پایگاه خبری فوتبالی- رییس سازمان صدا و سیما درباره مساله حق پخش مسابقات ورزشی توضیحات تازهای داده است.
به گزارش فوتبالی، مساله حق پخش تلویزیونی مسابقات فوتبال باشگاهی در ایران هنوز حل نشده است. این مساله هر چند وقت یک بار مطرح میشود اما بدون این که به نتیجه خاصی برسد دوباره فراموش میشود. این در حالی است که اکثر قریب به اتفاق باشگاههای ایران مشکلات مالی زیادی دارند که بخش اعظم این مشکلات با پولی درآمدشان از حق پخش حل خواهد شد.
آخرین اتفاق مهمی که در این باره رخ داد مربوط به سال 1402 بود. در سال ۱۴۰۲ رییس سازمان صدا و سیما از موافقت کمیسیون تلفیق برنامه هفتم با بندی درخصوص حق پخش تلویزیونی برنامههای ورزشی خبر داد و عنوان کرد با تصویب نهایی این بند در صحن مجلس، رسانه ملی و ورزش کشور پس از سالها، از بلاتکلیفی در موضوع حق پخش تلویزیونی رها خواهند شد.
حالا امروز پیمان جبلی رییس سازمان صدا و سیما امروز در اظهاراتی در برنامه «بام تهران»، درباره حق پخش مسابقات تلویزیونی با بیان اینکه پیشنویس آییننامه حق پخش تلویزیونی آماده شده، اعلام کرد احتمالاً پیشنویس این هفته در کمیسیون تخصصی مربوطه در دولت مطرح خواهد شد. به گفته جبلی این اتفاق با همکاری وزارت ورزش و سازمان برنامه و بودجه پیش میرود. او ابراز امیدواری کرده که موضوع حق پخش به صورت مفصلتری توضیح داده شود.
نکته مهم در حرفهای امروز جبلی این است که آنچه قرار است در روزهای آینده اتفاق بیفتد این نیست که به همین زودی به باشگاهها حق پخش داده شود. قرار است درباره تعریف «حق پخش» و این که آیا سازمان صدا و سیما وظیفهای در این مورد دارد یا نه تصمیم گیری خواهد شد.
پیمان جبلی قبلا در این باره توضیحاتی داده و گفته بود: «پیشنهاد سازمان صدا و سیما درباره حق پخش مسابقات داخلی این بود که همانطور که دولت، حق پخش برنامهها و مسابقات ورزشی خارجی را به ما پرداخت میکند و ما هم به صورت رایگان در اختیار مردم قرار میدهیم، همین کار را برای برنامهها و مسابقات داخلی انجام دهیم. به بیان دیگر، ابتدا باید حق پخش برنامهها و مسابقات داخلی مشخص شود، سپس، دولت آن را به سازمان صدا و سیما پرداخت کند و در نهایت ما آن برنامهها و مسابقات را با همکاری وزارت ورزش و جوانان، در اختیار فدراسیونها قرار دهیم. حق وزارت ورزش و جوانان و فدراسیونها مسلما باید پرداخت شود اما حالا که تامین منابع ریالی حق پخش طبق پیشنهاد ما انجام نشد، باید تمهیدات دیگری برای منبع تامین اندیشیده و پرداخت شود.»
آنچه از این حرفها برمیآمد این بود که سازمان صدا و سیما بودجهای برای پرداخت حق پخش به باشگاهها ندارد و منتظر است تا دولت بودجهای را به این کار تخصیص بدهد و بعد از آن صدا و سیما کار پرداخت حق پخش را آغاز کند.
رییس صداوسیما در صحبتهایش به تفاوت مساله حق پخش در ایران و سایر کشورها اشاره کرده و گفته است: «هیچ جای دنیا اینطور نیست که شما مسابقات جام جهانی یا المپیک را در خانه خود به صورت رایگان تماشا کنید. اما در ایران، به وسیله صداوسیمای جمهوری اسلامی با بهترین تصویر و با بهترین کیفیت یعنی ۴K میتوانید بازیهای المپیک و جام جهانی را رایگان ببینید، بدون اینکه یک ریال پرداخت کنید. این اولین تفاوتی است که بین صدا و سیمای جمهوری اسلامی با بقیه تلویزیونهای دنیا وجود دارد.»
جبلی اعلام کرد که بر اساس قانون در پخش رویدادهای ورزشی، صداوسیما موظف است که رویدادهای بزرگ را پوشش دهد و رایگان در اختیار مردم بگذارد: «هیچکس در ایران برای استفاده از برنامههای صداوسیما پول نمیدهد، مانند تلویزیونهای کابلی که در دنیا وجود دارند. بنابراین، از ابتدا باید مفهوم حق پخش را درست بفهمیم تا بتوانیم درباره آن به درستی قضاوت کنیم. ما رایگان پخش میکنیم و رایگان هم تولید میکنیم. رایگان تولید کردن به این معناست که پولی نمیگیریم تا برنامهای تولید کنیم؛ بلکه در بعضی از رشتههای ورزشی و حوزهها به آنها کمک میکنیم مثل ورزشهای بستکتبال یا والیبال که برای تبلیغ و تقویت اینها، مسابقات را پخش میکنیم و خود پخش کردن این رویدادها یعنی هزینه کردن برای آن ورزش.»
در این که صدا و سیما مسابقات را به صورت رایگان برای مردم پخش میکند تردیدی نیست اما در همه حرفهایی که جبلی امروز زده است یک نکته مهم و کلیدی مغفول مانده است و آن درآمد هنگفت صدا و سیما از پخش پیامهای پیامهای بازرگانی قبل، در حین و بعد از مسابقات ورزشی است. در حال حاضر نگاه باشگاهها بیشتر به این مساله است و بحث حق پخش به این زودی به نتیجه نخواهد رسید.
1359