عملکرد اسکی ایران در المپیک زمستانی ۲۰۲۲؛ همان همیشگی، با دوپینگ اضافه

عملکرد اسکی ایران در المپیک زمستانی ۲۰۲۲؛ همان همیشگی، با دوپینگ اضافه

پایگاه خبری فوتبالی- عملکرد کاروان اعزامی ایران به بازی‌های المپیک زمستانی ۲۰۲۲ تقریباً همان چیزی بود که پیش‌بینی می‌شد، البته این بار دوپینگ باتجربه‌ترین اسکی‌باز اعزامی به پکن، شرایط را نسبت به گذشته متفاوت کرد.

به گزارش فوتبالی و به نقل از تسنیم، بیست و چهارمین دوره بازی‌های المپیک زمستانی از 10 روز دیگر آغاز شده و روز یکشنبه هفته آینده با برگزاری مراسم اختتامیه به پایان خواهد رسید.
کاروان جمهوری اسلامی ایران در این دوره با 3 ورزشکار، 2 مربی و 2 همراه در این رویداد بزرگ شرکت کرد؛ حضوری که همان عملکرد در دوره‌های قبلی را به دنبال داشت، البته با این تفاوت که حاشیه نفرات شرکت کننده دست کمی از آنهایی نداشت که به دلایل مختلف از جمله کرونا و دوپینگ نتوانستند وارد پیست مسابقه شوند.

* اعزام سه ورزشکار و کرونایی شدن یک نفر قبل از اعزام

عاطفه احمدی، سید ستار صید و حسین ساوه شمشکی، سه ورزشکاری بودند که در پایان مسابقات انتخابی، موفق به کسب سهمیه در رشته‌های آلپاین و صحرانوردی شدند. در آستانه اعزام کاروان ایران به پکن و مطابق معمول همه سفرهای برون مرزی، از نفرات اعزام تست کرونا گرفته شد که جواب تست ستار صید و مربی‌اش مصطفی میرهاشمی مثبت شد و آنها شانس حضور در المپیک زمستانی را از دست دادند.

صید که می‌توانست چهارمین حضورش در این المپیک زمستانی را تجربه کند (افتخاری که هنوز کسی در اسکی ایران به آن نرسیده)، پس از مثبت شدن کرونایش، اعلام کرد که در مراسم بدرقه فدراسیون به این ویروس مبتلا شده، اما هیچ فرد دیگری از آن مراسم کرونا نگرفت. این در حالی بود که صید با آنکه می‌دانست باید مراقبت بیشتری از خودش داشته باشد، اما در جریان مراسم به ندرت از ماسک استفاده می‌کرد.

نکته جالب توجه اینکه همه افراد شرکت کننده از برگزاری مراسم بدرقه با حضور وزیر ورزش بسیار راضی و خرسند بودند و آنها را یک حرکت نوین از فدراسیون عنوان کردند، اما بعد از کرونایی شدن صید، نظر برخی‌ها برگشت و شرایط را به شکل دیگری جلوه دادند.

به هر حال صید و میرهاشمی از لیست خط خوردند و دانیال ساوه شمشکی و مربی‌اش محمدتقی شمشکی در لیست قرار گرفتند تا راهی پکن شوند.

* شوک به کاروان با دوپینگ ساوه شمشکی

در حالی که عاطفه احمدی مسابقه‌اش را انجام داده بود و همه منتظر رقابت دانیال ساوه شمشکی به عنوان دومین نماینده ایران بودند، خبر شوک‌آوری منتشر شد. آژانس بین‌المللی تست‌گیری (ITA) اعلام کرد که تست دوپینگ حسین ساوه شمشکی مثبت شده و مسابقه و تمرینات این ورزشکار به حالت تعلیق درآمده است.

این خبر در حالی منتشر شده که ورزشکاران ایران قبل از اعزام به پکن تست دوپینگ داده بودند و جواب آن تست‌ها نیز منفی شده بود.

ساوه شمشکی درخواست نمونه‌گیری B را ارائه کرد، اما پاسخ تست دوم نیز مثبت شد. طی نمونه‌گیری و آمدن جواب این دو تست صحبت‌های مختلفی به گوش رسید. شنیده شد که این ورزشکار گفته ماده‌ای در غذایش ریخته شده تا دوپینگش مثبت شود، اما با بررسی‌های بیشتر مشخص شد که ماده ممنونه استروئید از طریق تزریق وارد بدن می‌شود و در واقع نوع خوراکی آن وجود ندارد.

حالا با این شرایط ساوه شمشکی باید خیلی زود پکن را ترک کند و به احتمال فراوان نیز با محرومیت 4 ساله مواجه خواهد شد، هر چند که این مسئله باید به صورت رسمی اعلام شود.

* نتایج اسکی‌بازان؛ همان همیشگی

در جریان بازی‌های این دوره عاطفه احمدی و دانیال ساوه شمشکی به روی پیست رفتند.

احمدی در مارپیچ کوچک بانوان که 88 اسکی‌باز حضور داشتند، در دور اول زمان 1:11.88 دقیقه را به ثبت رساند و در رده پنجاه‌وهفتم قرار گرفت. او در مانش دوم و در حالی که بیشتر مسیر را نیز طی کرده بود، تعادلش را از دست داد و علی‌رغم آنکه زمین نخورد، اما نتوانست مسابقه را به پایان برساند و به همین دلیل هیچ زمانی برایش ثبت نشد. بدین ترتیب احمدی در مجموع نیز موفق به ثبت زمان نشد تا کار برای او در این بازی‌ها به پایان برسد. در این رقابت و در مجموع دو مانش، 50 اسکی‌باز به خط پایان رسیدند و برای آنها زمان به ثبت رسید.

دومین نماینده کشورمان دانیال ساوه شمشکی بود که در اسکی کراس کانتری (صحرانوردی) 15 کیلومتر مردان مسابقه داد. او که پس از مثبت شدن تست کرونای سید ستار صید و در آخرین روزها جواز حضور در المپیک زمستانی را به جای او کسب کرد، با ثبت زمان 46:26.00 دقیقه در رده 84 قرار گرفت. در این رقابت 99 نفر در استارت لیست حضور داشتند، اما مسابقه با حضور 97 ورزشکار آغاز شد.

این نتایج تقریباً مشابه همان نتایجی بود که در دوره‌های قبلی به ثبت می‌رسید. در دوره قبلی در سال 2018، چهار نماینده از ایران به پیونگ چانگ اعزام شده بودند که فروغ عباسی در مارپیچ کوچک رتبه 49 را به خود اختصاص داد، آن هم در حالی که 54 نفر موفق به عبور از خط پایان شدند.

در همان رویداد سید ستار صید در سید ستار صید در کراس کانتری رشته اسپرینت رتبه 77  را بین 80 ورزشکار از آن خود کرد، سمانه بیرامی باهر در کراس کانتری رشته اسپرینت بانوان در رده 68 و آخر ایستاد، سید ستار صید در 15 کیلومتر صحرانوردی رتبه 91 را در بین 119 به خود اختصاص داد، محمد کیادربندسری در مارپیچ بزرگ رتبه 58 را در بین 74 اسکی‌باز کسب و کرد و در مارپیچ کوچک نیز در رده 34 قرار گرفت.

* نیاز به بازنگری در توجه به اسکی

در المپیک زمستانی 2014 سوچی نیز تقریباً همین نتایج کسب شد. بنابر این به نظر می‌رسد آنچه در خصوص اسکی و ورزش‌های زمستانی ایران وجود دارد، خلأ یک نگرش صحیح در بین مسئولان و سیاست‌گذاران این حوزه است.

سال‌هاست که آرزوی علاقه‌مندان اسکی در ایران به رسیدن نمایندگان ایران به خط پایان، یا قرار گرفتن در بین 40، 50 نفر برتر و یا آخر نشدن خلاصه شده و این نکته مطلوبی نیست.

پیست‌های اسکی بزرگ و خوبی در کشور و به ویژه تهران و اطراف آن وجود دارد. به طور قطع اگر رویکرد مناسبی نسبت به توسعه اسکی وجود داشته باشد و توجه بیشتری به این رشته شود، دیگر شاهد این روند نامطلوب نخواهیم بود. زیرساخت‌های مناسب، امکانات و توجه به این رشته، نیازهای اصلی اسکی برای توسعه بیشتر است.

* اسکی، دست‌های پشت پرده دارد؟

از سال‌های گذشته تاکنون همواره مطرح می‌شد که اسکی در اختیار عده‌ای خاص است و از منافع آن به راحتی بهره‌مند می‌شوند. چند سال قبل یکی از روسای فدراسیون تلاش به مقابله با برخی از این افراد کرد، اما به نتیجه خاصی نرسید. البته نکته‌ای در میان وجود داشت که فراموش می‌شد؛ افراد محلی در مناطقی همچون شمشک، دیزین، دربندسر و مشابه آنها، کسانی بودند که سال‌ها در این رشته حضور داشتند، اما برخی افراد تلاش کردند تا به فدراسیون نفوذ کنند و پست‌ها را نیز در اختیار بگیرند.

به نظر می‌رسد هنوز برخی از این افراد در فدراسیون نشسته‌اند و نتیجه سال‌ها حضورشان در فدراسیون، تکرار همان نتایج خوبی و دیده شدن رویکردهای گذشته است. برخی از آنها هر چهار سال برای ریاست فردی تلاش می‌کنند تا به لحاظ فنی و اطلاعاتی از خودشان پایین‌تر باشد تا بتوانند به راحتی هر اقدامی را که لازم است، انجام بدهند.

6641