیم و روح و روان داوران را به هم بریزیم. در هفته آخر همین مشکلات شاید دوباره اتفاق بیفتد. باید اجازه بدهیم فصل تمام شود و برای فصل بعد یک کارگروه تشکیل بدهیم و همه از همه جا اعم از رسانه و فدراسیون در آن حضور داشته باشند تا ریشهیابی کنند که چرا این مسائل در یکسری روزهای خاص اتفاق میافتد شاید دلیل آن به خاطر مسائل روحی و روانی داور باشد، شاید پرواز او دو ساعت تأخیر داشته، شاید شرایط مسافرت داور آزاردهنده بوده است همه اینها را میشود درست کرد.
* آب در هاون میکوبند
قهرمانی در مورد آنالیز رئیس دپارتمان داوری از صحنههای دیشب و دفاع او از داوران گفت: اینها مانند آن گونیا و نقاله و سایههایی بود که در برنامه 90 آنالیز میکردند و میگفتند که این سایه کوتاهتر است و آن سایه بلندتر! کجای دنیا با این ادله یک صحنه را آنالیز میکنند که حق را به خودشان بدهند. اعتقادم این است که به این شکل عمل کردن آب در هاون کوبیدن است، دفاع نادرست از داوری باعث تکرار در اتفاق افتادن اشتباهات آینده میشود. باید بعد از اتمام مسابقات، یک تیم کارشناسی که در آن داور، مربی و بازیکن باشند تشکیل بدهیم، کسانی باشند که واقعاً دلسوز مجموعه فوتبال هستند، آنها باید بیایند و ریشهیابی کنند که چرا این اتفاقات میافتد تا بتوانیم دست به دست هم بدهیم و تعداد این اشتباهات را کمتر کنیم و به حداقل برسانیم.