پایگاه خبری فوتبالی – فدراسیون فوتبال کار راحتی برای رونمایی از سیستم کمک داور ویدیویی – VAR – در لیگ برتر ندارد.
به گزارش فوتبالی، حدود یک هفته قبل بود که رئیس فدراسیون فوتبال در جمع داوران اعلام کرد که فدراسیون فوتبال همه تلاشش را خواهد کرد تا در فصل آینده، سیستم کمک داور ویدیویی در لیگ برتر مورد استفاده قرار بگیرد.
اگر چه با اتفاقات رخ داده در بازیهای لیگ برتر، نیاز به VAR بیش از هر زمان دیگری احساس میشود اما فدراسیون کار راحتی برای استفاده از این سیستم در لیگ برتر نخواهد داشت.
نخستین مانع موجود، بحث مربوط به تحریمهاست. با اینکه قرار است شرکت EVS بلژیک کارهای مربوط به سیستم کمک داور ویدیویی در ایران را انجام دهد اما امروز یکی از خبرگزاریها به این نکته اشاره کرد که به واسطه تحریمهای ظالمانه این شرکت نمیتواند با ایران همکاری کند و در صورتی که چنین کاری را انجام دهد، فعالیتهای دیگرش با چالش مواجه خواهد شد. البته که گفته میشود برای این موضوع تدابیری اندیشیده شده تا تحریمها گریبانگیر این شرکت نشود و البته ایران هم بتواند کارهای ورود و تجهیز VAR را پیش ببرد. اینها شاید بخش مربوط به فدراسیون فوتبال باشند که به نظر میرسد فدراسیون بتواند با تدابیری مشکلات را رفع و رجوع کند. در واقع با فرض دور زدن تحریم و آموزش داوران توسط فدراسیون فوتبال، تازه نوبت به مشکلات اصلی میرسد.
اولین نکته، هزینهای است که باشگاهها باید برای این سیستم باید پرداخت کنند. هر باشگاه برای تجهیز ورزشگاه باید حدود 300 هزار دلار(برخی از یورو هم حرف می زنند) پرداخت کند. این وسط اگرچه برخی باشگاهها مشکلی با پرداخت این رقم ندارند اما مثلا باشگاههای استقلال و پرسپولیس این سوال منطقی را مطرح کردهاند که وقتی مالکیت ورزشگاه آزادی به عنوان میزبان بازیهای خانگی این دو تیم، در اختیار شرکت توسعه و تجهیز است، چرا آنها باید هزینه تجهیز این ورزشگاه را پرداخت کنند، به خصوص آنکه بازیهای تیم ملی هم در این ورزشگاه برگزار میشود. در واقع استقلال و پرسپولیس، هم وزارت ورزش و شرکت توسعه و تجهیز و هم فدراسیون فوتبال را به عنوان شریک هزینه کرد، لازم دارند!
مورد بعدی، بحث زیرساخت هر ورزشگاه است چرا که در هر ورزشگاه، جدا از دوربینهای تلویزیونی، باید حداقل 8 دوربین برای کمک داور ویدیویی نصب شود و هنوز معلوم نیست کدام یک از ورزشگاهها، زیرساخت مناسب برای نصب دوربینها را دارند و در هر شهر در این زمینه چالشهای جدی وجود دارد.
حتی اگر بحث اتاق مخصوص داوران VAR در هر ورزشگاه را مورد خاصی ندانیم، ارتباط داورها با واحد سیار صدا و سیما برای داشتن زاویههای بیشتر از صحنههای مشکوک، نیاز به وجود فیبر نوری دارد و معلوم نیست در کدام ورزشگاهها، این تکنولوژی وجود دارد و یا میتواند به وجود بیاید. تصاویر باید در کمتر از 2 تا 3 دقیقه به داور برسد تا از طریق اسکرین به صحنه نگاه کند و دربارهاش نظر بدهد.
حتما در جریان هستید که رئیس فدراسیون فوتبال اعلام کرده تیمهایی که نتوانند در بازیهای خانگیشان از سیستم کمک داور ویدیویی استفاده کنند، باید به ورزشگاههایی بروند که چنین سیستمی را دارند.
در هر حال به نظر میرسد اگر همه مشکلات سمت فدراسیون فوتبال حل شود و مهدی تاج هم به نوعی از حل شدن موانع سمت فدراسیون فوتبال مطمئن است، موانع باشگاهها و زیرساختهای مربوط به وزارت ورزش و ادارات کل ورزش و جوانان هر استان، طوری است که اگر در نهایت فصل آینده هم وی ای آر به لیگ برتر نیاید، نباید زیاد تعجب کرد.
گزارش از مریم صمدی