پایگاه خبری فوتبالی- روز گذشته بالاخره کار واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به بخش غیر دولتی انجام شد و برچسب مالکیت مشترک دولت هم از روی این دو باشگاه برداشته شد.
به گزارش فوتبالی، این اتفاق به دنبال فشارهای AFC و تهدید این کنفدراسیون به حذف استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا در صورت جدا نشدن مالکیت رخ داد و البته جدا از فشارهای خارجی، اتفاق خوبی هم بود که قرار بود ۱۵ سال پیش بیفتد.
واگذاری باشگاه پرسپولیس به این شکل است که 85 درصد از سهام این باشگاه به کنسرسیومی متشکل از بانکهای شهر (30 درصد)، ملت (20 درصد)، تجارت (20 درصد)، صادرات (5 درصد)، رفاه (5 درصد) و اقتصاد نوین (5 درصد) انتقال پیدا میکند. همچنین 85 درصد از سهام باشگاه استقلال از سوی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و شرکتهای تابعه آن شامل پتروشیمی بندر امام، پتروشیمی بوعلی سینا، پتروشیمی شهید تندگویان، پتروشیمی پارس و شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس خریداری شد.
از چند روز قبل که خبرهای این انتقال در رسانهها و فضای مجازی منتشر شد هواداران دو تیم شروع به مقایسه مالکان جدید کردند. از نظر آنها مالیکت بانکها در پرسپولیس و مالکیت یک شرکت پتروشیمی در استقلال هر کدام محاسن و معایبی دارد. اما مقایسه این دو گروه با هم شاید بتواند اطلاعات درستتری به علاقمندان دو تیم بدهد.
چرا پرسپولیس گرانتر است؟
طبق اطلاعات رسمی که در این باره منتشر شد پرسپولیس با قیمت 3200 میلیارد تومان به کنسرسیوم بانکی واگذار شد و شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس استقلال را با قیمت 2800 میلیارد تومان خرید. در واقع پرسپولیس 400 میلیارد تومان بیشتر از استقلال ارزشگذاری شده است. قیمت هر سهم از سهام پرسپولیس 3580 ریال و هر سهم از سهام استقلال 3046 ریال است. ظاهرا دلیل این تفاوت قیمت هم، تعداد طرفداران پرسپولیس بوده که طبق نظر سازمان خصوصی سازی از استقلال کمی بیشتر است و در نتیجه امکان درآمدزایی احتمال دارد بیشتر باشد.
تکلیف بقیه سهام چیست؟
طی واگذاری هر دو باشگاه، 85 درصد از سهام باشگاهها به مالکان جدید واگذار شد. این عددی است که از قبل برای رسمی شدن واگذاری، در قرارداد قید شده بود. اگر یادتان باشد چند سال پیش هم 10 درصد از سهام این دو باشگاه در فرابورس به افراد عادی فروخته شد. 5 درصد دیگر هم هنوز در اختیار دولت است. 5 درصد سهام باشگاه استقلال در اختیار وزارت ورزش و جوانان و 5 درصد سهام باشگاه پرسپولیس در اختیار وزارت اقتصاد باقی مانده است. حالا سوال این جاست که آیا 10 درصد از سهام هر باشگاه که در اختیار افراد عادی است به آنها قدرتی برای تصمیمگیری میدهد؟ پاسخ منفی است. در واقع هیچ ساز و کاری برای انتخاب یک یا چند نفر به عنوان نماینده آن 10 درصد سهامدار وجود ندارد. برای همین قدرت تصمیمگیری به شکل کامل در اختیار مالکان جدید خواهد بود. اما آیا AFC میتواند به این که هنوز 5 درصد سهام این دو باشگاه در اختیار وزارتخانههای دولتی است ایراد بگیرد؟ اینجا هم پاسخ منفی است. این 5 درصد در مقابل 85 درصد رقم تاثیرگذاری نیست. ضمن این که با خرید 85 درصد سهام توسط دو مالک جدید عملا این دو باشگاه از مالکیت دولتی خارج شدهاند. مدل کشورهای عربی هم برای راضی کردن ای اف سی و فیفا هم همین است.
ترکیب هیات مدیره و مدیران آینده سرخابیها
در مورد ترکیب هیات مدیره دو باشگاه اخبار دقیق و با جزییاتی منتشر نشده است. اما میشود حدسهایی زد. از آنجا که برای رایگیری در هیات مدیره لازم است تعداد افراد یک عدد فرد باشد پیشبینی میشود تعداد اعضای هیات مدیره استقلال 5 نفر باشد. از این میان 4 نفر نماینده مالک جدید باشگاه هستند و یک نفر هم از وزارت ورزش در این هیات مدیره حضور خواهد داشت. درباره پرسپولیس ماجرا کمی متفاوت است. 6 بانک در سهام پرسپولیس شریک هستند. هر چند که یک بانک 30 درصد دارد و 3 بانک 5 درصد. اما به نظر میرسد هر کدام از این بانکها یک نماینده در هیات مدیره داشته باشند. یک نفر هم از طرف وزارت اقتصاد در هیات مدیره جدید خواهد بود. به این ترتیب تعداد اعضای هیات مدیره پرسپولیس احتمالا 7 نفر خواهد بود.
درویش و خطیر فعلا هستند
موضوع اعضای هیات مدیره مهم است اما شاید موضوع انتخاب مدیر عامل جدید به تنهایی اهمیت بیشتری داشته باشد. با خرید 85 درصد سهام دو باشگاه توسط مالکان جدید، تصمیمگیری در این باره به عهده آنهاست. اما ظاهرا هر دو مالک به این نتیجه رسیدهاند که تا پایان لیگ دست به ترکیب هیات مدیره و تغییر مدیر عامل نزنند. این تصمیم قابل درک است. هر دو باشگاه در کورس قهرمانی هستند و هر تغییری ممکن است باعث به هم خوردن تمرکز مربیان و بازیکنان شود. حتی یک شکست در بازی باقی مانده ممکن است به قیمت از دست رفتن جام تمام شود و اگر چنین اتفاقی برای هر کدام از دو تیم بیفتد هوادارانش مالکان جدید را مقصر خواهند دانست. به همین دلیل علی خطیر و رضا درویش تا پایان فصل در سمت خودشان باقی میمانند. درباره درویش برای فصل آینده هنوز گمانه زنی خاصی نشده است که می ماند یا نمی ماند اما درباره علی خطیر طی یکی دو روز اخیر برخی رسانه ها گمانه زنی کرده اند که او به دلیل روابط خوب با مدیران پتروشیمی، فصل آینده هم مدیرعامل استقلال خواهد بود. البته قوانین فیرپلی مالی فصل آینده با جدیت فدراسیون فوتبال پیگیری می شود و باشگاهها بیشتر از ۲۵ درصد اضافه بر سقف قرارداد امسال، نمی توانند هزینه کنند.
گزارش از سالار علیخواه
1359