مدال‌های تکواندوی ایران در ادوار مختلف المپیک/ نتایج ضعیف توکیو جبران می‌شود؟

مدال‌های تکواندوی ایران در ادوار مختلف المپیک/ نتایج ضعیف توکیو جبران می‌شود؟

پایگاه خبری فوتبالی- تکواندو ایران در شرایطی در المپیک ۲۰۲۴ پاریس با ۴ نماینده حاضر خواهد شد که در تلاش برای افزایش ۶ مدال خود در ادوار گذشته است.

به گزارش فوتبالی، سی و سومین دوره رقابت‌های المپیک تابستانی در شرایطی از روز جمعه 5 مرداد ماه با برگزاری مراسم افتتاحیه آغاز می‌شود که رشته تکواندو به صورت رسمی هفتمین حضور در المپیک را تجربه خواهد کرد. تکواندو در المپیک 1988 سئول و 1992 بارسلونا نیز حضور داشت که مدال‌های این دو دوره در جدول توزیع مدال‌ها محاسبه نشد و مسابقات به صورت آزمایشی برگزار شد. 

المپیک 1988 سئول و المپیک 1992 بارسلونا - سه مدال قربانی برگزاری آزمایشی مسابقات

رقابت‌های المپیک 1988 سئول و 1992 بارسلونا شاهد برگزاری رقابت‌های تکواندو برای نخستین بار در المپیک بود، اما این مسابقات به صورت آزمایشی برگزار شد و مدال‌های آن در جدول مسابقات محاسبه نشد. 

در المپیک 1988 فیصل دانش موفق به مدال برنز شد و در بارسلونا نیز فریبرز عسکری به مدال نقره و رضا مهماندوست به مدال برنز دست یافتند، اما هیچگاه این نفرات به خاطر برگزاری آزمایشی مسابقات تکواندو به عنوان مدال‌آوران رسمی مسابقات شناخته نمی‌شوند. 

المپیک 2000 سیدنی- ساعی اولین مدال‌آور تاریخ تکواندو در المپیک

سیدنی استرالیا در سال 2000 در شرایطی از بیست و هفتمین دوره رقابت‌های المپیک تابستانی پذیرایی و تکواندو به صورت رسمی نخستین حضور خود را در مهمترین فستیوال ورزشی دنیا تجربه کرد.  رقابت‌هایی که در چهار وزن آقایان و چهار وزن بانوان برگزار شد و هادی ساعی رئیس و مجید افلاکی سرمربی فعلی تیم ملی تکواندو به عنوان نمایندگان کشورمان در آن حضور داشتند و غلامحسین ذوالقدری نیز هدایت ملی‌پوشان کشورمان را برعهده داشت. 

هادی ساعی در وزن 68- پس از برتری مقابل  تکواندوکارانی از چین تایپه و آرژانتین در دیدار نیمه‌نهایی مغلوب نماینده کره‌جنوبی شد. ساعی برای کسب نخستین مدال رسمی تکواندو در المپیک در جدول شانس مجدد ابتدا نماینده استرالیا را شکست داد و در نهایت در دیدار رده‌بندی با نتیجه 4 بر 2 مقابل تونجای چالیشکان از اتریش به پیروزی رسید و با کسب مدال برنز نام خود را به عنوان اولین دارنده مدال المپیک ثبت کرد. در این وزن استیون لوپز اسطوره تکواندو آمریکا به مدال طلا رسید و سین جون سیک از کره‌جنوبی نشان نقره را کسب کرد. 

مجید افلاکی دیگر نماینده کشورمان در وزن 80- کیلوگرم در گام نخست به مصاف ویکتور استرادا از مکزیک رفت و در دیداری نزدیک و تنها با یک اختلاف امتیاز مغلوب حریف خود شد تا  از دور مسابقات کنار برود. در این وزن تکواندوکار مکزیکی به مدال برنز رسید و نمایندگان کوبا و آلمان نیز مدال‌های طلا و نقره را کسب کردند تا پرونده تیم کشورمان در اولین حضور رسمی با تنها مدال برنز هادی ساعی بسته شود. 

المپیک 2004 آتن - بهترین دستاورد تاریخ تکواندو در المپیک

سال 1383 برای تکواندو با حضور در المپیک 2004 آتن تبدیل به یک دستاورد تاریخی شد. رقابت‌هایی که با مدال طلای هادی ساعی و مدال برنز یوسف کرمی به بهترین دستاورد تاریخ  ایران در رقابت‌های المپیک تبدیل شد. 

هادی ساعی در آتن نیز در وزن 68- کیلوگرم به رقابت پرداخت و مقتدرانه با شکست رقبایی از مکزیک، برزیل و کره‌جنوبی راهی دیدار پایانی شد. ساعی در مسابقه نهایی نیز 4 بر 3 از سد تکواندوکار چین تایپه گذشت تا اولین مدال طلای تاریخ تکواندو ایران را به نام خود ثبت کند. 

یوسف کرمی در وزن 80- کیلوگرم با شکست تکواندوکارانی از عراق و استرالیا به دیدار نیمه‌نهایی و جدال با استیون لوپز آمریکایی که تغییر وزن داده بود، رسید. کرمی در مقابل لوپز پرافتخار نیز مبارزه جانانه‌ای را به نمایش گذاشت، اما در نهایت با نتیجه 7 بر 6 مغلوب شد و از حضور در دیدار نهایی بازماند. کرمی برای کسب نشان برنز به مصاف رشاد احمدوف از آذربایجان رفت و با شکست حریف خود سومین مدال المپیک تکواندو را به رنگ برنز ضرب کرد. 

در این مسابقات غلامحسین ذوالقدری هدایت تیم ملی کشورمان را برای سومین دوره متوالی برعهده داشت و بهترین عملکرد را به عنوان سرمربی در تاریخ حضور تکواندو در المپیک به نام خود ثبت کرد. 

المپیک 2008 پکن- آبروداری ساعی برای کاوران ورزشی ایران

بیست و نهمین دوره رقابت‌های المپیک تابستانی در سال 2008 در شهر پکن کشور چین برگزار شد و برای اولین بار تیم ملی تکواندو ایران در بخش بانوان نیز نماینده داشت. رضا نادریان و هادی ساعی در بخش مردان و سارا خوش‌جمال فکری در بخش بانوان سه نماینده ایران در پکن بودند. 

نادریان در وزن 58- کیلوگرم در گام نخست مغلوب تکواندوکاری از برزیل شد و از دور مسابقات کنار رفت و سارا خوش‌جمال فکری نیز در وزن 49- کیلوگرم بانوان پس از برتری مقابل نماینده مراکش، با شکست مقابل تکواندوکاری از چین تایپه دومین حذف شده تکواندو لقب گرفت. 

هادی ساعی پس از کسب یک مدال طلا و یک مدال برنز در دو دوره گذشته این بار با تغییر وزن در وزن 80- کیلوگرم به میدان رفت. رئیس فعلی فدراسیون تکواندو در المپیک پکن با شکست حریفانی از نپال، چین و آذربایجان به دیدار نهایی راه یافت و در نهایت با شکست 6 بر 4 مائورو سارمینتو ایتالیایی ضمن کسب مدال طلا، نام خود را با سه مدال المپیک در تاریخ ورزش کشور جاودانه کرد و تا امروز همچنان پرافتخارترین المپین ورزش کشور است. 

مدال هادی ساعی در المپیک پکن از جهاتی دیگر نیز برای ورزش کشور بسیار مهم بود؛ چرا که کاوران کشورمان تا روز پایانی موفق به کسب مدال طلا نشده بود و ساعی و رشته تکواندو با این مدال به نوعی برای ورزش کشور آبروداری کردند. 

رضا مهاندوست و مریم آذرمهر در این المپیک هدایت ملی‌پوشان کشورمان را برعهده داشتند و مجید افلاکی نیز مربی تیم کشورمان بود. 

المپیک 2012 لندن- باقری معتمد با رباط پاره به مدال المپیک رسید

چهارمین حضور رشته تکواندو در المپیک تابستانی در سال 2012 و المپیک لندن بود. در این دوره نیز تیم ملی کشورمان با دو تکواندوکار در بخش مردان و یک تکواندوکار در بخش بانوان در مسابقات حاضر شد. 

محمد باقری‌معتمد در شرایطی در المپیک لندن حاضر شد که پیش از مسابقات دچار مصدومیت از ناحیه رباط پای خود شد، اما با این شرایط موفق شد با کسب مدال نقره نام خود را در کنار هادی ساعی و یوسف کرمی به عنوان سومین تکواندوکار مدال‌آور ایران در المپیک ثبت کند. او در لندن در وزن 68- کیلوگرم با شکست آفریقا، افغانستان و برزیل به دیدار نهایی رسید، اما شدت گرفتن مصدومیتش باعث شد تا در گام آخر با نتیجه نزدیک 6 بر 5 مغلوب سروت تازه‌گل از ترکیه شود و به مدال نقره بسنده کند. 

یوسف کرمی نیز پس از غیبت در المپیک پکن، دومین حضور را در المپیک لندن تجربه کرد و در جدول وزن 80- کیلوگرم در گام نخست مغلوب نیکولاس گارسیا از اسپانیا شد. با صعود تکواندوکار اسپانیایی به دیدار نهایی، کرمی در جدول شانس مجدد  به مصاف لوتالو محمد از بریتانیا رفت، اما در این مبارزه نیز مغلوب شد و از دور مسابقات کنار رفت. 

در بخش بانوان سوسن حاجی‌پور به عنوان تنها نماینده کشورمان در وزن 67- کیلوگرم در نخستین دیدار مغلوب نماینده استرالیا و حذف شد.

فریبرز عسکری در المپیک لندن هدایت تیم ملی را برعهده داشت و به جمع غلامحسین ذوالقدری و رضا مهماندوست به عنوان مربیانی که موفق به کسب مدال با شاگردان خود شدند، پیوست.

المپیک 2016 ریو - پیش‌بینی‌هایی که نقش بر آب شد

رقابت‌های المپیک 2016 ریو، اولین دوره مسابقات تکواندو در تاریخ المپیک بود که ورزشکاران برخلاف دوره‌های گذشته برای حضور در مسابقات از طریق رنکینگ 4 ساله المپیک نیز موفق به دریافت سهمیه حضور در مسابقات می‌شدند. اتفاقی که باعث شد برای اولین بار، ایران از 4 وزن مسابقات در بخش مردان موفق به کسب سه سهمیه توسط فرزان عاشورزاده، مهدی خدابخشی و سجاد مردانی از طریق رنکینگ شود. کیمیا علیزاده نیز تنها نماینده بانوان بود که سهمیه خود را از مسابقات قاره‌ای کسب کرده بود. 

با توجه به رنکینگ سه تکواندوکار کشورمان در سه ساله قبل از المپیک ریو و کسب مدال‌های طلای جهانی و بازی‌های آسیایی توسط عاشورزاده و خدابخشی، پیش‌بینی می‌شد که در ریو بهترین دستاورد تاریخ تکواندو ایران در المپیک کسب خواهد شد، اما ورزش روی دیگر خود را نشان داد و هر سه نماینده مردان دست خالی به کشور بازگشتند. 

فرزان عاشورزاده در وزن 58- کیلوگرم در نخستین دیدار خود در ثانیه‌های پایانی مغلوب عمر حجامی از مراکش شد و از دور مسابقات کنار رفت. مهدی خدابخشی در وزن 80- کیلوگرم پس از برتری مقتدرانه مقابل نماینده هندوراس، مقابل میلاد بیگی از آذربایجان شکست خورد و حذف شد. 

سجاد مردانی نیز در وزن 80+ کیلوگرم پس از شکست نماینده تونگا در دیداری نزدیک مغلوب موهاما چو از بریتانیا شد و سومین حذف شده تکواندو ایران لقب گرفت. کیمیا علیزاده اما در وزن 57- کیلوگرم به مدال برنز دست یافت.

المپیک 2020 توکیو - رقم خوردن بدترین نتیجه تاریخ تکواندو

یکی از خاص‌ترین دوره‌های المپیک در سال 2021 و با عنوان المپیک 2020 توکیو برگزار شد. شیوع ویروس پاندمی کرونا باعث شد رقابت‌های المپیک با تاخیر یک ساله برگزار شود. مصدومیت زانوی آرمین هادی‌پور و افزایش وزن میرهاشم حسینی  باعث شده بود قبل از مسابقات نیز امید چندانی به مدال‌آوری نمایندگان کشورمان وجود نداشته باشد. 

هادی‌پور در رقابت‌های وزن 58- کیلوگرم المپیک توکیو با وجود برتری مقابل نماینده کلمبیا در گام دوم مغلوب نماینده آرژانتین شد و از دور مسابقات کنار رفت. میرهاشم حسینی نیز در وزن 68- کیلوگرم پس از شکست نماینده چین تایپه به مصاف اولگبک رشیدوف از ازبکستان رفت. تکواندکار جوان ازبکستانی که در دور نخست موفق به حذف دائی هون لی نابغه تکواندو کره‌جنوبی شده بود به عنوان یک پدیده ناشناخته روبروی حسینی قرار گرفت و نماینده کشورمان را شکست داد. با صعود تکواندوکار ازبک به دیدار فینال، حسینی در جدول شانس مجدد به مصاف دائی هون لی رفت و با شکست مقابل تکواندوکار نام آشنای کره‌جنوبی از دور مسابقات کنار رفت. 

ناهید کیانی نیز در وزن 57- کیلوگرم در گام نخست شکست خورد تا برای نخستین بار در تاریخ رقابت‌های المپیک، تکواندو با دست خالی به کشورمان بازگردد. اتفاقی که امیدواریم دیگر برای تکواند تکرار نشود و در المپیک پاریس شاهد درخشش مبینا نعمت‌زاده، ناهید کیانی، مهران برخورداری و آرین سلیمی به عنوان چهار سرباز تکواندو ایران باشیم و آنها نیز به جمع چهار المپین مدال‌آور تکواندو اضافه شوند. 

المپیک 2024 پاریس - تکواندو به دنبال جبران نتایج توکیو

تیم ملی کشورمان در شرایطی در المپیک پاریس حاضر خواهد شد که موفق به کسب 4 سهمیه در بخش بانوان و آقایان شده است. ناهید کیانی، مبینا نعمت‌زاده، مهران برخورداری و آرین سلیمی در سالیان و ماه‌های اخیر به خوبی توانایی‌های خود را در میادین جهانی، گرندپری و گرند اسلم نشان دادند و این امیدواری وجود دارد تا نتایج توکیو جبران شود و تکواندو دوباره به روند مدال‌آوری خود بازگردد.

مسابقات تکواندو المپیک 2024 پاریس از 17 تا 20 مرداد ماه در سالن گرندپالا برگزار می‌شود. قرعه‌کشی رقابت‌های تکواندو در دو دوره اخیر بر اساس رنکینگ المپیک ورزشکاران برگزار شده و در این دوره نیز طبق اعلام فدراسیون جهانی رنکینگ ماه ژوئن (خرداد ماه) مبنای سیدبندی ورزشکاران خواهد بود.

7474