گزارش ویژه/ قانون منع بکارگیری بازیکنان و مربیان خارجی علیه منافع فوتبال باشگاهی

گزارش ویژه/ قانون منع بکارگیری بازیکنان و مربیان خارجی علیه منافع فوتبال باشگاهی

خبرگزاری فوتبالی- در حالیکه در روزهای گذشته خبری مبنی بر تلاش باشگاه پرسپولیس برای استخدام یکی دو بازیکن خارجی در پستهای مدافع و مهاجم شنیده شده اما ظاهرا سازمان لیگ با تقاضای باشگاه پرسپولیس مخالفت کرده است.

به گزارش فوتبالی، مثل اینکه باشگاه پرسپولیس در تلاش بود تا با گرفتن رضایت سازمان لیگ نسبت به جذب بازیکن خارجی اقدام کند اما مخالفت ها این موضوع را منتفی کرد. یحیی گل محمدی که در روزهای نقل و انتقالات فکر نمی کرد که شجاع خلیل زاده را از دست بدهد و البته به ذهنش نمی رسید که شادی گل آل کثیر دردسرساز شود، هفت بازیکن لیگ برتری گرفت تا لیست لیگ برتری اش پر شود و حالا برای گرفتن بازیکن لیگ برتری هم به مشکل خورده است. به همین دلیل باشگاه پرسپولیس تلاش کرد تا بتواند دو بازیکن آزاد خارجی درپستهای مهاجم و مدافع بگیرد اما سازمان لیگ این اجازه را همانطور که به استقلال برای جذب استراماچونی نداده بود، به پرسپولیس هم نداد.

پرسپولیس هم مثل استقلال

البته تلاش پرسپولیس برای راضی کردن سازمان لیگ به صورت چراغ خاموش هم به جایی نرسید. پرسپولیس این توجیه را هم داشت که فینالیست لیگ قهرمانان آسیاست و برای تقویت این تیم بایستی سازمان لیگ مجوز را صادر کند اما سازمان لیگ اعلام کرده که قانون منع بکارگیری خارجی ها برای همه تیمهای فوتبال ایران مصوب شده و هیچ استثنایی در کار نیست. سازمان لیگ زیر فشار زیاد استقلالی ها هم در ماجرای مذاکرات سعادتمند با آندره آ استراماچونی نرفت و با توجه به کمپین هایی که ایجاد شد و فشاری که اعضای هیات مدیره از طرق مختلف آوردند، پیش بینی می شد که سازمان لیگ کوتاه بیاید اما این اتفاق نیفتاد و سازمان لیگ اشاره کرد که استراماچونی قراردادش را با استقلال فسخ کرده است و حتی با وجود داشتن پرونده باز، شامل بازگشت به فوتبال ایران نمی شود.

منافع باشگاهی پاسوز ماجرای ویلموتس

بعد از اعلام حکم پرونده ویلموتس در فیفا مهم‌ترین و شاید تنها واکنشی که فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ به آن نشان داد، ابلاغ ممنوعیت استخدام خارجی‌ها در فوتبال باشگاهی توسط سازمان لیگ بود. موضوعی که پیش‌تر توسط وزرت ورزش در رابطه با دو باشگاه استقلال و پرسپولیس و بعد از ناتوانی این دو باشگاه در پرداخت حقوق برانکو، کالدرون و استراماچونی تصویب شده بود. مربیانی که البته در پرسپولیس و استقلال کارنامه خوبی به جا گذاشتند و همه با صدرنشینی تیم تحت مربیگری شان پرسپولیس و استقلال را ترک کردند. البته ماجرا مربوط به بازیکنان خارجی هم بود. به هر صورت ماجرای ویلموتس باعث شد تا تیمهای ایرانی نتوانند بازیکن و مربی خارجی وارد کنند و تنها قرار شد با خارجی هایی که شاغل در ایران قراردادها در صورت رضایت آنها تمدید شود. البته بحث ممنوعیت ورود بازیکنان و مربیان خارجی در فوتبال ایران قانونی است که وزیر ورزش و جوانان هم بر آن تأکید کرد و خواستار اجرای آن برای یک سال آینده در لیگ بیستم شد.  همانطور که گفته شد ریشه این تصمیم پس از جنجال‌های مربیان خارجی تیم ملی و سرخابی‌ها و همینطور شدیدتر شدن مشکلات مالی و انتقال ارز عنوان شده است.  این ماجرا اگرچه از سوی وزارت ورزش ابلاغ شد اما در ادامه روند قانونی خود را در فدراسیون فوتبال هم طی کرد و به تصویب رسید. رشد قیمت دلار است که با نواسانات چند سال اخیر، هم  باعث شد قیمت بازیکنان خارجی خیلی گران شده و باشگاه‌ها را در پرداختی‌ها با مشکل روبرو کند و بر همین اساس باشگاه ها در صورتی که قرارداد را به صورت دلار یا یورو امضا کنند باید به هنگام پرداخت با قیمت روز آن را تسویه کنند و این موضوع باعث می شود به هنگام تسویه این تعهد از لحاظ ریالی بیشتر از آنچه شود که به هنگام قرارداد امضا شده است. به همه این دلایل باید بی کیفیت بودن برخی از بازیکنان و مربیان خارجی را که بیشتر از اینکه منافع باشگاه‌ها را تامین کنند، به رشد دلال‌ها کمک می‌کنند، اضافه کرد، بازیکنانی مانند جونیور براندائو و اوساگونا که به دلیل عملکرد ضعیف در فصل گذشته با اعتراض هواداران پرسپولیس روبه رو شد .در هر حال باشگاههای بزرگ برای درخشش در لیگ قهرمانان آسیا به مربیان و بازیکنان بزرگ نیاز دارند و حالا منافع فوتبال باشگاهی به نوعی ماجرای پرونده ویلموتس شده است. استقلال مطمئنا  با حضور استراماچونی وضعیت دیگری پیدا می کرد و پرسپولیس هم می توانست در صورت بلامانع بودن ورود بازیکنان خارجی، در بازار بازیکنان آزاد خارجی بگردد و دو بازیکن خوب خارجی آزاد برای پستهایی که در فینال لیگ قهرمانان به آنها احتیاج دارد بگیرد اما هیچ کدام از این اتفاقها امکان پذیر نیست.

سازمان لیگ فرق نگذاشت

همانطور که نوشتیم سازمان لیگ در حالی با جذب بازیکن خارجی در پرسپولیس مخالفت کرده است که چندی پیش هم با درخواست باشگاه استقلال در زمان مذاکره مدیران این باشگاه با استراماچونی، مخالفت کرد و حتی خود استراماچونی هم گفته بود که قانونی در فوتبال ایران به تازگی تصویب شده که اجازه حضور او را در استقلال نمی دهد. سازمان لیگ هم سعی کرد بین دو تیم فرقی نگذارد و باید گفت که پرونده جذب بازیکن خارجی تا پایان لیگ بیستم در پرسپولیس هم بسته شده است. قانونی که حتی مورد انتقاد بسیاری کارشناسان فوتبال و رسانه هم قرار گرفت اما در نهایت این قانون تا پایان لیگ برتر بیستم بر جای خود باقی ماند.  مهلت نقل و انتقالات لیگ برتر 29 آبان تمام خواهد شد و اگر قرار است نام بازیکن جدیدی به لیست پرسپولیس و استقلال اضافه شود باید این مهلت هم در نظر گرفته شود. در حال حاضر کادر فنی پرسپولیس دنبال یک گزینه مناسب برای نوک حمله است اما هنوز نتوانسته گزینه مناسبی پیدا کند و البته استقلال هم به نوعی به دنبال جایگزین علی کریمی است. باید دید این قانون درفصل آینده اجرا می شود یا اینکه قانون عوض خواهد شد. آیا خارجی های حال حاضر فوتبال ایران فصل بعد هم می توانند تمدید کنند یا باید از فوتبال ایران بروند؟ این سوالاتی است که باید مدیران سازمان لیگ به آن پاسخ بدهند. مدیرانی که البته احتمال تغییر آنها پس از انتخابات دی ماه 99 وجود دارد. 

گزارش از زانیار دلیری/ خبرگزاری فوتبالی

7655