خبرگزاری فوتبالی- به نظر می رسد ممکن است متن ارسالی اساسنامه فدراسیون به فیفا باز هم دچار اصلاحاتی شود. روزنامه ایران ورزشی در گزارشی به این موضوع پرداخته است.
به گزارش فوتبالی و به نقل از روزنامه ایران ورزشی، فدراسیون فوتبال بعد از کشمکشهای فراوان، بالاخره در تاریخ 16 خرداد ماه متن پیشنویس اساسنامه را با اعمال اصلاحات مدنظر فیفا برای فدراسیون جهانی فوتبال ارسال کرد. خروج نام وزیر و معاون وزیر از میان اعضای مجمع و تغییراتی که در روند انتخابات فدراسیون فوتبال در این اساسنامه اعمال شد، از جمله اصلاحهایی بود که مانور زیادی درباره آنها داده شد. البته که فدراسیون فوتبال هم چندان بیمیل نبود که تنها مشکل فیفا در اساسنامه را حق رأی وزیر ورزش بداند اما واقعیت این بود که فدراسیون جهانی فوتبال ایرادهای دیگری هم از اساسنامه فدراسیون گرفته است. فدراسیون فوتبال بدون اینکه متن این پیشنویس را حتی در اختیار اعضای مجمع قرار دهد و نظر آنها را بپرسد، آن را برای فیفا ارسال کرد. حالا با هر کسی که از اساسنامه حرف بزنید، همه از بندهای آن اظهار بیاطلاعی میکنند. فدراسیون فوتبال همچنان تمایلی به اطلاعرسانی در این زمینه ندارد و آخرین پرس و جوها هم خبر از این دارد که فیفا هنوز نظر خود را درباره آخرین پیشنویس ارسالی اساسنامه اعلام نکرده است.
جای خالی کمیته حقوقی در اساسنامه
با این حال اما منابع موثقی در فدراسیون جهانی فوتبال به ایران ورزشی خبر دادهاند که اساسنامه ارسالی فدراسیون فوتبال فارغ از اینکه نیاز به اصلاح دوباره داشته باشد، به طور کلی با بندهایش بارها اعضای فیفا را متعجب کرده است! حتی ایرادهای دیگری هم همچنان در متن این پیشنویس دیده شده که معلوم نیست باز هم پروسه اصلاح را در پی داشته باشد یا مورد چشمپوشی قرار بگیرد. این ایراد مربوط میشود به مشخص نبودن جایگاه کمیته حقوقی فدراسیون فوتبال در این اساسنامه. براساس خبرهایی که به خبرنگار ایران ورزشی رسیده، گویا تدوینکنندگان کمیته حقوقی را زیر مجموعه کمیته تدوین مقررات قرار دادهاند. این در حالی است که کمیته تدوین مقررات در واقع نمیتواند در بین کمیتههای اصلی فدراسیون فوتبال قرار بگیرد و از طرفی لزوم حضور کمیته حقوقی برای فدراسیون فوتبال ایران به شدت احساس میشود.
فدراسیون و ادامه موضع سکوت
طبق معمول نه کمیته روابط بینالملل و نه شخص احمدرضا براتی که گفته میشود اساسنامه را تدوین کرده است، به تماس ایران ورزشی پاسخ ندادند تا درباره صحت این ادعا مبنی بر جای خالی کمیته حقوقی در فدراسیون فوتبال اظهارنظر کنند.
رفیعی: درباره جایگاه و تعریف کمیته حقوقی مقررات داریم
سؤالی که در اینجا مطرح میشود این است که آیا فدراسیون فوتبال مجاز بوده که کمیته حقوقی را در ساختار فدراسیون فوتبال قرار ندهد؟ مقرراتی درباره جایگاه کمیته حقوقی در فدراسیون فوتبال تعریف شده است؟ آیا الزامی به ذکر شدن تعریف و شرح وظایف کمیته حقوقی در اساسنامه فدراسیون فوتبال هست؟ و بالاخره اینکه ممکن است این موضوع به دردسر تازهای برای صدور تأییدیه نهایی فیفا درباره اساسنامه منجر شود؟ پاسخ به این سؤالها با توجه به منتشر نشدن متن پیشنویس اساسنامه فدراسیون فوتبال و مبهم بودن آن، بدون شک کار سختی خواهد بود. غلامرضا رفیعی، کارشناس حقوقی فوتبال با اشاره به همین موضوع میگوید: «قطعاً ما مقرراتی درباره کمیته حقوقی داریم که توجه به آن اهمیت دارد. در این رابطه هم میشود به نکات مختلفی اشاره کرد اما با توجه به اینکه هیچکس متن پیشنویس اساسنامه را ندیده است، نمیشود درباره اتفاقی که برای کمیته حقوقی رخ داده، نظری داد.»
نصیرزاده: معاون حقوقی دبیرکل میتواند جایگزین کمیته حقوقی شود
این موضوع البته در شرایطی است که فدراسیون فوتبال پیش از این هم کمیتهای به عنوان کمیته حقوقی نداشته اما جای خالی این کمیته در تمام این مدت، به عناوین مختلف اثرات مخرب خود را بر تصمیمگیریهای فوتبالی نشان داده است. حداقل بعد از اتفاقاتی که برای قرارداد ویلموتس افتاد، انتظار میرفت فدراسیون فوتبال جایگاه ویژهای برای این کمیته در نظر بگیرد که این اتفاق نیفتاده است. با همه این تفاسیر اما هوشنگ نصیرزاده، کارشناس حقوقی فوتبال، نبودن کمیته حقوقی در فدراسیون فوتبال را بدون مشکل میداند و در این رابطه توضیح میدهد: «تا پیش از این هم ما در فدراسیون فوتبال کمیته حقوقی جدا نداشتیم. کمیته حقوقی همیشه با کمیته تدوین مقررات ادغام شده بودند. حالا ممکن است هر دوی اینها از اساسنامه حذف شده باشند که باز هم ایرادی ندارد چون به طور کلی ما 23 کمیته داریم که این مقدار کمیته در مقایسه با 9 کمیته فیفا خیلی زیاد است و ایرادی هم ندارد اگر تعدادی از این کمیتهها حذف شوند.» نصیرزاده البته به این نکته تأکید میکند: «معاون حقوقی دبیرکل میتواند جایگزین کمیته حقوقی در یک فدراسیون فوتبال باشد. شاید حتی جالب باشد بدانید که ایافسی هم کمیته حقوقی ندارد. پس این موضوع نمیتواند در اساسنامه فدراسیون فوتبال دردسرساز شود. به نظر من فیفا به هیچ عنوان به کمیتههای ما کاری ندارد. تنها موضوعی که در زمینه کمیتهها به آن اصرار داشت، تشکیل کمیته انتخابات در روند برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال بوده و مستقل بودن ارکان قضایی فدراسیون فوتبال. وگرنه اینکه ما کمیته حقوقی داشته باشیم یا نه، محل بحث فیفا نیست و برای ما هم مشکلی به وجود نمیآورد.»
در انتظار پاسخ فیفا
فدراسیون فوتبال جایگاهی برای کمیته حقوقی در اساسنامه فدراسیون در نظر نگرفته است. این موضوع فارغ از اینکه براساس مقررات فیفا مشکلساز باشد یا نه، یک علامت سؤال بزرگ پیش روی ما قرار میدهد که با علم به اینکه فوتبال ما همیشه از جنبههای حقوقی بخصوص در عقد قراردادها ضعف داشته، چرا همچنان مقابل ایجاد یک کمیته کاربلد حقوقی در فدراسیون مقاومت میکند؟ علیرغم همه این ضعفهایی که در این زمینه دیدهایم، دلیل اصرار ما به بینیازی از مشاوران حقوقی چیست؟ حتی اگر دبیرکل، معاون حقوقی را جایگزین کمیته حقوقی کند، میتوان امیدوار بود که به مشاورههای این معاون توجه کند؟ همه این سؤالها تا زمانی که پاسخ فیفا به این اساسنامه، برای فدراسیون فوتبال ارسال نشود و اساسنامه نهایی در مجمع رونمایی نشود اما بدون پاسخ خواهند ماند و فدراسیون به پردهپوشیهایش ادامه خواهد داد.
4344