گزارش ویژه/ فوتبال ایران در چه صورتی تعلیق نمی شود؟

گزارش ویژه/ فوتبال ایران در چه صورتی تعلیق نمی شود؟

وب سایت رسمی فوتبالی- این روزها وضعیت نامشخص فدراسیون فوتبال به مساله اول فوتبال کشور تبدیل شده است. همه می پرسند که آیا تاج و دیگر اعضای هیات رئیسه فدراسیون فوتبال حاضرند از فدراسیون فوتبال بروند یا اینکه قصد بر ماندن دارند؟ 

به گزارش فوتبالی، جواب سوال یک کلمه دو حرفی است؛ نه! مشخص است که مهدی تاج و اعضای هیات رئیسه فدراسیون فوتبال، قصد کناره گیری از سمت هایشان ندارند. معمولا حضور در پستهای فوتبالی دلبستگی های ویژه ای به مدیران می دهد. این ماجرا فقط به ایران اختصاص ندارد و در همه فدراسیون های فوتبال جهان، فیفا، یوفا و کنفدراسیون های فوتبال آسیا و آفریقا و آمریکای شمالی و جنوبی هم این وضعیت به همین منوال است. 

صندلی های چسبناک فوتبال

فیفا در ساختار و اساسنامه اش، طوری قوانین و مقررات را تنظیم کرده که حداقل روسا بتوانند چهارسالشان را در فدراسیون ها حضور داشته باشند و هیچ گونه دخالت سیاسی هم در روند عزل روسا وجود نداشته باشد. البته آنطور که مشخص است فیفا راه ورود را باز گذاشته و نحوه ورود چندان مهم نیست که سیاسی باشد یا نباشد. همانطور که در بسیاری کشورها، روسای فدراسیون ها هر چند انتخابی هستند، اما از حمایت مدیران دولتی و سیاسی هم برخوردارند. کشورهای عربی نمونه بارز این ماجرا هستند. دلیل این اتفاق هم حمایت شدن فوتبال از سوی سیاسیون کشورها و مردان با نفوذ کشورهاست. در واقع فیفا برایش مهم است که رئیس فدراسیون فوتبال در مجمع و انتخاب اعضای مجمع روی صندلی بنشیند و غیرانتخابی بودن روسای فدراسیون ها را به هیچ وجه نمی پذیرد. اصل استقلال در فیفا وفدراسیون های فوتبال، تنها موردی است که فیفا هیچ وقت از آن کوتاه نمی آید. 

در ماجرای قانون منع بازنشستگان که مجلس تصویب کرد، برخی این اشتباه را کردند که چون فیفا دخالت های دولتی را محکوم می کند، کاری به قوانین پارلمان ندارد. همانطور که کاری به دخالتهای قوه قضاییه هم ندارد. چرا که روسای برخی از فدراسیون ها در جهان بازداشت شده اند و یا به اتهام فساد مالی مورد مواخذه قرار گرفته اند، اما فدراسیون کشورشان تعلیق نشده است! اشتباه وزارت ورزش و جوانان و حتی کمیته المپیک هم همین بود. در حالیکه فیفا، دخالت حاکمیت در امور فوتبال را برنمی تابد و دولت و مجلس و قوه قضاییه برایش فرقی ندارد. شاید به همین دلیل بود که وزارت ورزش اشتباه کرد و به فکر برگزاری مجمع فوق العاده نیفتاد. سلطانی فر، تصور نمی کرد که تاج و دیگر اعضای  بازنشسته فدراسیون فوتبال بخواهند روی صندلی هایشان بمانند و حتی کار به حضور در مجلس و اظهارنظر لاریجانی بکشد. جلسه ای که گفته شده بی هماهنگی با وزارت تشکیل شده و سلطانی فر هم از این ماجرا ناراحت شده است.

نامه فیفا به کمیته ملی المپیک؟

اما چرا پای صالحی امیری به این ماجرا باز شد؟ مرد پرنفوذ دولت حسن روحانی در ورزش، در جلسه پنجشنبه هفته گذشته چه می کرد؟ زمانی که مصاحبه نیمه شبانگاهی عادل فردوسی پور با جیانی اینفانتینو، رئیس فیفا مجوز پخش نگرفت، گفت و گویی از قول فردوسی پور پخش شد که  اینفانتینو به مجری نود گفته است در صورت برکناری تاج، فوتبال ایران تعلیق می شود. نکته جالب این بود که فردوسی پور، اصل صحبت اینفانتینو را تکذیب نکرد و گفت در این باره صحبتی نکرده است و مصاحبه کردنش را تکذیب کرد! در حالیکه فیلمهایی از پشت صحنه منتشر شد که نشان می داد، افراد دیگری هم در گفت و گو حضور داشته اند و جملات اینفانتینو را به رسانه های ایرانی داده اند. زمانی که پای صالحی امیری به جلسات تاج و سلطانی فر باز شد، نشان داد که به احتمال زیاد، فیفا با کمیته ملی المپیک در این باره نامه نگاری کرده باشد، چرا که فیفا در مکاتبات، تنها فدراسیون ها و کمیته های ملی المپیک را می شناسد. صالحی امیری تا این لحظه نامه فیفا را تایید نکرده است. با توجه به حمایت شیخ سلمان رئیس بحرینی کنفدراسیون فوتبال آسیا از مهدی تاج و علی کفاشیان، نامه احتمالی فیفا به کمیته ملی المپیک و مصاحبه اینفانتینو در حمایت از تاج در گفت و گو با فردوسی پور، گرفتن استعفا آن هم به زور از مهدی تاج، می توانست منجر به تعلیق شود. نهادهای بین المللی همه حساس شده بودند و خروجی جلسه که از سوی صالحی امیری اعلام شد، نشان می داد که ملاحظاتی در نظر گرفته شده باشد. گفت و گوی عادل فردوسی پور هم با اینفانتینو هم از آن جهت عجیب بود که کسی نمی دانست چه زمانی این گفت و گو انجام شده است. آیا پیش از بازی بوده یا پس از آن؟ فردوسی پور در دربی سال گذشته می خواست با اینفانتینو گفت و گو کند که فدراسیون آن زمان چنین اجازه ای به او نداد اما این بار گفت و گو در یک زمان فشرده انجام شد تا مجری نود سوالاتش را بپرسد. هر چند منتقدان تاج و نمایندگان مجلس انگ سفارشی بودن به این مصاحبه می زنند، اما مطمئنا هر کس هم جای فردوسی پور بود چنین سوالاتی می پرسید و با فرض حمایت فردوسی پور از تاج، حتی اگر این سوالات را هم نمی پرسید و تاج برکنار می شد، فوتبال به مسیر تعلیق می رفت. انتشار ویدیوها هم پس از عدم پخش از شبکه سه، سوژه مهم دیگری است که البته کسی نمی داند چطور منتشر شده است اما به حساب احسان قاضی زاده هاشمی نماینده تهران در مجلس گذاشته شد. 

اینفانتینو کد داد

صحبتهای قاضی زاده هاشمی در برنامه حالا خورشید را حتما دیده اید و خوانده اید. صحبتهای اینفانتینو هم کولاکی به پا کرد و آن را هم خوانده اید. مهمترین بخش از صحبتهای رئیس فیفا البته زیاد مورد توجه مخالفان فدراسیون فوتبال قرار نگرفته است. اینفانتینو در گفت وگویش به عینه تاکید می کند که در نگاه اول فوتبال ایران با رفتن تاج تعلیق می شود اما این مساله به تحلیل بیشتری نیاز دارد. نکته دوم این است که رئیس فیفا می گوید اگر یک رئیس فدراسیون فوتبال غیر از مسیر مجمع فدراسیون و استعفا به این مجمع برکنار شود، آن وقت فوتبال تعلیق می شود. او کد می دهد اگر رئیسی بخواهد برود، باید به مجمع استعفا دهد. البته او این صحبت را درباره رئیس فدراسیون می گوید و فردوسی پور هم درباره دیگر اعضای هیات رئیسه چیز دیگری نمی پرسد! 

وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال هنوز برای برگزاری مجمع تحرکی نکرده و این در حالی است که صالحی امیری، پس از جلسه گفت مجمع فدراسیون برای جایگزینی اعضای بازنشسته( با وجود اینکه تاج به واسطه ماده 60 می تواند به کارش ادامه دهد) تا قبل از 15 آذر تشکیل می شود. هیات رئیسه بازنشسته حاضر به کناره گیری نشده و حالا صحبت از استعفای دسته جمعی است. این استعفا به مجمع است؟ اگر نیست، خطر تعلیق وجود دارد و اگر هست، چه زمانی قرار است مجمع تشکیل شود؟ به همه این سوالات هم این را اضافه کنید که قرار است دستور جلسه چه باشد؟ رای گیری اعضای مجمع به استعفای تاج و اعضای هیات رئیسه بازنشسته؟ اگر استعفای تاج رای نیاورد تکلیف چیست؟ اگر هیچ کدام استعفا ندادند چه اتفاقی خواهد افتاد؟ قرار است وزیر ورزش پاسخگوی این سوالات باشد یا رئیس کمیته ملی المپیک؟

صحبتهای اینفانتینو نشان می دهد اگر استعفای رئیس فدراسیون در مجمع رای بیاورد، فوتبال ایران تعلیق نمی شود. همین و بس!ً

زانیار دلیری- وب سایت فوتبالی