مدال‌آوران بلگراد چگونه تیم ملی کشتی آزاد را در المپیک همراهی می‌کنند؟

مدال‌آوران بلگراد چگونه تیم ملی کشتی آزاد را در المپیک همراهی می‌کنند؟

پایگاه خبری فوتبالی- از چهار مدال‌آور ایران در مسابقات جهانی ۲۰۲۳ که تنها دوتای آن در وزن المپیکی بود، برای دو نفر شرایط ویژه‌ای در چرخه ۲۰۲۴ در نظر گرفته شده است.

به گزارش فوتبالی، با اعلام چرخه انتخابی تیم ملی کشتی آزاد، مسیر انتخاب اعضای تیم ملی آزاد برای شرکت در مسابقات المپیک و همچنین جهانی اوزان غیرالمپیکی (در صورت برگزاری) مشخص شد.

در ۶ وزن المپیکی، رحمان عموزاد به دلیل کسب سهمیه المپیک، یونس امامی به دلیل کسب نشان طلای بازی‌های آسیایی، حسن یزدانی به دلیل کسب مدال نقره جهانی و طلای بازی‌های آسیایی و امیرحسین زارع قهرمان سنگین وزن جهان و بازی‌های آسیایی از شرکت در مرحله اول چرخه که مسابقات قهرمان کشوری است و آذر ماه برگزار می‌شود، معاف هستند.

از چهار مدال‌آور ایران در مسابقات جهانی ۲۰۲۳ که تنها دوتای آن در وزن المپیکی بود، برای دو نفر شرایط ویژه‌ای در چرخه ۲۰۲۴ در نظر گرفته شده است: امیرحسین زارع و حسن یزدانی. اولی به خاطر طلا و دومی به پاس سال‌ها افتخارآفرینی که حالا به دلیل جراحی کتف، تا ماه‌ها از میدان به دور خواهد بود.

امیرمحمد یزدانی به این دلیل که می‌خواهد کار خود را امسال در وزن المپیکی ۷۴ کیلوگرم دنبال کند، با مدال نقره جهانی از شرکت در مرحله اول معاف نیست و باید در مسابقات کشوری شرکت کند. البته این فرصت ویژه برای او در چرخه ایجاد شده که اگر در وزن جدید ناکام بود، بتواند به چرخه وزن ۷۰ کیلوگرم برگشته و با تنها یک مسابقه و درصورت برتری مقابل نفر اول چرخه این وزن، ملی‌پوش مسابقات جهانی اوزان غیر المپیکی (در صورت برگزاری) شود. محمد نخودی، اما تصمیمش را گرفته و کارش را در وزن غیرالمپیکی ۷۹ کیلوگرم ادامه خواهد داد.

در زیر به صورت مجزا به روند انتخاب ملی‌پوشان این ۶ وزن خاص خواهیم پرداخت.

وزن ۵۷ کیلوگرم: هموار شدن حضور در المپیک با کسب سهمیه

نه میلاد والی‌زاده و نه ابراهیم خواری که نمایندگان وزن اول ایران در مسابقات جهانی و بازیهای آسیایی بودند، هیچ کدام در بلگراد و هانگژو موفق به کسب مدال نشدند تا در این وزن همه مدعیان ملزم به شرکت در مسابقات کشوری باشند.

طبق چرخه، نفر اول مسابقات کشوری گزینه اصلی اعزام به مسابقات قهرمانی آسیا یا گزینشی المپیک خواهد بود، دو مسابقه‌ای که در فاصله اندک از هم، برگزار می‌شود و بنابراین باید دو ملی‌پوش مجزا برای این دو مسابقه داشت؛ بنابراین نفرات دوم و سوم کشوری هم در اردو خواهند بود و گزینه اعزام خواهند بود. حتی احتمال اعزام این چند کشتی‌گیر به تورنمنت بین‌المللی برای شناسایی ملی‌پوش خواهد بود.

کسب سهمیه المپیک در این وزن از سوی هر کشتی‌گیری اتفاق بیافتد، یک امتیاز ویژه تلقی خواهد شد و این شانس را برای این کشتی‌گیر ایجاد میکند که خودش نماینده ۵۷ کیلوگرم ایران در بازی‌های المپیک هم باشد.

این احتمال هم در چرخه پیش‌بینی شده که اگر کشتی‌گیر اعزامی به کسب سهمیه، مجوز شرکت در المپیک را گرفت و نفر اعزامی به قهرمانی آسیا هم طلایی شود، شاید با نظر کادرفنی تیم ملی مسابقه دیگری نیز ملاک تصمیم‌گیری قرار گیرد.

وزن ۶۵ کیلوگرم: تکرار مسیر ملی‌پوش شدن برای رحمان عموزاد

رحمان عموزاد که به خاطر کسب سهمیه المپیک در مسابقات جهانی صربستان، از شرکت در مسابقات کشوری معاف است، همراه با قهرمان این رقابت‌ها به تورنمنت خارجی اعزام می‌شود و نفر برتر به مسابقات قهرمانی آسیا می‌رود که اگر این فرد رحمان عموزاد باشد و در قهرمانی آسیا مدال بگیرد، ملی‌پوش المپیک خواهد شد.

درواقع رحمان عموزاد این فرصت را دارد که درست مثل چرخه سال ۲۰۲۳، با مدال مسابقات قهرمانی آسیا ملی‌پوش شدن خود را قطعی کند که به نظر این محتمل‌ترین اتفاق در ۶۵ کیلوگرم است چراکه جدی‌ترین رقیب رحمان عموزاد که محمدرضا شاکری قهرمان جام تختی و جوانان جهان بود، کتفش را جراحی کرده و در چرخه امسال غایب خواهد بود؛ بنابراین به نظر می‌رسد عموزاد بتواند خیلی زود حضورش در مسابقات المپیک را قطعی کند.

البته در صورتی که عموزاد در تورنمنت مغلوب شده و قهرمان کشور آنجا نتیجه بهتری بگیرد و عازم قهرمانی آسیا شود، باز هم فرصت دوباره‌ای در اختیار قهرمان سال ۲۰۲۲ وزن ۶۵ کیلوگرم جهان خواهد بود که در دیدار انتخابی رودررو یا تورنمنت بین‌المللی، صاحب دوبنده تیم ملی شود.

وزن ۷۴ کیلوگرم: فرصتِ خوب یونس امامی برای حضور در المپیک

در این وزن هم مثل ۵۷ کیلوگرم، سهمیه المپیک به دست نیامده، اما نفر منتخب اعزامی به مسابقات جهانی و بازی‌های آسیایی که یونس امامی بود، با طلای بازی‌های آسیایی مجوز غیبت در مسابقات قهرمان کشوری را دریافت کرده است.

در این وزن هم شرایطی مشابه با ۵۷ کیلوگرم برای کسب سهمیه در نظر گرفته شده و چندین مدعی باید محک بخورند که درنهایت یکی به قهرمانی آسیا اعزام شود و دیگری به کسب سهمیه.

یونس امامی به همراه قهرمان کشور، به تورنمنت بین‌المللی اعزام شده و براساس عملکرد آن‌ها دو کشتی‌گیر اعزامی به قهرمانی آسیا و گزینشی آسیایی مشخص خواهند شد.

در چرخه قید شده که اگر یونس امامی خودش سهمیه المپیک را بگیرد، ملی‌پوش این وزن در المپیک هم خواهد بود و اگر کشتی‌گیری غیر از او سهمیه المپیک را بگیرد، آن وقت در مرحله نهایی انتخابی تیم ملی، که یا مسابقه داخلی و یا تورنمنت بین‌المللی است- باید با امامی یک بار دیگر برای کسب دوبنده تیم ملی رقابت کند.

یونس امامی حضور در المپیک قبلی را در رقابت با مصطفی حسین‌خانی از دست داد و حالا تلاش زیادی برای تجربه المپیک، آنهم بعد از ناکامی در کسب نشان جهانی در بلگراد خواهد داشت.

وزن ۸۶ کیلوگرم: آپشن ویژه برای حسن یزدانی و پایان باز برای انتخاب ملی‌پوش المپیکی

حسن یزدانی به واسطه دو مدال نقره و طلایی که در مسابقات جهانی و بازی‌های آسیایی گرفت، به صورت خودکار از شرکت در مسابقات کشوری معاف است، اما در چرخه اساسا برای او آپشن ویژه‌ای در نظر گرفته شده که باتوجه به سابقه درخشان این کشتی‌گیر، کاملا منصفانه به نظر می‌رسد.

کشتی‌گیری که از سال ۲۰۱۵ به هر رقابتی اعزام شده، دست خالی برنگشته و با ۹ مدال المپیک و جهانی، رکورددار کسب مدال در تاریخ کشتی ایران است، به دلیل جراحی کتف و دوره نقاهت چند ماهه‌ای که باید سپری کند، باتوجه به اینکه در بلگراد سهمیه المپیک را برای ۸۶ کیلوگرم ایران به دست آورد، این تبصره در چرخه برای او لحاظ شده است: «با توجه به اینکه حسن یزدانی در تمامی مسابقات صاحب مدال شده و سرمایه ملی محسوب می‌شود و هم اکنون نیز به دلیل عمل جراحی دوران نقاهت خود را طی می‌کند، کادر فنی برای این کشتی‌گیر شرایط ویژه‌ای را در چرخه درنظر گرفته است

این شرایط ویژه نیز به معنای ورود او به چرخه، در مرحله نهایی انتخابی تیم ملی است، شرایطی که در این چند سال، صرفا برای طلای قهرمانی جهان لحاظ شده است؛ بنابراین نفر اول قهرمانی کشور به قهرمانی آسیا اعزام می‌شود و اگر طلا بگیرد، حریف حسن یزدانی در مرحله نهایی انتخابی تیم ملی خواهد شد، مرحله‌ای که یا مسابقه رودرروی داخلی است و یا تورنمنت بین‌المللی.

البته دست کادرفنی تیم ملی برای انتخاب حسن یزدانی یا هر کشتی‌گیر مدعی دیگری در این وزن، با این بند باز گذاشته شده است: «کادر فنی با ارزیابی سطح کیفی مسابقات و عملکرد ملی‌پوش در مسابقات قهرمانی آسیا، می‌تواند نسبت به برگزاری و یا عدم برگزاری مسابقه انتخابی تصمیم‌گیری کند.

وزن ۹۷ کیلوگرم: یک دوبنده و یک سهمیه و چندین مدعی جدی

در این وزن هم هیچ کشتی‌گیری معاف از قهرمانی کشور نخواهد بود. مجتبی گلیج نه در جهانی بلگراد مدال گرفت و نه در بازی‌های آسیایی طلایی شد. سهمیه المپیک هم به دست نیامد، بنابراین نفر اول قهرمانی کشور اولین گزینه برای حضور در رقابت‌های قهرمانی آسیا و یا گزینشی المپیک خواهد بود و نفرات دوم و سوم مشترک هم قطعا شانس ماندن در چرخه و حتی کسب دوبنده تیم ملی در المپیک را خواهند داشت چراکه دو کشتی‌گیر مختلف باید به قهرمانی آسیا و گزینشی المپیک بروند.

در این وزن هم مثل ۵۷ و ۷۴ کیلوگرم که سهمیه المپیک کسب نشده، دست کادرفنی برای اعزام نفرات منتخب به تورنمنت بین‌المللی برای شناسایی ملی‌پوش باز گذاشته شده است.

مدعیان این وزن در مسابقات قهرمان کشوری که هر کدام هم می‌توانند گزینه اعزامی به المپیک باشند، کم نیستند: مجتبی گلیج که در این سال‌ها بهترین رقابت را با مدعیان اصلی ۹۷ کیلوگرم جهان داشته، اما به قول پژمان درستکار، به بیماری «باخت ثانیه آخری» دچار شده، امیرعلی آذرپیرا که نفر دوم چرخه این وزن در سال ۲۰۲۳ بود، اما به خاطر آسیب‌دیدگی کامران قاسم‌پور، نماینده ۹۲ کیلوگرم ایران در مسابقات جهانی بلگراد شد، محمدحسین محمدیان که در المپیک و مسابقات جهانی ۲۰۲۲ ملی‌پوش بود و بعد از یک سال دوری از تیم ملی، عنوان کرده باز هم قصد حضور در چرخه را دارد، امیرحسین فیروزپور که باوجود دیدن میدان‌های فراوان در سه سال اخیر، هنوز نتوانسته در قامت یک مدعی جدی در این وزن ظاهر شود، احمد بذری که با هدف المپیک، دو سالی هست تغییر وزن داده و مهدی حاجیلوئیان که کشتی‌گیر خوبی در ۹۷ کیلوگرم است؛ و یا شاید حتی کامران قاسم‌پور، که همچنان شواهد نشان از تصمیم او برای بازگشت به ۸۶ کیلوگرم دارد. او هم اگر در چرخه ۹۷ کیلوگرم وارد شود، جزو گزینه‌های اصلی برای ملی‌پوش شدن خواهد بود.

وزن ۱۲۵ کیلوگرم: طلایی که مسیر امیرحسین زارع را برای رسیدن به پاریس هموار کرد

هموارترین مسیر برای کسب دوبنده تیم ملی از آن امیرحسین زارع است، کشتی‌گیری که تنها طلای کشتی آزاد در مسابقات جهانی ۲۰۲۳ بلگراد را به دست آورد. او علاوه بر آنکه از مسابقات کشوری معاف است، این فرصت را دارد که با حضور در تنها یک مسابقه، حضورش در بازی‌های المپیک را قطعی کند.

او همراه با قهرمان کشور که به نظر می‌رسد امیررضا معصومی باشد، به تورنمنت بین‌المللی اعزام می‌شود و اگر نتیجه بهتری بگیرد، ملی‌پوش المپیک خواهد شد.

حتی اگر در این تورنمنت، در مسابقه رودررو، مغلوب قهرمان کشور شود و قهرمان کشور هم طلا بگیرد، باز هم یک تورنمنت دیگر و یا مسابقه انتخابی رودررو، تعیین‌کننده ملی‌پوش خواهد بود.

قهرمان کشور اگر در مسابقات قهرمانی آسیا طلا نگیرد، این به معنای ملی‌پوش شدن زارع در پاریس است.

1999