آیا هزینه‌های کلان عربستان در ورزش، دستاورد اقتصادی هم دارد؟

آیا هزینه‌های کلان عربستان در ورزش، دستاورد اقتصادی هم دارد؟

پایگاه خبری فوتبالی- عربستان سعودی سال‌هاست که به طور بی‌امان هزینه‌های کلانی در ورزش می‌کند اما منتقدان می‌پرسند آیا این هزینه‌های نجومی، بازدهی اقتصادی‌ دارد که ارزش آن را داشته باشد؟

به گزارش فوتبالی، عربستان در سال‌های اخیر، نقش بزرگی در ورزش جهان ایفا کرده است. بهار سال گذشته لیونل مسی، یکی از برجسته‌ترین فوتبالیستهای جهان، به عنوان بخشی از اقدامات خود به عنوان سفیر در سازمان گردشگری عربستان، به این کشور سفر کرد.

مسی به دلیل انجام آن سفر غیرمجاز از دیدگاه مالکان قطری باشگاه پاری‌سن‌ژرمن، مواخذه شد و در تابستان این باشگاه را ترک کرد. البته در حالی که گفته می‌شد مقصد او عربستان است، او در نهایت به اینتر میامی آمریکا پیوست.

مسی ده‌ها میلیون یورو برای نقش سفیر در سازمان گردشگری عربستان به دست آورد که بخشی از هزینه هنگفتی است که این کشور در حال حاضر در حوزه مرتبط با ورزش حرفه‌ای انجام می‌دهد.

گزارش سال 2021 توسط موسسه انگلیسی Grant Liberty مستقر در لندن نشان داد که عربستان سعودی در چند سال گذشته 1.5 میلیارد دلار (1.37 میلیارد یورو) برای ورزش حرفه‌ای هزینه کرده است.

این رقم در سال‌های 2022 و 2023 با افزایش سرمایه‌گذاری در فوتبال، گلف، مسابقات اتومبیل‌رانی و کریکت به طور چشمگیری افزایش یافته است. صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان تنها در سال 2022 نزدیک به 800 میلیون دلار برای تور گلف هزینه کرده است.

در همین حال، صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان، باشگاه فوتبال انگلیسی نیوکاسل یونایتد را به قیمت حدود 400 میلیون یورو (438 میلیون دلار) در سال 2021 خریداری کرد و از آن زمان تا پیش از تابستان، بیش از 300 میلیون یورو برای بازیکنان جدید هزینه کرد.

در پنجره نقل‌ و انتقالات تابستان امسال نیوکاسل تنها حدود ۶۰ میلیون پوند سرمایه‌گذاری کرد. این در حالی است که تابستان گذشته دو برابر این میزان را هزینه کرد.

در فوتبال داخلی عربستان، سال گذشته سرمایه زیادی برای آوردن کریستیانو رونالدو به لیگ این کشور خرج شد. عربستان همچنین اخیراً برنامه‌هایی برای افزایش چشمگیر هزینه‌های خود در کریکت اعلام کرده است.

این کشور می‌خواهد با ایجاد یکی از پرسودترین تورنمنت‌های جهان، به مقصد جهانی کریکت تبدیل شود.

اوایل سال گذشته گزارش شد که عربستان سعودی حتی به خرید مسابقات اتومبیلرانی فرمول 1 در معامله‌ای که ارزش آن بیش از 20 میلیارد دلار بود، نزدیک شد، هرچند در نهایت به نتیجه نرسید.

بسیاری از منتقدان، عربستان سعودی را به دست داشتن در «ورزش‌شویی» (sportswashing) در مقیاس وسیع متهم می‌کنند. سازمان کمپین صلح سبز، ورزش‌شویی را به عنوان "عمل حمایت مالی از یک تیم ورزشی یا رویداد به منظور منحرف کردن توجه‌ها از اقدامات بد در جاهای دیگر تعریف می‌کند.

جان بی آلترمن، مدیر برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی، می‌گوید که هدف از هزینه‌های هنگفت عربستان سعودی برای ورزش، ایجاد تصویری مثبت‌تر از این کشور است.

او به رسانه دویچه وله آلمان گفت: عربستان مایل است که افکار عمومی جهان با این کشور ارتباط مثبت داشته باشند. وقتی مخاطبان غربی به عربستان فکر می‌کنند، بسیاری از مردم ابتدا به چیزهایی مانند ثروت نفتی بادآورده فکر می‌کنند.

او می‌گوید که عربستان، ورزش را بخش مهمی از استراتژی کلی خود برای تغییر جایگاه بین‌المللی و اقتصادی کشور می‌داند.

ورزش برای توسعه گردشگری

ایجاد تصویر مثبت بیشتر، در نهایت می‌تواند تاثیر مستقیمی بر اقتصاد کشور داشته باشد. تصادفی نیست که لیونل مسی در زمینه گردشگری عربستان فعالیت می‌کرد زیرا این کشور، گردشگری را به عنوان یک بخش حیاتی در تلاش برای تنوع بخشیدن به اقتصادش به دور از وابستگی کنونی به نفت می‌بیند.

حدود 40 درصد از تولید ناخالص داخلی عربستان بر پایه نفت است در حالی که نزدیک به 80 درصد از درآمد صادراتی این کشور به تولید نفت آن وابسته است.

درآمدهای گردشگری در سال 2022 در این کشور به شدت افزایش یافت و دولت برنامه‌های بسیار بلندپروازانه ای دارد که هدف آن جذب حدود 100 میلیون بازدید کننده سالانه تا پایان این دهه میلادی به عنوان بخشی از چارچوب چشم‌انداز عربستان 2030 است.

پروژه بسیار پرطرفدار نئوم (Neom)، شهری به اصطلاح هوشمند که عربستان قصد دارد در شمال غربی کشور بسازد، به عنوان "جاه‌طلبانه‌ترین پروژه گردشگری جهان" توصیف شده است.

با این حال، جذب چنین تعداد زیادی از بازدیدکنندگان خارجی یک چالش بزرگ خواهد بود. سال گذشته حدود 16.5 میلیون بازدیدکننده خارجی به این کشور آمدند.

عربستان میزبان جام جهانی 2034 است و تا آن زمان باید زیرساخت‌های خود را برای استقبال از حضور گسترده‌تر توریست‌ها توسعه دهد.

مترجم: فهیمه اسفندیاری