پایگاه خبری فوتبالی- «روزهایی که قرار بود استقلال با پرسپولیس در ورزشگاه آزادی بازی کنند مجبور بودیم ساعت شش صبح برف های روی زمین را پارو کنیم و با روش های سنتی شرایط را برای برگزاری دیدار بعدازظهر فراهم کنیم.»
علی کاظمی که حالا ۷۸ سالگی را رده کرده و یکی از مردان قدیمی و کاربلد فوتبال ایران است، حدود ۷۰ سال پیش یکی از همین نونهالانی بود که فوتبالش را از همین زمینهای خاکی شروع کرد و هر چند ابتدا با دروازه بانی کارش را آغاز کرد اما بعدها به عنوان مدافع راست در تیمهای مختلف بازی کرد و مانند خیلی از فوتبالیستها بعد از دوره بازیگری به سمت نیمکت سوق پیدا کرد و در نهایت هم مدیریت و امور اجرایی در این رشته پرطرفدار را در برنامه قرار داد و سالها مسئولیتهای کلیدی داشت و به نوعی «آچار فرانسه» فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ شد.
علی کاظمی در کنار مرحوم محمود یاوری (وسط) و منصور ابراهیم زاده (سمت راست)
شروع فوتبال از زمینهای باغ کلاغ
کاظمی در مورد شروع فوتبالش میگوید: آن زمانها فوتبال در مدارس خیلی فعال بود و هر کودکی وارد کلاس اول میشد با توپ و زمین بازی هم آشنا میشد. چون زمینهای خاکی هم زیاد بود و تقریباً در هر محلهای یک و یا چند زمین خاکی وجود داشت خیلی سریع جذب تیمها میشدند و هرکسی استعدادی داشت رشد میکرد و به تیمهای بزرگتر راه پیدا میکرد و سالها بعد چهره میشد. من هم فوتبال را از زمینهای خاکی شروع کردم و بعد از دوره ابتدایی در زمینهای باغ کلاغ فوتبال بازی میکردم که در آن زمان بازیکنانی مثل مرحوم شیرزادگان، دکتر اکرامی، ناصر ابراهیمی، عسگری زاده و … نیز در همان زمینها بازی میکردند.
بازی در تیمهای ماندگار تهران
بعد از سالها بازی در تیمهای مختلف بالاخره جذب تیم شجاع شدم و بعد هم به تیم آتش نشانی رفتم که از تیمهای قدیمی و ریشه دار فوتبال تهران بودند. از همان سالها علاقه زیادی به مربیگری داشتم و همزمان کلاسهای مربیگری را هم میرفتم. خاطرم هست که با دتمار کرامر کلاس داشتیم که در همان کلاس آسیب شدیدی دیدم. بعد با چهرههایی مثل داود نصیری و ناصر عظیمی و مرحوم رسول مددنوعی مسئولیت فوتبال محلات را برعهده گرفتیم.
علی کاظمی جزو اعضای موسس اتحادیه فوتبال باشگاهها است
شروع دوره مدیریت بعد از انقلاب
علی کاظمی که در بازی کردن فوتبال به تیمهای استقلال و پرسپولیس راه پیدا نکرد از زمانی که وارد چرخه مدیریت فوتبال ایران شد بارها برای این دو تیم برنامه نوشت و بازی برگزار کرد و مسئولیتهای مختلفی در قبال آنها داشت. او میگوید: بعد از انقلاب ناصرخان نوآموز در فدراسیون فوتبال مسئولیت گرفت و ما هم همکاری میکردیم با ایشان. در دوره مسئولیت ایشان که اواخر دهه ۶۰ بود بازهم این همکاری ادامه داشت و این بار به عنوان دبیر هیات فوتبال استان تهران فعالیت کردم.
عضویت در تیم تدوین آیین نامه لیگ تخت جمشید
یکی از دورههای پر فروغ فوتبال ایران لیگ تخت جمشید بود که بازیکنان بزرگی در آن حضور داشتند و رقابتهایش از جذابیت بالایی برای تماشاگران و علاقمندان برخوردار بود. علی کاظمی یکی از اعضای کمیته تدوین مقررات برگزاری این مسابقات بود: برای این مسابقات نیاز بود که مقرراتی نوشته شود. کار سختی بود چرا که نه از اینترنت خبری بود و نه از نمونههای خارجی. براساس تجربه و دانش و همفکری با دیگران مقررات این مسابقات را نوشتیم.
سازمان لیگ تک نفره
سالهای ابتدایی بعد از انقلاب که شرایط خاص بود و کشور درگیر جنگ بود و فوتبال سروشکل واقعی به خود نگرفته بود، اداره همان لیگهای نصف و نیمه و برگزاری مسابقات کار سختی بود. مخصوصاً این که نیروی متخصص هم در فدراسیون فوتبال حضور نداشت. کاظمی در این مورد میگوید: کار خیلی سخت بود. باید مسابقات را برگزار میکردیم اما بدون ابزار و شرایط مطلوب. با این حال با لطف و همراهی همکاران توانستیم هر طور شده لیگهای مختلف را برنامه ریزی کنیم.
علی کاظمی در کنار محمد علی آبادی رئیس سابق سازمان تربیت بدنی
مجبور بودیم زمین آزادی را پارو کنیم
یکی از مشکلات گذشته فوتبال ایران که هنوز هم در برخی شهرها وجود دارد زمینهای خراب و بی کیفیت بود. این مشکل در ورزشگاه آزادی نمود بیشتری داشت چرا که دیدارهای استقلال و پرسپولیس در این زمینها برگزار میشد. کاظمی در این مورد میگوید: زمستانها که آن موقع برف زیادی هم در تهران میبارید مجبور بودیم روز بازی ساعت ۶ صبح برویم و با پارو برف زمین را کنار بزنیم و با روشهای سنتی کاری کنیم زمین برای برگزاری بازی در بعدازظهر آماده شود. با این حال کیفیت زمین همیشه مورد انتقاد بازیکنان و مربیان بود.
هیچ وقت «رنگی» نشدم
از زمانی که فوتبال بازی میکردم و بعد از آن که وارد کار مدیریتی شدم هیچ وقت به سمت تیمهای رنگی نگرفتم. رنگی بودن آن زمان هم فاکتورهایی داشت که باید یا در تیمی بازی میکردی یا دوستان طرفدار آن تیم را داشتی که شما هم طرفدار آن تیم میشدی. بااین حال من هیچ وقت در این دسته بندی ها قرار نگرفتم.
خاطراتی از خسارت زدن به اتوبوسها
آنهایی که دهه شصت به ورزشگاه می رفتنند خاطرشان هست که برای رفت و برگشت از اتوبوسهای شرکت واحد استفاده میشد و کافی بود استقلال یا پرسپولیس بازنده شوند تا تماشاگران بعد از بازی شیشه سالم برای اتوبوس نگذارند. علی کاظمی در مرور خاطرات آن دوره میگوید: همیشه این مشکل را داشتیم. جالب این بود که روز بعد شرکت واحد نامه میزد به هیات فوتبال استان تهران که ۷۰ تا ۸۰ میلیون خسارت دیده ایم و شما باید پرداخت کنید. در حالی که بودجه کل سال هیات تهران ۱۰ میلیون تومان بود.
علی کاظمی (راست)، مرحوم حمید جاسمیان (وسط) و علی اکبر دانشور دبیرکل سابق فدراسیون فوتبال
طرح مدارس فوتبال تهران ناکام ماند
خیلی دوست داشتم که بتوانم برای فوتبال پایتخت کار ماندگاری انجام دهم. طرحی هم در دوران حضور مرحوم خطیب در اداره کل تربیت بدنی تهران نوشتیم و ارائه دادیم که مورد تصویب هم قرار گرفت اما در نهایت ناکام ماند و نتوانستیم تصمیمی که گرفته بودیم را اجرایی کنیم.
جملهای که از صفایی فراهانی به یادگار ماند
علی کاظمی بعد از سالها حضور در هیات فوتبال استان تهران به سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال راه یافت و به عنوان برنامه ریز مسابقات فوتبال کارش را دنبال کرد و برنامه مسابقات را در ابتدای فصل تنظیم میکرد. کاظمی در مورد شروع لیگ برتر فوتبال ایران در زمان ریاست صفایی فراهانی نیز گفت: خاطرم هست زمانی که میخواستیم لیگ برتر را استارت بزنیم همه میگفتند سخت است و با این امکانات و زمینها نمیشود. آقای صفایی فراهانی گفت هر روزی که این کار را شروع کنید همین سختی را خواهید داشت. این جمله ایشان در ذهنم مانده است.
بازنشستگی را بهانه کردند
علی کاظمی که حدود ۷۰ سال با فوتبال زندگی کرد و از او به عنوان آچار فرانسه سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال نام برده میشد چند سالی است که از این رشته دور افتاده است. او در مورد دلیل رفتنش از سازمان لیگ میگوید: بازنشستگی را بهانه کردند و گفتند دیگر نمیتوانید کار کنید در حالی که هنوز هم در سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال افرادی هستند که بازنشسته اند اما همچنان سرکارند و بدون مشکل فعالیت میکنند!
هیچکس سراغم را نگرفت
از زمانی که به بهانه بازنشستگی از سازمان لیگ رفتم تا امروز یکی از مسئولان سراغم را نگرفت. البته برخی دوستان قدیمی مثل همیشه محبت داشتند اما بعد از چند بار بستری شدن در بیمارستان هم هیچ مسئولی سراغی از من نگرفت که سالها عمرم را برای این فوتبال گذاشته بودم. البته که من از هیچکس گلایهای ندارم و حتی تاکید کرده بودم که بستری شدنم در بیمارستان را به کسی خبر ندهند تا اسباب زحمت دیگران نشوم.
چرا سازمان لیگ حق و حقوق کاظمی را نمیدهد؟
علی کاظمی را همه اهالی فوتبال میشناسند. مردی که در اکثر مسئولیتهای فوتبال حضور داشته و سالها به عنوان دبیر سازمان لیگ فعالیت کرده و حتی از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا نشان مدیر موفق با سابقه ۵۰ سال مدیریت در فوتبال را دریافت کرده است، اما همین سازمان لیگ نسبت به پرداخت حق و حقوق او کوتاهی کرده است.
سازمان لیگ در حالی مطالبات کاظمی را نداده که او بعد از رفتن سکوت کرد و تاکنون هم حتی یک بار این مسائل را بازگو نکرده است. اما این دلیل نمیشود که اگر حرمت فوتبال را نگه داشت و لب به انتقاد باز نکرد، حق و حقوق و مطالباتش پرداخت نشود.
6641