المپیک ۲۰۲۰ توکیو| شمشیربازی و آرزوهایی که بر باد رفت/ ناداوری یا پسرفت؟!

المپیک ۲۰۲۰ توکیو| شمشیربازی و آرزوهایی که بر باد رفت/ ناداوری یا پسرفت؟!

پایگاه خبری فوتبالی- تیم سابر کشورمان در حالی که همگان انتظار کسب مدال از آن را داشتند با کسب رده ششم تیمی و هشتمی پاکدامن به کار خود پایان داد. 

به گزارش فوتبالی و به نقل از تسنیم، المپیک توکیو از اول مرداد ماه و با رقابت بیش از 11 هزار ورزشکار از 206 کشور جهان آغاز شد. کاروان ایران با کسب 68 سهمیه و با اعزام 66 ورزشکار در 16 رشته در این دوره از بازی‌ها حضور دارد. شمشیربازی سابر ایران با هدایت پیمان فخری  در این دوره از مسابقات موفق به کسب چهار سهمیه شد و مجتبی عابدینی، علی پاکدامن، محمد رهبری و محمد فتوحی عازم این بازی‌ها شدند.

شمشیربازی ایران در ادوار گذشته المپیک

نخستین حضور شمشیربازی ایران در المپیک پس از پیروزی انقلاب توسط مجتبی عابدینی کسب شد. وی با قهرمانی در مسابقات انتخابی المپیک در کشور ژاپن جواز حضور در المپیک لندن را کسب کرد. وی در المپیک لندن و در سابر مردان و نخستین بازی برابر فلورین زالومیر از رومانی با نتیجه 15 بر 7 شکست خورد و در رتبه سی‌وششم قرار گرفت.

سابر در المپیک ریو صاحب دو سهمیه انفرادی توسط مجتبی عابدینی و علی پاکدامن شد. در این دوره عابدینی با قرار گرفتن در جمع 14 شمشیرباز برتر در رنکینگ جهانی و پاکدامن به‌عنوان برترین شمشیرباز آسیا صاحب سهمیه شدند.

در همان بازی‌ها هم مجتبی عابدینی گام بزرگی برداشت و فاصله بسیار کمی با مدال‌آوری داشت، اما در نهایت چهارم شد. عابدینی با همان مقام چهارمی هم دست به کار بزرگی زد و نام شمشیربازی ایران را بر سر زبان‌ها انداخت. سابر ایران پس از المپیک ریو روی دیگر خود را نشان داد به گونه‌ای که حتی تا رنکینگ چهارم تیمی جهان صعود کرد و مدال برنز انفرادی قهرمانی جهان را توسط عابدینی به دست آورد.

مجتبی عابدینی در المپیک 2016 ریو ابتدا آندره یاگودکا از اوکراین را با نتیجه 15 بر 9 شکست داد، سپس مقابل «گو بون گیل» از کره جنوبی و نفر سوم رده‌بندی دنیا با نتیجه 15 بر 12 به برتری رسید و راهی مرحله یک چهارم نهایی شد.

شمشیرباز اسلحه سابر ایران در ادامه با «وینسنته آنستت» نفر پنجم جهان از فرانسه روبه‌رو شد و 15 بر 13 به برتری رسید و به نیمه نهایی صعود کرد.

وی در مرحله نیمه نهایی به مصاف «هومر» نایب قهرمان سال 2015 جهان ‌از آمریکا رفت و در حالی که سه ماه قبل این شمشیرباز را شکست داده بود، با حساب 15 بر 14 و تنها یک اختلاف امتیاز شکست خورد و از رسیدن به فینال بازماند.

عابدینی برای کسب مدال برنز به مصاف «کیم جونگ» از کره جنوبی رفت و با قبول شکست 15 بر 8 از رسیدن به مدال بازماند و چهارم شد.

علی پاکدامن نیز در نخستین دیدار خود در المپیک 2016 ریو مقابل «ماتیاس زابو» آلمانی قرار گرفت و با نتیجه 15 بر 11 شکست خورد و از دور رقابت‌ها کنار رفت. وی با ایستادن در رده بیستم به کار خود در المپیک ریو پایان داد.

شروع طوفانی شمشیربازان در سابر انفرادی و پایان بدون مدال/ هشتمی پاکدامن بهترین نتیجه

مجتبی عابدینی در اسلحه سابر، اولین رقابت خود را در مرحله یک شانزدهم نهایی برابر «شال گوردون» از کانادا برگزار کرد. عابدینی با رنکینگ 13 برابر این حریفی با رنکینگ 20 دنیا با نتیجه 15 بر 10 به برتری دست یافت و راهی مرحله یک هشتم نهایی شد. عابدینی در این مرحله به مصاف «آرون سیلاگی» نفر چهارم رنکینگ جهانی از کشور مجارستان رفت و 15 بر 7 شکست خورد و از صعود به یک چهارم نهایی بازماند.

علی پاکدامن نیز با رنکینگ 21 در اسلحه سابر و در مرحله یک شانزدهم نهایی برابر «آندراس زاتماری» از مجارستان با رنکینگ 12 قرار گرفت و برابر این حریف قدرتمند که سابقه قهرمانی در جهان و کسب مدال نقره المپیک را دارد، با نتیجه 15 بر 12 پیروز شد و گام به مرحله یک هشتم نهایی گذاشت. پاکدامن در مرحله یک هشتم نهایی مقابل «مکس هارتونگ» نفر پنجم رنکینگ جهانی از کشور آلمان 15 بر 9 به برتری رسید و راهی مرحله یک چهارم نهایی شد. او در مرحله یک چهارم نهایی مسابقات شمشیربازی المپیک با نتیجه 15 بر 6 مقابل آرون ژیلاگی قهرمان مجارستانی المپیک شکست خورد و از صعود به نیمه نهایی بازماند.

محمد رهبری دیگر شمشیرباز کشورمان که در رده 27 رنکینگ جهانی است، در مرحله یک شانزدهم نهایی مسابقات اسلحه سابر، مقابل «بلاده آپیتی» نفر ششم رنکینگ جهانی از فرانسه قرار گرفت و با عملکردی قابل توجه به پیروزی 15 بر 13 رسید و در جمع 16 شمشیرباز برتر حضور یافت. رهبری در مرحله یک هشتم نهایی برابر «لوئیجی سامِله» از ایتالیا که نفر 11 رنکینگ جهانی است، 15 بر 7 باخت و حذف شد.

به این ترتیب در بخش انفرادی اسلحه سابر علی پاکدامن هشتم شد، مجتبی عابدینی در رده یازدهم ایستاد و محمد رهبری نیز در جایگاه پانزدهم قرار گرفت.

سابر تیمی و آرزویی که به باد رفت/ شروع بد مقابل ایتالیا کار دست شاگردان فخری داد

در ششمین روز از بازی‌های المپیک و در حالی که همه انتظار کسب یک مدال دیگر برای کاروان ایران را توسط شمشیربازی می‌کشیدند، تیم ملی سابر شمشیربازی کشورمان با ترکیب محمد رهبری، علی پاکدامن و مجتبی عابدینی در نخستین دیدار خود برابر ایتالیا با نتیجه نزدیک 45 بر 44 شکست خورد و از صعود به نیمه نهایی باز ماند.

نتایج رقابت شمشیربازان ایران به شرح زیر است:

* محمد رهبری صفر - لوکا کوراتولی 5

* علی پاکدامن 10 - لوئیجی سامِله 4

* مجتبی عابدینی 2 - انریکو بِرِه 6

* محمد رهبری 7 - لوئیجی سامِله 5

* مجتبی عابدینی 5 - لوکا کوراتولی 5

* علی پاکدامن یک - انریکو بِرِه 5

* مجتبی عابدینی 5 - لوئیجی سامِله 5

* محمد رهبری 3 - انریکو بِرِه 5

* علی پاکدامن 11 - لوکا کوراتولی 5

برخلاف آنچه انتظار می‌رفت در این مسابقه محمد رهبری و مجتبی عابدینی در حد و اندازه خود ظاهر نشدند و همین امر ضربه بزرگی به تیم سابر ایران زد تا درست در مهمترین مسابقه خود و در زمانی که لازم بود همه سابریست‌ها بهترین باشند، تن به شکست بدهد.

در ابتدای این دیدار حساس محمد رهبری نتوانست برابر کوراتولی حتی یک امتیاز هم بگیرد و در نهایت این پاکدامن بود که با کسب 10 امتیاز طلایی و مهم برابر حریف خود، ایران را یک امتیاز از تیم قدرتمند ایتالیا پیش انداخت و این امر از بار روانی تیم کاست و فشار را روی تیم حریف قرار داد، اما مجتبی عابدینی نتوانست در حفظ برتری ایران موفق باشد و ایتالیایی‌ها سه امتیاز از ایران پیش افتادند.

براساس این گزارش، در ادامه نوبت به محمد رهبری رسید تا رقابت خود را آغاز کند. وی با برتری در این بخش اختلاف امتیاز را به حداقل رساند، اما دو تساوی عابدینی و یک شکست پاکدامن و یک شکست هم از رهبری کار را به جایی رساند که در بازی نهم در حالی پاکدامن وارد میدان شد که ایتالیایی‌ها 40 بر 33 از ایران پیش بودند و خود را برنده این دیدار تصور می‌کردند، اما پاکدامن با عملکردی فوق‌العاده در امتیاز 44 کار را به تساوی کشاند. بعد از تساوی ضربه پاکدامن با خطای داوری پذیرفته نشد و در نهایت ایران 45 بر 44 شکست خورد.

تیم ملی شمشیربازی سابر ایران در ادامه و برای کسب جایگاه پنجم تا هشتم، برابر آمریکا قرار گرفت و با ترکیب علی پاکدامن، محمد فتوحی و محمد رهبری با نتیجه 45 بر 36 به برتری رسید. تیم ایران سپس با همین ترکیب و برای کسب رتبه پنجم به مصاف مصر رفت و با شکست 45 بر 24 برابر این حریف به مقام ششمی بسنده کرد.

ناداوری یا اشتباهات فردی؛ چرا سابر نتیجه نگرفت؟

در دیدار تیم‌های سابر ایران و ایتالیا اشتباهات داوری در بسیاری از صحنه‌ها با اعتراض ایران مواجه شد و موجبات باخت تیم کشورمان را فراهم آورد. رئیس مصری کمیته داوران فدراسیون جهانی شمشیربازی بعد از این مسابقه اعلام کرد که داور اوکراینی مسابقه به دلیل اشتباهات داوری، اجازه قضاوت در سایر مسابقات امروز را نخواهد داشت و کمیته ملی المپیک ایران نیز در نامه‌ای به کمیته بین‌المللی المپیک اعتراض خود را نسبت به این ناداوری اعلام خواهد کرد.

سیدرضا صالحی امیری رئیس کمیته ملی المپیک کشورمان نیز بعد از این دیدار خاطر نشان کرد: فخری و شاگردانش سال‌هاست برای رسیدن به سکوی المپیک 2020 توکیو تمرین و ممارست کردند، اما متأسفانه داور تمام رؤیاهای این تیم موفق را به باد داد. امروز مراتب اعتراض خود را به صورت مکتوب به کمیته بین‌المللی المپیک و فدراسیون جهانی اعلام خواهیم کرد، چرا که سایر داوران حاضر در سالن هم اذعان داشتند که ناداوری مسلم در این دیدار صورت گرفته است.

علی پاکدامن هم پس از شکست تیم اسلحه سابر کشورمان مقابل  ایتالیا اظهار داشت: از المپیک دوره گذشته تجربه داشتم و می‌دانستم داوران می‌چرخند. ای کاش شمشیربازی مانند رشته‌های دیگر بود و مردم عادی می‌توانستند آن را تحلیل کنند.

مطمئناً اشتباهات داوری نقش بسیار مهمی در نتیجه دیدار ایران و ایتالیا داشت، اما نباید فراموش کنیم که آنچه بیش از داوری بلای جان سابر شد شروع ضعیف ایران در این مسابقه بود که باعث شد علی پاکدامن فشار زیادی را برای جبران آن تحمل کند. علی پاکدامن در مقطع ابتدایی و انتهایی این دیدار در حالی مسابقه خود را اغاز کرد که یک بار پنج و بار دیگر هفت امتیاز از حریف عقب بودیم. متأسفانه در این دیدار رهبری و عابدینی نتوانستند در حد انتظار ظاهر شوند و اگر حداقل یک نفر از آنها می‌توانست کمک حال بیشتری برای پاکدامن باشد کار به امتیاز آخر و ناداوری کشیده نمی‌شد.

اگر ایران در این دیدار و در حالی که پاکدامن فوق‌العاده بود، موفق شده بود اختلاف امتیاز بیشتری نسبت به حریف داشته باشد حتی یک یا دو مورد ناداوری نمی‌توانست حق پیروزی را از ایران بگیرد، آنهم در شرایطی که به گفته پاکدامن شمشیربازان با تجریبات گذشته می‌دانستند چرخش داوری به سمت ایتالیاست.

شمشیربازی در توکیو برنده یا بازنده؟

مجتبی عابدینی در دوره گذشته المپیک در عملکردی خیره‌کننده توانست در رده چهارم قرار بگیرد و در واقع باناداوری دستش به مدال نرسید. به علاوه در طول پنج سال گذشته شمشیربازان ایران در هر رویدادی که شرکت کردند دست پر بازگشتند و همواره در جهان جزو مدعیان قرار داشتند و دنیا را وادار به تحسین کردند. کسب سهمیه تیمی با قرار گرفتن در جمع شش تیم برتر جهان و سه سهمیه انفرادی نیز نتیجه همین درخشش‌ها بود و باعث شد این انتظار ایجاد شود که همه این خوب بودن‌های‌مان در المپیک با یک مدال چه در بخش انفرادی و یا تیمی تکمیل شود، اما حیف در بزنگاه ورق برگشت و سابر این خود واقعی‌اش نبود و داوران نیز در این مسیر به از دست رفتن آرزوی‌مان کمک کردند.

مطمئناً بعد از المپیک فرصت خوبی خواهد بود تا کادر فنی و مسئولان فدراسیون شمشیربازی بررسی‌های لازم را انجام  دهند و ببینند چرا عابدینی در بخش انفرادی و تیمی در حد و اندازه خودش ظاهر نشد و نتوانست کمک حال یارانش در بخش تیمی باشد؟ چرا رهبری که همواره در رقابت‌های تیمی برای ایران یک وزنه بود، برابر ایتالیا پراسترس و کم‌فروغ ظاهر شد؟

در پایان نیز باید گفت که نقطه طلایی سابر ایران در توکیو علی پاکدامن بود که پرتلاش، باانگیزه و فوق‌العاده ظاهر شد و در دیدار تیمش برابر ایتالیا به قدری قدرتمند و جنگنده ظاهر شد که تیم ایتالیا را تا مرز نابودی پیش برد. علی پاکدامن همچنین در بخش انفرادی بسیار بهتر از المپیک ریو ظاهر شد و با صعود 12 پله‌ای در این دوره در رده هشتم المپیک توکیو ایستاد و بهترین جایگاه را در بین سابریست‌های ایرانی در المپیک از آن خود کرد.

۴۱۵۴