خبرگزاری فوتبالی- علیرضا بیرانوند، دروازهبان تیم آنتورپ بلژیک گفت: اولین روزی که به بلژیک آمدم تمرینات انقدر سخت بود که داشتم دیوانه میشدم، گفتم اینجا نمیتوانم بازی کنم و باید برگردم ایران!
به گزارش فوتبالی، دروازه بان تیم ملی ایران در جام جهانی 2018 از زمانی که آخرین جملاتش را در فرودگاه امام خمینی به زبان آورد تا ساعتی پیش، سکوت نسبتا طولانی مدتی را داشت اما روز سه شنبه در یک گفتگوی اینستاگرامی با صفحه فدراسیون فوتبال ایران به سکوت خود خاتمه داد و در یک گفتگوی مفصل یک ساعته، پاسخگوی سوالات شد.
او در این مصاحبه که با محوریت «انسجام تیمی» شرکت کرد اما در همین لایو یک ساعته نیمی رسمی، پرسش های جالبی از سوی مخاطبان مطرح شد که شاید برای بسیاری از هواداران فوتبال نیز جای سوال باشد؛ از ترک اردوی سرخ ها در ایران تا وضعیت خودش در تیم آنتورپ و البته عدم دعوت به تیم ملی از سوی اسکوچیچ. این گفتگو را در ادامه میخوانید:
به زودی در آنتورپ بازی خواهم کرد
بیرانون در ابتدای صحبت هایش با اشاره به دلتنگی نسبت به ایران گفت: دلم برای هواداران خیلی تنگ شده، 4 ماهی است که به کشور بلژیک آمده ام و فکر میکنم اولین باری است که با مردم صحبت میکنم. شرایط من اینجا خوب است، من دو ماه دیرتر به کشور بلژیک و تمرینات اضافه شدم و حتی بازی اول لیگ را هم در قرنطینه بودم و نتوانستم با تیم تمرین کنم. اما خداراشکر از هفته دوم با تمرینات خوبی که داشتم، نظر کادرفنی را جلب کردم و به فهرست نهایی صعود کردم. در هفته 5-6 قرار بود فیکس شوم که مصدومیت پیش آمد. من 6-7 سالی در ایران بازی میکردم و این اولین مصدومیت من بود، فکر میکنم دلیلش حرفه ای بودن تمرینات است. من اینجا انقدر سخت تمرین کردم که همسترینگم 4 سانتی متر پاره شد. آن موقع اولین اردوی تیم ملی هم بود که از دست دادم. الان یک ماهی است که تمرین میکنم و اگر اتفاقی نیفتد با صلاحدید کادرفنی خیلی زود تمرین خواهم کرد. دلم برای ایران خیلی تنگ شده، مخصوصا برای هواداران پرسپولیس که چند سالی ما را تحمل کردند و ما را بزرگ کردند. من در روزهای جنگ میجنگم و امیدوارم آن ها را خوشحال کنم.
انسجام تیمی؟ شاید بازیکنان بهم اعتماد نکنند!
وی در ادامه به سوالی درباره انسجام تیمی نیز اینطور پاسخ داد: انسجام تیمی برمیگردد به باشگاه و باید از باشگاه آغاز شود. باید اتفاقاتی رخ دهد که فکر بازیکن خراب نشود چه از لحاظ مالی و چه تمرینی. تیم ها هر سال 6 بازیکن جدید میگیرند و سخت است که با هم مچ شوند. هر بازیکن جدیدی که وارد تیمی میشود، طول میکشد با بقیه هماهنگ شوند. شاشایدی بازیکنان جدید و قدیمی به هم اعتماد نکنند و شاید سبک بازی همدیگر را نشناسند و این برمیگردد به کادرفنی تیم و به خصوص سرمربی. سرمربی اهمیت دارد و باشگاه ها هم بسیار مهم است که حواشی را جمع کند. فکر میکنم در این صورت تیم را به یک انسجامی برسانند.
همه میگفتند پرسپولیس قهرمان نمیشود اما...
بیرانوند با تشریح موضع خود در این باره توضیح داد: همه میگفتند پرسپولیس سال دوم دیگر قهرمان نمیشود، بعد گفتند سال سوم نمیشود اما بعضی تیم ها هستند انسجامشان را از دست نمیدهند. اما ممکن است انگیزه را از دست بدهند، این در بازیکنان و مربی هم وجود دارد. ممکن است بازیکنان جدا شوند یا مربیان فکر کنند که الان نیاز است جدا شوند و در اوج بروند. الان بازیکنان پرسپولیس را نگاه کنید، ما وقتی با آقای برانکو سه سال قهرمان شدیم ایشان رفت اما تیم انسجام را حفظ کرد و توانست قهرمانی چهارم را هم کسب کند. بعضی بازیکنان هم حس میکنند اگر در تیم بمانند و تیم قهرمان نشود، آن چهار سال موفقیت زیر سوال میرود. در این زمینه باشگاه باید ورود کند و قبل از پایان فصل، با بازیکنان قرارداد بلندمدت ببندد. باشگاه قطعا میداند که بازیکن چه موقع میخواهد جدا شود و میتواند جلوی آن را بگیرد. مثلا ترابی از سه ماه پیش میگفت که میخواهم بروم و این را در رسانه ها هم گفته بود. آن زمان پرسپولیس هنوز بازی داشت و میتوانست جلوی رفتن مهدی ترابی را بگیرد، یا جلوی دیگر بازیکنان را. باشگاه خیلی میتواند به انسجام تیمی کمک کند.
بازیکن برای مربی جانش را هم میدهد
او با اشاره به نقش سرمربی عنوان کرد: هر مربیای که با بازیکن رفیق بود و بازیکن توانسته حرف دلش رو به مربی بگوید خیلی در روند تیم تأثیر مثبتی داشته است. من بعضا دیدهام که بازیکن حتی حاضر است جانش هم برای سرمربیاش بدهد حتی اگر الآن بازیکن ممکن است بازی نکند، اما میرود با بازیکنان دیگر تیم صحبت میکند، تا طوری بازی کنند تا آن مربی موفق شود. من در تیم نفت و پرسپولیس این چیزها را دیدهام. به نظر من یک مربی برای اینکه موفق باشد باید با هر 23 نفر تیم رفیق باشد. بعضی از مربیان تیم در طول هفته با دادن کاور به بازیکنانِ اصلی تیم باعث بیانگیزه شدن نصف تیم میشد و انسجام تیم زیر سؤال میرود. این حتی باعث میشود که بازیکنان ذخیره درصد مصدومیتشان بالا رود و حتی امکان دارد بازیکنان ذخیره بهعمد بازیکن ثابت تیم را دچار مصدومیت کند. اما درعینحال بعضی از مربیان هستند که تا روز آخر مشخص نمیکنند چه بازیکنانی در این هفته به زمین خواهند رفت و همین باعث میشود انسجام تیم حفظ شود.
پسرم سرما خورد، 4 روز نگذاشتند تمرین کنم!
بیرانوند در مورد پروتکل های بهداشتی در بلژیک اظهار داشت: درخصوص پروتکلهای بهداشتی که باید بگویم اینجا خیلی سخت میگیرند. مثلاً در همین تیم آنتورپ که جزو تیمهای ردهبالای بلژیک محسوب میشود ملاحظه زیای میکنند. هر چهار روز یکبار تست PCR از تمام بچههای تیم میگیرند. جالب است بگویم چند روز پیش که امیر طاها (فرزند بیرانوند) دچار کسالتی شده بود ازآنجهت که ما هنوز بهطور کامل نمیدانیم چطور به بیمارستان مراجعه کنیم به همین خاطر با پزشکان باشگاه تماس گرفتم و شرایط خودم را اعلام کردم. به همین خاطر به من تا 4 روز اجازه حضور در تمرین را ندادند، تنها به این خاطر که پسرم دچار سرما خورگی شده است، که با توجه به این غیبت 4 روزه با خودم گفتم که ایکاش این موضوع را علنی نمیکردم. اما در کل میخواهم بگویم تا چه حد برای آنها کووید 19 جدی است.
در بلژیک آمار کرونا یک چهارم شده!
وی افزود: درنهایت من پس از 4 روز تست دادم و علاوه بر اینیک روز دیگر هم صبر کردیم، تا نتیجه تست بیاید و به من جواز صدور تمرین را دادند. الآن هم همه فروشگاهها را بستند و ما هر چیزی بخواهیم باید انلاین سفارش بدهیم و من معتقدم به همین خاطر است که آمار مبتلایان به کرونا در بلژیک از روزی 20 هزار نفر به 4 تا 5 هزار نفر تقلیل پیدا کرده است. فکر میکنم که اگر در ایران همچنین ملاحظاتی رعایت شود در کاهش افراد مبتلا به کرونا خیلی تأثیرگذار خواهد بود.
برنامه خیلی دقیقی داریم
او درباره احکام انضباطی آنتورپ گفت: اینجا اگر دیر بیایید جریمه می شود. ما ساعت 8 که می آییم صبحانه باید بخوریم و بعد هم در اختیار فیزیوتراپ و دکتر تیم هستیم. ما ساعت 8 می آییم و 11 تمرین شروع می شود. سه ساعت وقت داریم تا کارهای قبل از تمرین را انجام دهیم و این باعث می شود تا مصدومیت کاهش یابد. هر نفر فیزیوتراپ و ... دارد. هر روز در برگه تمرینات مشخصی در نظر می گیرند تا مصدوم نشویم. من ندیدم در ایران اتفاق بیفتد. اینجا پول الکی خرج نمی کنند. در ایران تیم هایی هستند که یک روز قبل از بازی بازیکنان را به هتل می برند و ما اینجا روز بازی به هتل می رویم. شب مسابقه در کنار خانواده هستیم و این اتفاق می تواند به تیم کمک کند. بازیکنی که قرارداد حرفه ای دارد باید حرفه ای فکر کند و درباره تغذیه و مسائل دیگر بهترین تصمیم را بگیرد. ما اگر ساعت 6 عصر بازی داشته باشیم، ساعت 11 در باشگاه حاضر می شویم و مستقیم به هتل می رویم. بچه ها همه سرحال هستند. در ایران اما بازیکنان زودتر به اردو می برند و استرس زیادی به بازیکن وارد میکنند. در ایران ما یک بار فقط روز بازی جمع شدیم و به هتل رفتیم که زمان آقای منصوریان در نفت بود. البته آن هم به دلیل این بود که نفت پول هتل نداشت و مجبور شدیم روز بازی مستقیم به چمن برویم. اینجا از نظر کمپ، تمرین و همه چیز اوضاع متفاوت است.
اعتماد بین بازیکن و باشگاه
بیرانوند افزود: بحث همین اعتماد است. باشگاه به بازیکن اعتماد دارد و بازیکن هم حرفه ای فکر می کند. بازیکنان اگر بیشتر در کنار خانواده باشند بیشتر به تیم کمک می کنند. اینجا بازیکنانی را می بینم که دو ساعت قبل از بازی دوش می گیرند. در ایران بازیکنان احساس می کنم با حضور در هتل تحت فشار قرار می گیرند. بازیکن را اگر در اختیار خودش بگذارید به نظرم می تواند بیشتر کمک کند.
مربی ای که عدالت را رعایت کند در انسجام تیمی نقش دارد؟
گلر تیم ملی توضیح داد: بعضی بازیکنان هستند که خیلی خوب تمرین کنند. از 23 نفر فقط 11 نفر می توانند بازی کنند. بعضی بازیکنان تلاش زیادی در تمرین می کنند اما شاید از نظر تاکتیکی نتوانند به تیم کمک کنند. مربی تصمیم گیرنده است. بازیکنانی داریم که از نظر خودشان فکر می کنند فوق العاده هستند. من فکر می کنم علیرضا بیرانوند هر روز فوق العاده کار و تمرین می کند اما هنوز هفته 12 هستیم و شانس بازی به من نرسیده است. شاید پیش خودم فکر کنم مربی عدالت را رعایت نمی کند. شاید عصبی شوم و با او بحث کنم. بعضی مربیان با بازیکنان صحبت می کند و مربی متوجه ناراحتی او می شود. احساس می کنم این اتفاق خیلی خوب است. مربی می گوید تو در این بازی علیرغم تمرین خوب نمی توانی به من کمک کند. این روانشناسی را از آقای کی روش دیدم. بازیکنی که خیلی ناراحت بود. من خودم بعضی اوقات بوده که اینقدر ناراحت بودم و اگر سه دقیقه مربی دیرتر با من صحبت می کرد شاید دعوا می کردم. احساس می کردم شاید مربی حقم را می خورد و به من نگاه نمی کند. اما خیلی زود با من صحبت کرد و من با صحبت او خیلی زود برگشتم. وقتی مربی توجهی به بازیکن نداشته باشد و کاری به او نداشته باشد او بازیکن نخواهد شد. می گوید مربی به کار من توجه ندارد و عدالت را رعایت نمی کند. الان تیم ما 35 بازیکن دارد. تیم های اروپایی تیم دو هم دارد و بعضی بازیکنان را به تیم دو می فرستند. باید در ایران هم این اتفاق بیفتد. چرا پرسپولیس و استقلال نباید دو تیم داشته باشند. بازیکنانی که فکرشان خراب است اجازه نمی دهند به تمرین بیایند. اجازه نمی دهند که ذهن شما خراب باشد و رسانه ها حاشیه درست کنند. حالا برای ما اتفاقاتی می افتد که فلان بازیکن اخراج شد و فلان بازیکن به خاطر بازی نکردن با سرمربی دعوا شد. دوست دارم تیم های ایرانی دو تیم داشته باشند و این دو تیم هم می تواند به بازیکنان کمک کند و هم به باشگاه ها. چرا یک تیم نباید 35 بازیکن داشته باشد.
وضعیت بدنسازی در آنجا به چه صورت است؟
او درباره بدنسازی در بلژیک نیز اظهار داشت: اصلا سرمربی به بدنسازی و کار بدنساز تیم ورود نمی کند. ما یک ساعت و نیم قبل از تمرین باید در محل باشگاه باشیم و این زمانی است که مربی بدنساز ما را برای تمرین آماده می کند. اصلا مربی به این مسائل ورود نمی کند. مسائلی هست که در ایران دیده می شود ولی اینجا اصلا. مثلا وقتی بازیکنی محروم است زیر نظر مربی بدنساز می ماند و کارش را انجام می دهد ولی در ایران تیم برای بازی به شهر دیگری می رود و آن بازیکن دیگر تحت نظر نیست. با این شکل شاید بازیکن دو سه روز تمرین نکند ولی در اینجا اصلا اینطور نیست. خیلی اصولی کار می کنند و به خاطر همین هستند که پیشرفت می کنند. وقتی آمدم و این مسائل را دیدم، پیش خودم گفتم چرا زودتر نیامدم. از نظر تعذیه، روش کار، آرامش و خیلی چیزهای دیگر. البته من خودم اینجا اذیت می شوم و می دانم که مردم هم دوست دارند بازی کنم. من جایگاه بزرگی در ایران داشتم ولی ذهن بزرگی دارم و مطمئن باشید با تمریناتی که انجام می دهم، موفق می شوم. همینکه از خودم راضی هستم و از تمریناتی که انجام می دهم، راضی هستم، به من کمک می کند. شاید هواداران ناراحتند که چرا بازی نمی کنی و می گویند حواست باشد که جایگاهت در تیم ملی را از دست ندهی. من جایگاهی در آسیا داشته ام و حالا در فوتبال اروپا هستم. من سه سال در تیم نفت ذخیره بودم. مسلما اگر من نتوانم سه چهار ماه تحمل کنم، به ایران برگردم خیلی بهتر است. مخصوصا بازیکنان آسیایی که وارد اروپا می شوند باید تحمل بالایی داشته باشند. من خودم تحمل کمی دارم و دارم روی خودم کار می کنم. با دوستانم صحبت می کنم. شاید من یکسال اینجا بازی نکنم، ولی دو سال هم بازی نکنم باز علیرضا بیرانوند هستم. مهم این است که سختی بکشم تا به جایگاهی که می خواهم برسم. همینکه مربی ها هر روز به من می گویند تو خیلی حرفه ای هستی برای من خوب است. بهانه می آورند و می گویند تو دیر به تمرینات اضافه شدی و سخت است به تو بازی بدهیم ولی تو گلر اول ما هستی، این ها به من انگیزه و انرژی می دهد. اینکه می بینم مشکل من فنی نیست، به من انگیزه می دهد. من خودم را هیچ وقت با کاسیاس مقایسه نمی کنم، ولی مورینیو این بازیکن را دو سال گذاشت روی نیمکت. ناواس سه سال با رئال قهرمان اروپا شد ولی کورتوآ آمد و او را گذاشتند کنار.
چطور بعد از اشتباه یک دروازه بان و یک تیم می تواند به بازی برگردد؟
علیرضا بیرانوند گفت: بازگشت به بازی معمولا در تیم های ایرانی به ندرت اتفاق می افتدد. من تیم خودمان را مثال می زنم. ما 12 بازی بود که مدام گل می خوردیم، ولی بازی ها را می بردیم. در ایران ولی سخت است. من خودم 4 سال در پرسپولیس بودم ولی از لحاظ روحی خیلی ضعیف هستیم. مخصوصا استقلال و پرسپولیس. این بازگشت باید با اعتماد باشد. امکان ندارد پرسپولیس و استقلال در ابتدای بازی گل بخورند و روحیه تیم از هم نپاشد ولی تیم ها می آیند و اگر یک گل هم می زنند به لاک دفاعی می روند. من در پرسپولیس بازی کردم.
آیا بازیهای خیبر خرمآباد را پیگیری میکنید؟
بیرانوند در پاسخ به این سوال گفت: اصلاً شک نکنید. مثلاً دیروز بازی داشتند که من هر 90 دقیقه را از شبکه لرستان تماشا کردم که منجر به برد سه بر صفر شد. در کل پیگیر اخبار تیم استانم هستم و روز گذشته خیلی خوشحال شدم.
آیا حضور ذهن دارید یک ربع دیگر ساعت 4 بعدازظهر 43 سال پیش چه اتفاقی افتاد یعنی 4 آذر سال 1356؟
او گفت: و الله فکر کنم ایران استرالیا باشد (مجری برنامه میگوید این همان روزی است که ایران برای اولین بار با شکست استرالیا روی تکگل غفور جهانی به جام جهانی صعود کرد.)
اگر ضعیف باشیم نکات گوشزد میشوند
بیرانوند در پاسخ به این سوال که مربیان نکات تخصصی را چه زمانی به شما میگویند؟ گفت: پس از هر بازی کادر فنی نکاتی را که لازم باشد را به ما گوشزد میکنند. در آنتورب بهجز سرمربی و دستیارش مربیان دیگری هم هستند. برای مثال یکی از آنها سابقه بازی در آث میلان را دارد که مخصوص مدافعین کار میکند. بهطوری که دیگر آنها با مربی کاری ندارند و به شکل خودکار وظیفه شان را عمل میکنند. بعد ازهر بازی و یا تمرین بچهها را یکییکی به اتاقهایشان دعوت میکنند و با لب تاپ نکات لازم، نقطهضعف و قوت را به تکتک بازیکنان میگویند. جاهایی از بازی که خوب بودند و بالعکس اگر ضعیف عمل کردند را گوشزد میکنند. این اتفاق برای کل تیم میافتد. شاید جالب باشد اگر بدانید ما برای هر تمرین خودمان 15 تا 10 دقیقه ویدیو میبینیم و برای هر بازی که پیش رو داریم تمریناتمان کاملاً با تمرین بازی قبلی تفاوت دارد.
در ایران عکس العملم کم سرعت بود
وی در خصوص سبک بازی تیم های اروپایی اظهار داشت: بعضی چیزها اینجا خیلی جالب است. مثلا تیم هایی هست که اینجا 3 فوروارد دارند، هر سه میآیند پرس میکنند و فاصله شان با هافبک ها بسیار زیاد است. سرمربی میداند که ما با بازیسازی میتوانیم توپ را در بیاوریم. یعنی هرچند که فورواردها پرس میکنند اما میگوید بازیسازی کن. مثلا حریف ما تیم اتریشی بود که خیلی پرس میکرد، تیم ما روی زمین خیلی خوب کار میکند. ما آنالیز کردیم که توپ ها را بلند بزنیم، دقیقه 40 یک بازیکنشان اخراج شد اما همانطور پرس کردند. ما میترسیدیم و در چنین مواردی هم اصلا لازم نبود که ریسک کنیم. چیزی که به من خیلی کمک کرده، سرعت در فوتبال این تیم هاست که یکی از دلایلش چمن خوب است، اینجا هر تمرینی که تمام میشود آب میدهند و این سرعت بازی را خیلی بالا میرود و من این تاثیر را در سرعت عکس العملم دیده ام. من بعضی موقع ها در ایران حس میکردم به شوت ها نمیرسیم و خیلی سخت بود اما اینجا واقعا متفاوت است.
تمرین اینجا یک چیز وحشتناکی بود
بیرانوند همچنین ادامه داد: من روز اولی که آمدم اینجا، با مربی تمرین کردم. فکر کردم که مثل تمرین ایران بغل پای ساده میزنند اما تمرین که کردم واقعا داشتم دیوانه میشدم و گفتم نمیتوانم اینجا گلری کنم و باید برگردم ایران. یک چیز وحشتناکی بود اصلا. تا دست میزدم به مانع سریع توپ را میزد و مربی اصلا برایش بازی با تمرین فرقی نمیکرد و این به من خیلی کمک میکرد.
با تاتنهام و دو تیم خارجی بازی داریم
گلر سابق سرخ ها درباره برنامه تیم آنتورپ عنوان کرد: ما فردا میرویم اتریش و پنج شنبه یک بازی خواهیم داشت و اول هفته بازی لیگ داریم. بعد با تیم بلغارستانی بازی میکنیم و بعد به لندن میرویم تا با تاتنهام بازی کنیم.
7474