روان‌شناس سوئدی‌ها: برتری ذهنی، مزیت ما است

روان‌شناس سوئدی‌ها: برتری ذهنی، مزیت ما است

به گزارش "ورزش سه"، با وجود این عملکرد سوئدی‌ها در روسیه حتی بر درخشش آنها در رقابتهای انتخابی سایه افکنده. سوئدی‌ها جلوتر از مکزیک، مدافع عنوان قهرمانی، آلمان و کره‌ی جنوبی، به عنوان تیم اول گروه F به مرحله‌ی یک‌هشتم نهایی صعود کرده‌اند.


در جریان درخشش خارق‌العاده‌ی سوئدی‌ها از چند ماه پیش تا کنون، دو نقطه وقت اصلی این تیم توجه کارشناسان را به خود  جلب کرده : همبستگی در خط دفاع و اتحاد و انسجام تیمی. دنیل اکوال، مشاور روان‌شناسی ورزشی تیم ملی سوئد از مهمترین کسانی بوده که در  ساخته و پرداخته شدن این نقاط قوت سهم اساسی داشته و به خاطر موفقیت‌هایش تحسین شده. اکوال در مصاحبه‌ای با فیفا به شرایط و حال و هوای سوئد و نقش روان‌شناسی ورزشی در موفقیت این تیم پرداخته. در ادامه مصاحبه‌ی او را می‌خوانید :


سوال : لطفاً درباره‌ی نقش خود به عنوان مشاور روان‌شناسی ورزشی و وظایفی که در تیم به عهده دارید توضیح دهید.


من هم با بازیکنان تیم ملی به صورت انفرادی گفت و گو می‌کنم و هم جلسات جمعی ترتیب می‌دهم. با توجه به صحبت‌های بازیکنها یک برنامه‌ی ذهنی می‌سازم که بازی آینده‌ی تیم را مد نظر قرار می‌دهد. در عین حال با سرمربی تیم ملی، یانه اندرسون برای بوجود آوردن یک گروه رهبری و هدایت در تیم همکاری می‌کنم. برای مثال ما سعی می‌کنیم به این سوالها جواب بدهیم که اگر بازیکن‌ها در میدان پاسی را  خراب کردند یا اگر هم‌تیمی آنها در صحنه‌ای دچار اشتباه شد، هر بازیکن و کل تیم باید نسبت به این اتفاق‌ها چه واکنشی نشان بدهد و چه افرادی به عنوان رهبران تیم باید در این لحظات نقش مهمی بازی کنند ؟

سوال : علاوه بر گفتگوهای فردی و جلسات جمعی، شنیده‌ام شما با کفش‌ها هم صحبت می‌کنید ...


(خنده ) بله، در رقابتهای انتخابی، قبل از بازی با فرانسه در خاک خودمان این اتفاق افتاد. اول همان هفته اولا تویوونن یک جفت کفش نو دریافت کرده بود ولی فکر می‌کرد با آن کفش‌ها نمی‌تواند آنطور که دلش می‌خواهد به توپ ضربه بزند. از وسط زمین خطاب به من فریاد زد که باید یک جلسه رزرو کنم و با کفش‌هایش صحبت کنم. همه به این حرف تویونن خندیدند. اما در جریان بازی، تویونن با همان کفش‌ها از وسط زمین گلزنی کرد. سرمربی تیم معتقد بود این ماجرای بامزه‌ای است و بعد از بازی در کنفرانس خبری، داستان را برای خبرنگارها تعریف کرد.


آیا برای تیمی مثل سوئد که در مقابل حریفانی مثل آلمان، ایتالیا یا فرانسه از نظر کیفیت فردی بازیکنان کم می‌آورد، مهم است که روی روان‌شناسی تیمی کار کرده و یک دنیامیزم جمعی قوی بوجود آورد ؟

این می‌تواند برای ما یک مزیت رقابتی باشد. عوامل زیادی روی یک مسابقه تاثیرگذار هستند و ما اگر بتوانیم تا حد امکان نقاط قوت خود را افزایش دهیم، شانس بیشتری برای موفقیت خواهیم داشت.  کار تیمی،  اتحاد و ارتباط مناسب بین بازیکنان از این عوامل هستند. من همیشه می‌گویم اگر بهترین‌ها را برای انجام کاری جمع کنید، لزوماً معلوم نیست آنها بتوانند به خوبی  همکاری کنند و در انجام آن کار موفق شوند. خلاصه اینکه اگر بتوانیم عوامل دیگری که به بعضی از آنها اشاره کردم را به خوبی مدیریت کنیم، شانس این را پیدا می‌کنیم که بر حریفانی که ممکن است روی کاغذ از ما قوی‌تر هستند پیروز شویم.


تا کنون شاهد بوده‌ایم که چند بازی به ضربات پنالتی کشیده شده، شما برای اینکه بازیکنان‌تان را برای ضربات پنالتی آماده کنید، چه کارهایی انجام می‌دهید ؟


هدف ما این است که بازیکنان احساس کنند و مطمئن باشند که تیم برنامه‌ی مشخص و واضحی دارد و بنابراین هیچ چیز به قضا و قدر واگذار نشده است. در این حالت، بازیکن احساس نمی‌کند با شرایط و موقعیت خاصی روبرو شده بلکه به صورت ناخودآگاه خود را در وضعیتی می‌بیند که به آن عادت دارد. بازیکنانی که با این ذهنیت پشت ضربات پنالتی قرار بگیرند، احتمال موفقیت بیشتری دارند.