نگاهی به 4 دربی بزرگ تاریخ بوندس لیگا؛ از دربی روهر تا مدرن ترین دربی کلاسیک دنیا

نگاهی به 4 دربی بزرگ تاریخ بوندس لیگا؛ از دربی روهر تا مدرن ترین دربی کلاسیک دنیا

وبسایت رسمی برنامه نود - در فوتبال آلمان، همه دربی های عمده دارای یک ریشه تاریخی هستند. 4 دربی بزرگ و سنتی فوتبال آلمان را مورد بررسی قرار می دهیم.

به گزارش وبسایت نود، همه مسابقاتی که در زمره «دربی» تعریف می شوند، دو علت عمده دارند؛ یا هر دو تیم از یک شهر و منطقه بوده و یا به دلایل سنتی با یکدیگر رقیب هستند. وبسایت رسمی بوندس لیگا به 4 دربی بزرگ فوتبال آلمان اشاره کرده و ریشه های هر یک را مورد بررسی قرار داده است.

بوروسیا دورتموند - شالکه (Revier Derby)

این دربی برای اولین بار در تاریخ 3 می 1925 شکل گرفت و شالکه در نخستین تقابل توانست با نتیجه 4-2 از سد دورتموند عبور کند. در 89 تقابل این دو تیم در بوندس لیگا، 32 برد نصیب دورتموند شده در حالی که شالکه به 30 برد دست یافته و 27 مساوی نیز در کارنامه این دو تیم مشاهده می شود. فاصله بین دو شهر دورتموند و گلزنکرشن 33 کیلومتر است. این دو تیم در هفته 26 فصل جاری بوندس لیگا برای صد و پنجاهمین بار به مصاف یکدیگر می روند. رقابت اصلی این دو باشگاه در منطقه روهر، بر مبنای رقابت بین کارگران معدن زغال سنگ (در شهر گلزنکرشن) و کارگران آهنگر (در شهر دورتموند) شکل گرفت. این دربی را تحت عنوان «دربی روهر» نیز می شناسند.

هامبورگ - وردر برمن یا دربی شمال (Nord Derby)

دربی این دو تیم شمال آلمان از 13 مارس 1927 شکل گرفت که با پیروزی 4-1 هامبورگ خاتمه یافت. طی 105 تقابل این دو تیم در تاریخ بوندس لیگا، 37 برد برای برمن، 34 مساوی و 34 برد برای هامبورگ به ثبت رسیده است. فاصله این دو شهر 116 کیلومتر بوده  و پس از نخستین رویارویی، 143 مسابقه رسمی دیگر را برگزار کردند. اوج رقابت آنها در سال 2009 بود که به علت برخورد با یکدیگر در مرحله نیمه نهایی جام یوفا، ظرف 18 روز، 4 بار با هم رو به رو شدند.

کلن - بوروسیا مونشن گلادباخ (Rhine Derby)

اولین تقابل این دو تیم در اول ژانویه 1962 شکل گرفت که تیم کلن با نتیجه 4-1 به پیروزی رسید. طی 85 رویارویی این دو تیم در بوندس لیگا، سهم تیم گلادباخ 52 برد و 20 مساوی بوده در حالی که فقط 27 برد در کارنامه کلن مشاهده می شود. فاصله بین این دو شهر، 57 کیلومتر است. رقابت داغ این دو تیم هنگامی آغاز شد که تیم کلن در حالی که در آستانه قهرمانی در نخستین دوره بوندس لیگا قرار داشت، یکی از محبوب ترین چهره های خود یعنی هنس وایزوایلر را از دست داد و او به تیم دسته دومی گلادباخ پیوست. وایزوایلر به عنوان بازیکن و مربی سابق کلن توانست گلادباخ را به دسته اول برگردانده و پایه گذار سال های طلایی گلادباخ شد. البته هنوز هم هنس وایزوایلر یک چهره محبوب نزد هواداران کلن بوده و حتی نماد رسمی باشگاه یعنی بُز نیز بر اساس نام کوچک او، نام گذاری شده است. هم اکنون، یک بُز به نام «هنس هشتم»، نماد باشگاه کلن محسوب می شود.

شهر کلن معروف به شهر کارناوال ها، یکی از بزرگ ترین و مهم ترین شهرهای آلمان بوده ولی باشگاه کلن هرگز نتوانسته به اندازه این شهر، در فوتبال آلمان اهمیت داشته باشد. گونتر نتسر به عنوان بازیکن و مربی گلادباخ توانست گل پیروزی گلادباخ را مقابل کلن در فینال جام حذفی آلمان در سال 1973 به ثمر برساند. این بازی همچنان بهانه ای برای عناد و دشمنی بین هواداران کلن و گلادباخ است.

بایرن مونیخ - بوروسیا دورتموند (Der Klassiker)

اولین تقابل این دو تیم در 16 اکتبر 1965 بود که با پیروزی 2-0 دورتموند در شهر مونیخ به پایان رسید. بایرن طی 95 تقابل با دورتموند در تاریخ بوندس لیگا، به 42 برد دست یافته در حالی که سهم دورتموند، 24 برد و 29 مساوی است. فاصله بین دو شهر مونیخ و دورتموند598 کیلومتر بوده و می توان «کلاسیکر» ر ا یکی از دربی های نوپای فوتبال آلمان دانست. تقابل این دو تیم یک جدال همسایگی یا نبردی برای غرور یک منطقه نیست. تبدیل شدن دو تیم بایرن و دورتموند به عنوان مهم ترین قدرت های فوتبال آلمان طی دو دهه اخیر باعث شده تا چنین رقابتی شکل گرفته و نام «کلاسیکر» بر آن نهاده شود. جالب این که بر خلاف نام انتخابی، هرگز نمی توان این دربی را یک مسابقه کلاسیک دانست. اوج رقابت دو تیم در فینال لیگ قهرمانان اروپا در سال 2013 بود که شاگردان یوپ هاینکس آن بازی تاریخی را با نتیجه 2-1 برده و فاتح «سه گانه» شدند.

وبسایت رسمی بوندس لیگا

4464