پایگاه خبری فوتبالی- تیم ملی والیبال نوجوانان ایران در هجدهمین دوره مسابقات قهرمانی جهان به دنبال هتتریک قهرمانی در جهان است تا آخرین آزمون این رده سنی خود را با جشن در آرژانتین به پایان برساند.
به گزارش فوتبالی و به نقل از روابط عمومی فدراسیون والیبال، هجدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی نوجوانان پسر جهان از 11 تا 20 مرداد به میزبانی آرژانتین در شهر سان خوآن برگزار میشود.
تیم ملی والیبال نوجوانان ایران در هجدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی پسران زیر ۱۹ سال جهان، برای چهاردهمین بار به مصاف حریفان جهانی میرود.
عملکرد ایران در 13 دوره گذشته
نخستین دوره مسابقات والیبال قهرمانی نوجوانان پسر جهان در سال ۱۹۸۹ در امارات متحده عربی برگزار شد و تیم ملی والیبال نوجوانان ایران موفق به کسب عنوان چهارم این رقابتها شد. والیبال نوجوانان ایران تاکنون در 13 دوره مسابقات قهرمانی جهان شرکت کرده است که 6 بار بر روی سکو رفته و آخرین قهرمانی ایران به سال 2017 برمیگردد که تیم نوجوانان ایران باهدایت محمد وکیلی روی سکوی قهرمانی جهان ایستاد.
اولین قهرمانی ایران به سال 2007 برمیگردد. دو نایب قهرمانی در سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۰۹ و سه مدال برنز این رقابتها در سالهای ۲۰۰۳، 2015 و 2021 از دیگر افتخارات والیبال نوجوانان ایران در این رقابتهاست.
عنوان چهارمی در سالهای ۱۹۸۹ و ۲۰۱۳، رتبه پنجمی در سالهای ۲۰۰۵ و 2019، جایگاه نهم و دهم در سالهای ۱۹۹۷ و ۲۰۱۱ از دیگر نتایج کسب شده از سوی تیم ملی والیبال نوجوانان در رقابتهای جهانی است.
تیم ملی والیبال نوجوانان ایران در چهار دوره مسابقات قهرمانی جهان سالهای 1991، 1993، 1995 و 1999 شرکت نکرده است.
تجربه 52 کشور در قهرمانی نوجوانان جهان
والیبال 52 کشور تجربه حضور در رقابتهای قهرمانی نوجوانان جهان را در پرونده دارند که کشور برزیل با 17 دوره حضور در تمامی دورهها تیم داشته است. این کشور امسال نیز هجدهمین حضور خود را تجربه خواهد کرد.
روسیه با 15 دوره، ایران با 13 دوره و آرژانتین با 12 دوره حضور در رتبههای بعدی این داده آماری قرار دارند.
از قاره آسیا نیز 11 کشور تجربه حضور در این مسابقات را دارند که بعد از ایران، ژاپن و کرهجنوبی با 11 دوره، در رتبه دوم بیشترین حضور از قاره کهن قرار دارند.
چین (هفت)، چینتایپه و هند (پنج)، بحرین و تایلند (دو)، استرالیا، قطر و عربستان نیز با یک دوره حضور دیگر نمایندگان قاره آسیا در 17 دوره قبلی این مسابقات هستند.
برزیل پرافتخارترین کشور رقابتها
والیبال برزیل در مسابقات والیبال قهرمانی نوجوانان زیر ۱۹ سال جهان پرافتخارترین کشور است. نوجوانان این کشور با ۶ مدال طلا و یک نایب قهرمانی در صدر افتخارآفرینان این مسابقات قرار دارند.
رتبه دوم در اختیار روسیه است. والیبالیستهای نوجوان این کشور سهبار بر روی سکوی قهرمانی رفتهاند و دو مدال نقره و یک مقام سومی کسب کردند.
ایران با دو قهرمانی (2007 و 2017)، دو نایب قهرمانی (2001 و 2009) و سه مدال برنز (۲۰۰۳، 2015 و 2021) در رتبه سوم پرافتخارترین تیمهای والیبال نوجوانان زیر 19 سال جهان قرار دارد.
تیمهای ایتالیا با دو طلا، یک نقره و یک برنز، لهستان با دو قهرمانی و دو برنز و صربستان با 2 قهرمانی در رتبه های چهارم تا ششم قرار دارند.
نگاهی به جام هفدهم نوجوانان جهان در تهران
هفدهمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی نوجوانان پسر زیر 19 سال جهان از 2 تا 11 شهریور سال 1400 به میزبانی تهران برگزار شد.
20 تیم در این رقابتها شرکت کردند و تیم لهستان موفق به کسب مقام قهرمانی شد و تیمهای بلغارستان و ایران در رتبههای دوم و سوم قرار گرفتند.
هدایت تیم ملی نوجوانان ایران را در این رقابتها مسعود آرمات برعهده داشت.
32 ماه پس از استارت نسل جدید
15 دیماه سال 99 را باید آغاز مسیر شناسائی این نسل والیبال ایران دانست؛ زمانی که شیوع و گسترش ویروس کرونا، باعث تعطیلی بسیاری از رویدادهای ورزشی جهان در سال ۲۰۲۰ از جمله مسابقات قهرمانی والیبال نوجوانان زیر ۱۸ سال آسیا شد.
اما بر اساس استراتژی جدید فدراسیون والیبال، برگزار نشدن این مسابقات نباید لطمهای به روند پشتوانهسازی بازیکن برای تیم ملی بزرگسالان ایجاد کند. از سوی دیگر، فدراسیون والیبال برای دفاع از عناوین قهرمانی ایران در ردههای سنی نوجوانان و جوانان جهان، نیازمند برنامهریزی بلندمدت برای رصد، شناسایی و غربالگری استعدادها و پرورش آنان ضروری بود.
به همین دلیل در آن زمان (15 دیماه سال 99) محمد وکیلی به عنوان سرمربی تیم ملی نوجوانان پسر سال ۱۴۰۱ انتخاب شد تا با شناسایی استعدادهای ۱۵ تا ۱۶ ساله، تیم ایران را برای مسابقات قهرمانی نوجوانان آسیا در سال 2022 و 2023 قهرمانی جهان آماده کند.
ثبتنام بازیکنان شایسته برای حضور در تیم نوجوانان پسر سال ۱۴۰۱ ، از چهارم اسفند سال ۱۳۹۹ آغاز شد و تا هفتم فروردین ۱۴۰۰ (پایان مهلت)، یک هزار و ۱۹۶ بازیکن برای حضور در این تیم ثبت نام کردند. البته این عدد به گفته خود وکیلی تغییر کرد چرا که نوجوانانی در استانها حضور داشتند که با وجود مهارت بالا، از ثبتنام جا مانده بودند و با مساعدتهای انجام شده آنها نیز در تستگیری شرکت کردند.
بعد از گذشت 9 ماه از ماموریتی که فدراسیون والیبال بر عهده وکیلی گذاشت، روز 12 مهرماه 1400، تستگیری (صحتسنجی) از 1407 متقاضی در 30 استان کشور به پایان رسید و 204 جوان نخبه و برتر استانها در پستهای مختلف انتخاب شدند.
در ادامه دو مرحله اردوی گزینشی برای این نفرات برگزار شد تا از بین 204 بازیکن مستعد در پستهای مختلف شامل لیبرو (20)، پشت خط زن (22)، پاسور (39)، دریافتکننده قدرتی (84) و دفاعکننده سرعتی (39) در مدت زمان 20 مهر تا 5 آبان سال 1400 سی بازیکن نهایی انتخاب و به اردوهای آمادهسازی دعوت شدند.
نخستین اردوی آمادهسازی تیم ملی والیبال نوجوانان پسر از آبان با حضور 30 بازیکن در کمپ فدراسیون والیبال برگزار شد و تا شروع رقابتهای قهرمانی نوجوانان آسیا در سال 1401 این تیم 12 اردوی آماده سازی برگزار کرد.
تیم ملی والیبال نوجوانان ایران در این مدت دو اردوی برون مرزی در ایتالیا و ترکیه هم برگزار و در جام کورناکیا ایتالیا نیز شرکت کرد.
تیم ملی نوجوانان پسر ایران پس از کسب مقام نایب قهرمانی آسیا در سال 2022، سهمیه رقابتهای جهانی دریافت کرد و برای حفظ هماهنگی تیمی بازیکنان در قالب تیم شمس در سری A لیگ دسته یک مردان سال 1401 شرکت کرد.
نخستین اردوی آماده سازی این تیم در سال جاری نیز از دهم فروردین با حضور 20 بازیکن آغاز شد و تا اعزام به مسابقات جهانی آرژانتین در پنجم مرحله بلندمدت ادامه دارد.
تیم ملی والیبال نوجوانان ایران همچنین برای تجربه مسابقات بیشتر در دو دوره لیگ ملتهای آسیای مرکزی در سال 2022 و 2023 شرکت کرد و دوره نخست در بین پنج تیم به مقام نایب قهرمانی و در دوره دوم بین هفت تیم به مقام قهرمانی رسید تا تجارب بسیار ارزشمندی کسب کرده باشد.
این تیم ازدوم تا نهم مرداد نیز آخرین اردوی برون مرزی خود را در کشور برزیل دایر میکند تا ضمن حضور در تورنمنت چهار جانبه این کشور، با آمادگی کامل در مسابقات قهرمانی نوجوانان جهان شرکت کند.
ترکیب تیم اعزامی
سیدمرتضی طباطبایی، سیدمتین حسینی، مرتضی نریمانی، عرشیا سعادتی، طاها بهبودنیا، آرمین قلیچ نیازی، محمدمانی علیخانی، ماهان برزکار، عمران کوک جیلی، پوریا عرب، ابوالفضل مهدیان و محمدرضا آل جلیل بازیکنان تیم ملی والیبال نوجوانان ایران در این رقابتها هستند.
امیر خوشخبر به عنوان سرپرست، محمد وکیلی (سرمربی)، عادل غلامی، حسامالدین نائیجی، امان نظر زادقلی دوجی و امین شاکری (مربیان)، مهدی خباز (بدنساز)، محمد مهدی آذرمهری (فیزوتراپ) و محمد معین وکیلی (آنالیزور) کادر فنی تیم ملی نوجوانان در این مسابقات را تشکیل میدهند.
گروه بندی مسابقات
در این رقابتها 20 تیم شرکت میکنند که مسابقات مرحله مقدماتی در چهار گروه زیر پیگیری خواهد شد:
گروه A: آرژانتین، مصر، آمریکا، صربستان و کاستاریکا
گروه B: بلغارستان، هند، ژاپن، فرانسه و اسلوونی
گروه C: ایران، نیجریه، کلمبیا، پورتوریکو و کرهجنوبی
گروه D: ایتالیا، برزیل، بلژیک، مکزیک و شیلی
شاگردان محمد وکیلی سرمربی تیم ملی والیبال نوجوانان ایران در مرحله مقدماتی به ترتیب به مصاف تیمهای کرهجنوبی، پورتوریکو، کلمبیا و نیجریه میروند.
برنامه مرحله مقدماتی
برنامه کامل مرحله مقدماتی این رقابتها به وقت تهران به قرار زیر است:
چهارشنبه 11 مرداد
نیجریه – پورتوریکو و هند – فرانسه ساعت 17:30
ایران – کرهجنوبی و بلغارستان – اسلوونی ساعت 20:30
برزیل – مکزیک ساعت 23:30
پنج شنبه 12 مرداد
مصر – صربستان ساعت 30 دقیقه بامداد
ایتالیا – شیلی ساعت 2:30 دقیقه بامداد
آرژانتین – کاستاریکا ساعت 3:30 دقیقه بامداد
کلمبیا – کرهجنوبی و ژاپن – اسلوونی ساعت 17:30
ایران – پورتوریکو و فرانسه – بلغارستان 20:30
بلژیک – شیلی ساعت 23:30
جمعه 13 مرداد
آمریکا – کاستاریکا ساعت 30 دقیقه بامداد
ایتالیا – مکزیک ساعت 2:30 دقیقه بامداد
آرژانتین – صربستان ساعت 3:30 دقیقه بامداد
پورتوریکو – کرهجنوبی و اسلوونی – فرانسه ساعت 17:30
نیجریه – کلمبیا و هند – ژاپن ساعت 20:30
مکزیک – شیلی ساعت 23:30
شنبه 14 مرداد
صربستان – کاستاریکا ساعت 30 دقیقه بامداد
برزیل – بلژیک ساعت 2:30 دقیقه بامداد
مصر – آمریکا ساعت 3:30 دقیقه بامداد
نیجریه – کرهجنوبی و هند – اسلوونی ساعت 17:30
ایران – کلمبیا و بلغارستان – ژاپن ساعت 20:30
برزیل – شیلی 23:30
یکشنبه 15 مرداد
مصر – کاستاریکا ساعت 30 دقیقه بامداد
ایتالیا – بلژیک ساعت 2:30 دقیقه بامداد
آرژانتین – آمریکا ساعت 3:30 دقیقه بامداد
کلمبیا – پورتوریکو و ژاپن – فرانسه ساعت 17:30
ایران – نیجریه و بلغارستان – هند ساعت 20:30
بلژیک – مکزیک ساعت 23:30
دوشنبه 16 مرداد
آمریکا – صربستان ساعت 30 دقیقه بامداد
ایتالیا – برزیل ساعت 2:30 دقیقه بامداد
آرژانتین – مصر ساعت 3:30 دقیقه بامداد
در پایان مرحله مقدماتی، تیمهای پنجم هر گروه برای رتبههای 17 تا 20 به میدان میروند و تیمهای اول تا چهارم گروههای مقدماتی در مرحله یک هشتم، یک چهارم، نیمهنهایی و نهایی برای کسب جایگاههای اول تا شانزدهم در چهار روز بعدی مسابقات (سهشنبه 17 تا جمعه 20 مرداد) به مصاف یکدیگر خواهند رفت.
با توجه به اینکه تیمهای اول تا چهارم گروه اول و سوم مسابقات در مرحله حذفی حریف یکدیگر میشوند، احتمال رویارویی تیم ملی ایران با آرژانتین (میزبان) در این مرحله وجود دارد که این موضوع سختی کار شاگردان وکیلی را دو چندان میکند.
یازده ایرانی در جمع برترینهای ادوار گذشته
در هفده دوره برگزار شده مسابقات والیبال قهرمانی نوجوانان جهان یازده بازیکن ایران در جمع برترینها قرار گرفتند که سه بازیکن عنوان ارزشمندترین، سه بازیکن عنوان بهترین دریافت کننده و چهار بازیکن عنوان بهترین مدافع یک بازیکن عنوان امتیازآورترین را دریافت کردند.
فهرست 11 بازیکن والیبال ایران که در جمع برترینهای 17 دوره این رقابتها قرار گرفتند به قرار زیر است:
ارزشمندترین بازیکن:
امیرحسین اسفندیار 2017
مجتبی غیاثی 2007
محمد سلیمانی 2001
بهترین دریافت قدرتی کننده:
امیرحسین اسفندیار 2017
مسلم محمدیزاده 2003
فرهاد ظریف 2003
بهترین مدافع:
یوسف کاظمی 2021
امیرحسین توخته 2017
علیاصغر مجرد 2015
علیرضا جدیدی 2007
امتیازآورترین بازیکن:
محمد سلیمانی 2003
تیمهای اول تا چهارم 17 دوره قبلی مسابقات والیبال قهرمانی نوجوانان زیر 19 سال جهان به همراه جایگاه ایران به قرار زیر است:
دوره میزبان سال قهرمان نایب قهرمان مقام سوم تیم چهارم رتبه ایران
1 دبی – امارات 1989 برزیل شوروی بلغارستان ایران چهارم
2 پورتو – پرتغال 1991 برزیل شوروی کرهجنوبی چکاسلواکی –
3 استانبول – ترکیه 1993 برزیل ژاپن کرهجنوبی پرتغال –
4 سن خوآن-پورتورکیو 1995 برزیل ایتالیا ژاپن پورتوریکو –
5 تهران – ایران 1997 ایتالیا یونان ژاپن لهستان نهم
6 ریاض – عربستان 1999 روسیه ونزوئلا لهستان عربستان –
7 قاهره – مصر 2001 برزیل ایران روسیه مصر دوم
8 سوپان بوری – تایلند 2003 برزیل هند ایران جمهوریچک سوم
9 اوران – الجزایر 2005 روسیه بزریل ایتالیا آرژانتین پنجم
10 تیخوآنا – مکزیک 2007 ایران چین فرانسه آرژانتین اول
11 باسانو دل گراپا- ایتالیا 2009 صربستان ایران آرژانتین روسیه دوم
12 باهیا بلانکا – آرژانتین 2011 صربستان اسپانیا کوبا فرانسه دهم
13 تیخوآنا – مکزیک 2013 روسیه چین لهستان ایران چهارم
14 کورینتس – آرژانتین 2015 لهستان آرژانتین ایران روسیه سوم
15 منامه – بحرین 2017 ایران روسیه ژاپن کرهجنوبی اول
16 رادفس – تونس 2019 ایتالیا روسیه آرژانتین مصر پنجم
17 تهران – ایران 2021 لهستان بلغارستان ایران روسیه سوم
18 سنخوآن – آرژانتین 2023 ؟؟ ؟؟ ؟؟ ؟؟ ؟؟
1999