گزارش ویژه؛ فرمان ترامپ چه تاثیری روی روابط ورزشی ایران و آمریکا می گذارد؟

گزارش ویژه؛ فرمان ترامپ چه تاثیری روی روابط ورزشی ایران و آمریکا می گذارد؟

وبسایت رسمی برنامه نود – تصمیم جنجالی ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در مورد لغو ویزای هفت کشور مسلمان تاثیر گسترده ای روی ورزش بین المللی خواهد داشت و چه بسا به از بین رفتن  رابطه آمریکا و ایران در کشتی و از دست رفتن شانس میزبانی آمریکا در مسابقات المپیک 2024 و جام جهانی 2026 منجر شود.

به گزارش وبسایت نود، نیویورک تایمز در گزارشی نوشت که فرمان اجرایی ترامپ نگرانی های زیادی را در مورد مسئولان ورزشی آمریکا ایجاد کرده است چرا که آنها با توجه به دستور مقدماتی 90 روزه نمی دانند که شانس دعوت از ورزشکاران هفت کشور مسلمان را خواهند داشت یا نه. پاتریک ساندوسکی، سخنگوی کمیته المپیک آمریکا در این باره توضیح داد:

در حال رایزنی با مسئولان دولتی هستیم تا در مورد قوانین جدید اطلاعات کاملی بدست بیاوریم و بدانیم که برای میزبانی از ورزشکاران چه شرایطی را باید در نظر بگیریم. دولت از پیشنهاد ما برای میزبانی المپیک حمایت می کند و مسلما برای ما خیلی مهم است که بتوانیم میزبان شایسته ای برای مسابقات بزرگ و بین المللی باشیم.

ریچارد پیترکین از معدود مسئولان کمیته بین المللی المپیک است که حاضر شده از تصمیم ترامپ علنا انتقاد کند:

این تصمیم بسیار بسیار ناراحت کننده است. آمریکا در سالهای اخیر همواره یک محل امن برای ورزشکارانی بوده که می خواستند در خارج از کشور خود به پیشرفت ادامه بدهند.  بسیاری از ورزشکاران منطقه سن لوسیا در آمریکا تمرین می کنند. مشکلی برای کشور سن لوسیا وجود ندارد چرا که ما بخشی از این هفت کشور نیستیم اما اگر این طور بود خیلی از رویاهایمان بر باد می رفت.

شنبه دادگاه فدرال بخشی از فرمان اجرایی ترامپ را لغو کرد اما بخش های لغو شده ارتباطی به مسائل ورزشی ندارد. یکی از مشکلات اصلی مربوط به رشته کشتی است. ایران یکی از قدرت های اصلی کشتی جهان است که رقابتی دیرینه با آمریکا در این ورزش داشته است. دولت ایران شنبه اعلام کرد که در اقدام متقابل با فرمان ترامپ، برای شهروندان آمریکا ویزا صادر نخواهد کرد. تیم کشتی آزاد آمریکا قرار بود که در روز 8 فوریه (20 بهمن) برای حضور در مسابقات جام جهانی به ایران سفر کند. استیو فریزر، قهرمان المپیک در سال 1984 در رشته کشتی فرنگی و از مسئولان بلندپایه کشتی در امریکا اعلام کرد که مسئولین فدراسیون کشتی ایران این هفته با نمایندگان دولت ایران دیدار می کنند تا در مورد دعوت از کشتی گیران آمریکایی به ایران تصمیم گیری کنند.فریزر در این باره توضیح داد:

نگران هستیم که دولت ایران اعلام کند که به ما ویزا نمی دهد و مثل هر آمریکایی دیگری ما هم اجازه سفر به ایران را نداشته باشیم.

در بسیاری از رویدادهای مشابه اختلافات سیاسی بین کشورها باعث شده که رابطه ورزشی شان به هم نخورد در دهه 70 میلادی دیپلماسی پینگ پنگی باعث شد که رابطه آمریکا و چین خیلی بهتر شود. در رشته کشتی، در سال 2013 ایران، آمریکا، کوبا و روسیه نقشی کلیدی برای حفظ این رشته در مسابقات المپیک داشتند. کشتی گیران آمریکایی در سالهای اخیر با استقبال گرمی در ایران روبرو شده اند و کشتی گیران ایرانی به صورت مداوم به آمریکا سفر می کنند. در حقیقت ایرانی ها احتمالا به مسابقات جهانی ماه می (اردیبهشت 96) در نیویورک و مسابقات لس آنجلس در ماه ژوئن (خرداد 96)  دعوت خواهند شد اما مشخص نیست که ویزای ورزشی برای آنها صادر خواهد شد یا نه.

در سال 2014، کریستینا کلی، سرپرست تیم ملی کشتی آمریکا تبدیل به یکی از معدود زنانی شد که در سالهای اخیر توانسته وارد استادیوم کشتی در ایران شود. کلی هم از تصمیم اخیر ترامپ انتقاد کرده و گفته است:

به نظرم رئیس جمهور هیچ اطلاعاتی در مورد دیپلماسی ورزشی و فرهنگی میان کشور آمریکا با کشورهای دیگر ندارد و به این فکر نمی کند که امنیت کشور ما به این مسائل ربط دارد.

ایران، عراق ، لیبی، سومالی، سودان، سوریه و یمن هفت کشوری هستند که از دریافت ویزای سفر به آمریکا منع شده اند. لس آنجلس در حال حاضر به دنبال میزبانی مسابقات المپیک 2024 است. پاریس و بوداپست دیگر گزینه ها هستند که مسلما تصمیم ترامپ روی رای کمیته بین المللی المپیک تاثیرگذار خواهد بود.

البته تصمیم ترامپ در مورد ایران به کشتی منحصر نمی شود. لیگ بسکتبال حرفه ای آمریکا هر سال کمپی را به نام "بسکتبال بدون مرز" در ماه فوریه برگزار می کند. سال گذشته مردم 25 کشور شامل امیر رضا شاهروش از ایران در این کمپ حضور داشتند. لیگ فوتبال آمریکا هم یک بازیکن ایرانی الاصل به نام استیو بیت آشور دارد که مسئولان لیگ فوتبال آمریکا باید در مورد وی تصمیم گیری کنند. در سال 2016 در ماراتن نیویورک هم سه دونده ایرانی و 9 دونده سوری برای مسابقات 50 هزار متر حضور داشتند. از سویی برای مسابقات وزنه برداری ماه نوامبر که در آمریکا  برگزار می شود هم نگرانی هایی برای حضور تیم ایران وجود دارد. فیل آندروز، مدیر اجرایی فدراسیون وزنه برداری آمریکا گفت:

سیاست و ورزش باید از هم مجزا باشند. امیدواریم که ورزشکاران این هفت کشور بتوانند بدون مشکل در مسابقات حضور یابند. بدون حضور اعضای برخی کشورها نمی توان یک مسابقات جهانی واقعی را میزبانی کرد.

1140