تیم منتخب خارجی‌ های لیگ برتر؛ از آرمناک تا عماد

تیم منتخب خارجی‌ های لیگ برتر؛ از آرمناک تا عماد

وبسایت رسمی برنامه نود - یک خارجی خوب می تواند موفقیت یک تیم را تضمین کند.

به گزارش وب سایت نود، در این سالها ثابت شده تیم‌هایی در لیگ ایران به قهرمانی رسیده‌اند که معمولا بازیکنان خارجی خوبی داشته‌اند. در فصل گذشته موسی کولیبالی و فرناندو ده‌خسوس از عوامل قهرمانی استقلال خوزستان بودند.

لوسیانو پریرا، برونو سزار، فابیو جان واریو و... دیگر بازیکنانی بودند که در قهرمانی تیم‌هایشان در فصول اخیر نقش داشتند. در همین مهلت نقل و انتقالات زمستانی خیلی از تیم‌ها بدشان نمی‌آید با گرفتن بازیکن خارجی، زمینه موفقیت تیم‌شان در نیم فصل دوم را ایجاد کنند.

پیش از لیگ برتر حتی در لیگ تخت جمشید هم تیم ها از بازیکن خارجی بهره می‌بردند اما حضور خارجی‌ها در فوتبال ایران در لیگ برتر پررنگ شد. درست است که در این سالها خارجی بی کیفیت، کم به لیگ ایران نیامده؛ بازیکنانی که تنها حاصل‌شان یک شکایت در فیفا و برباد رفتن پول باشگاه بوده، اما در کنار این بازیکنان ضعیف، خارجی‌هایی هم بودند که نزدیک به یک دهه در فوتبال ایران خوش درخشیدند.

با تیم منتخب خارجی های لیگ ایران آشنا می شویم، برای این تیم سیستم 3-4-3 انتخاب شده است.

دروازه‌بان؛ آرمناک پطروسیان(ارمنستان)

آرمناک نماد یک خارجی موفق در فوتبال ایران بود. بازیکنی که سالها در اصفهان خوش درخشید و دروازه سپاهان و ذوب آهن را بیمه کرد. پطروسیان 11 سال در لیگ ایران توپ زد که دو سالش عضو ذوب آهن بود و مابقی را در سپاهان سپری کرد. او یکی از اسطوره‌های سپاهان محسوب می‌شود که قهرمانی در دوره دوم لیگ برتر و یک قهرمانی در جام حذفی در کارنامه‌اش دیده می‌شود. در تاریخ فوتبال ایران چند گلر موفق دیگر هم دیده شده‌اند؛ نیلسون، فرناندو ده‌خسوس، عیسی اندوی، رائول و... اما هیچ کدام کیفیت و ثبات آرمناک را نداشتند. پطروسیان در شش دوره لیگ برتر و 5 دوره لیگ آزادگان(لیگ دسته اول سابق) حضور داشت. در کارنامه این دروازه‌بان ارمنستانی 7 بازی ملی هم دیده می شود. او در لیگ برتر ۸۱-۱۳۸۰ در تیم سپاهان به مدت ۷۰۴ دقیقه هیچ گلی دریافت نکرد و از رکوردداران طولانی‌ترین زمان گل نخوردن در لیگ برتر فوتبال ایران است.

مدافع؛ جیلوید ساموئل( ترینیداد و توباگو)

جیلوید ساموئل، یکی از بازیکنان رزومه داری بود که وارد لیگ ایران شد. او سابقه بازی در لیگ برتر انگلیس و در تیم های بولتون و استون ویلا را داشت. ساموئل در میانه راه لیگ یازدهم وارد لیگ ایران و استقلال شد. او برخلاف سایر خارجی‌های استقلال خیلی خوب در این تیم دوام آورد. ساموئل دو فصل و نیم پیراهن استقلال را برتن داشت و با این تیم قهرمان لیگ برتر و جام حذفی شد. ساموئل در لیگ قهرمانان آسیا هم بازیهای خوبی برای استقلال انجام داد. این بازیکن در پستهای مختلف برای استقلال بازی کرد. ساموئل یک فصل ناموفق هم در پیکان پشت سر گذاشت و در نهایت ایران را ترک کرد. این بازیکن چند باری برای تیم ملی ترینیداد و توباگو به میدان رفته است و سابقه بازی در تیم امید انگلیس را هم دارد.

مدافع؛ موسی کولیبالی( مالی)

موسی یکی از مدافعان با کیفیتی بود که در این سالها در لیگ برتر توپ زده است. او سه فصل موفق در استقلال خوزستان را پشت سر گذاشت که بهترین فصلش در لیگ فصل قبل بود. کولیبالی یکی از ارکان قهرمانی استقلال خوزستان در فصل قبل بود. بازی های خوب موسی باعث شد تا او راهی سپاهان شود. کولیبالی در دور رفت لیگ هم بد کار نکرد و چند گل سه امتیازی برای سپاهان به ثمر رساند و جزو خوبهای سپاهان بود. در سابقه موسی کولیبالی چند بازی برای تیم امید مالی هم دیده می شود.

مدافع؛ لئاندرو پادوانی(برزیل)

"پادو" در این چهار سالی که در فوتبال ایران توپ زده دو سال فوق العاده داشته است. در لیگ سیزدهم یکی از ارکان قهرمانی فولاد خوزستان بود. در لیگ چهاردهم هم بسیار خوش درخشید و از طرفی بسیاری از کارشناسان به عنوان بهترین بازیکن آن فصل انتخاب شد. گلهای ارزشمند پادوانی با نفت تهران کم مانده بود نفت را قهرمان لیگ کند در نهایت نفت سوم شد و این مدافع برزیلی راهی سپاهان شد. پادوانی در فصل گذشته در سپاهان و دور رفت لیگ شانزدهم در استقلال آن مدافع با صلابت و گلزن قبل نبوده با این حال یکی از مدافعان پرافتخار لیگ محسوب می‌شود. به غیر از پادوانی می توان به مدافعانی همچون گیلائوری، مگویان، جابا موجیری، علی حمام و عیسی ترائوره هم اشاره کرد که جزو خوبهای خارجی بودند.

هافبک دفاعی؛ عبدالوهاب ابوالهیل(عراق)

این ملی پوش سابق عراق سابقه بازی در استقلال اهواز، سپاهان اصفهان و فولاد خوزستان را دارد. ابوالهیل در استقلال اهواز چهره شد و خود را به عنوان یک هافبک وسط باکیفیت مطرح کرد. بازی های خوب ابوالهیل در استقلال اهواز او را راهی سپاهان کرد. او پس از سه فصل بازی در اهواز سه فصل موفق را در اصفهان پشت سر گذاشت. ابوالهیل یکی از بازیکنان کلیدی سپاهان در سال 2007 و در نایب قهرمانی این تیم در آسیا بود. او در جام باشگاه‌های جهان ۲۰۰۷ در بازی مقابل ویتاکر یونایتد یک گل برای تیم سپاهان به ثمر رساند. قهرمانی در جام حذفی و نایب قهرمانی در لیگ برتر هم در سوابق این هافبک عراقی دیده می شود. ابوالهیل مدت طولانی هم عضو تیم ملی فوتبال عراق بوده است و ۶۶ بازی ملی و ۸ گل ملی در کارنامه خود دارد. ابوالهیل سابقهٔ هدایت تیم الطلبه عراق را به عنوان سرمربی دارد.

هافبک بازیساز؛ فابیو جانواریو(برزیل)

یکی از بهترین خارجی‌هایی که در لیگ برتر ایران بازی کرده است با سابقه سه قهرمانی. این هافبک برزیلی خوش نقش کار خود را در لیگ دسته اول با تیم فولاد شروع کرد، سپس در لیگ برتر چهره شد و به استقلال پیوست. ستاره‌ای که خیلی زود در بین استقلالی‌ها محبوب شد. بازی چشم‌نواز او کاملا تماشاگر پسند بود. در لیگ هشتم در اولین فصل حضورش در استقلال با این تیم قهرمان شد و جالب اینکه گل قهرمانی تیمش را زد. جانو‌اریو‌ پس از دو فصل حضور در استقلال دو فصل برای سپاهان بازی کرد و هر دو فصل هم قهرمان شد. جانواریو در لیگ دوازدهم دوباره برای استقلال بازی کرد و در نهایت مصدومیت مانع این شد که بیشتر در فوتبال ایران حضور پیدا کند. این بزریلی در مجموع هفت فصل در فوتبال ایران بازی کرد. او در لیگ قهرمانان آسیا هم حضوری پررنگ داشت.

هافبک راست؛ جاسم کرار(عراق)

درست است که اخلاق جاسم کرار اصلا تعریفی ندارد اما هیچ کس نمی تواند کیفیت این بازیکن را زیر سوال ببرد. بازیکنی که 8 سال است به لیگ ایران می آید و می‌رود. کرار در تراکتورسازی چهره شد و خود را به عنوان یک هافبک طراح مطرح کرد. سپس راهی استقلال شد اما بی انضباطی هایش اجازه نداد حضورش در این تیم طولانی باشد. این ملی‌پوش عراقی سابقه بازی در شاهین بوشهر را هم دارد. کرار این فصل به تراکتورسازی برگشته و باید دید این بار می تواند یک فصل کامل در لیگ ایران دوام بیاورد. این بازیکن اگر فقط به فوتبال خود فکر کند هافبک ممتازی است. او 63 بار هم برای عراق بازی کرده است.

هافبک چپ؛ لئون استپانیان(ارمنستان)

لئون استپانیان یار همیشگی آرمناک هم بیش از یک دهه در سطح اول فوتبال ایران برای تیم های آرارات، سپاهان و ذوب اهن توپ زد. لئون سه سالی هم برای سپاهان نوین بازی کرد. او هم مثل آرمناک سابقه کاپیتانی در سپاهان را دارد. یک چپ پای تکنیکی که متخصص گل زدن به احمدرضا عابدزاده بود. سبک بازی و چهره‌اش همه را به یاد هریستو استویچکوف می انداخت. این بازیکن ارمنستانی هم سابقه قهرمانی در لیگ و جام حذفی به همراه سپاهان را دارد. در واقع بازیکنانی مثل آرمناک و لئون باعث شدند تا سپاهان تبدیل به یک تیم مدعی در فوتبال ایران شوند.

مهاجم؛ ادینیو(برزیل)

بهترین گلزن خارجی تاریخ لیگ برتر ایران با 75 گل زده. ادینیو برزیلی در کرمان همه را حیرت زده کرد. نشان داد یک خارجی باکیفیت چگونه می‌تواند یک تنه یک تیم را به موفقیت برساند. ادینیو چندین سال درخشان در مس داشت و سپس راهی تراکتورسازی تبریز شد. در لیگ چهاردهم تراکتورسازی به لطف گلهای ادینیو تنها چند دقیقه با قهرمانی فاصله داشت. او در آن فصل آقای گل لیگ ایران شد. ادینیو پس از یک فصل دوری از لیگ ایران این فصل دوباره به تبریز برگشت و می‌خواهد کار ناتمامش را تکمیل کند.

مهاجم؛ عماد رضا(عراق)

سالها عنوان بهترین گلزن خارجی لیگ برتر ایران در اختیار این مهاجم عراقی بود. این ملی پوش عراقی در لیگ پنجم در فولاد خوزستان چهره شد. در واقع چند بازیکن خوب خارجی دیگر فوتبال ایران هم کار خود را در فولاد شروع کردند. عماد سپس به سپاهان رفت و چهار فصل موفق را در این تیم داشت. دو بار قهرمان لیگ شد، یک بار قهرمان جام حذفی و یک مرتبه هم آقای گلی را لیگ ایران را تجربه کرد. عماد در دهه 90 یک نیم فصل برای شاهین بوشهر بازی کرد. سپس به سپاهان برگشت و یک فصل دیگر برای این تیم بازی کرد تا شمار گلهایش در لیگ برتر ایران را تا مرز 70 بالا ببرد و به بهترین گلزن سپاهان در تاریخ لیگ برتر تبدیل شود. عماد در تیم ملی عراق هم در 103 بازی 27 گل زد.

مهاجم؛ ابراهیم توره(سنگال)

توره یکی از مهاجمان سطح اولی بود که در لیگ ایران بازی کرده است. مهاجمی که پس از بازی در لیگ ایران از موناکوی فرانسه سر در آورد. توره در پیکان چهره شد و در لیگ هفتم 13 گل برای این تیم زد و سپس به عنوان یک خرید گران قیمت راهی پرسپولیس شد. این مهاجم سنگالی که سابقه بازی برای تیم ملی کشورش را دارد در پرسپولیس خیلی موفق نبود و سپس به سپاهان رفت. توره در سپاهان دو فصل قهرمان ایران شد و 36 گل برای این تیم به ثمر رساند. او در چهار فصل حضورش در لیگ برتر ایران 60 گل زده است که آماری فوق العاده است. به غیر از این سه مهاجم در این سالها مهاجمان موفق دیگری هم در لیگ ایران توپ زده اند؛ ایگور کاسترو، فونیکه سی، مهند مهدی، آدریانو آلوز، برونو سزار، دنی اولروم، ایمون زاید و...

سرمربی؛ زلاتکو کرانچار(کرواسی)

در تاریخ لیگ برتر دو سرمربی خارجی به قهرمانی رسیده‌اند؛ ملادن فرانچیچ با فولاد و زلاتکو کرانچار با سپاهان. برانکو ایوانکوویچ اگر در فصل قبل اسیر تفاضل گل نمی‌شد می‌توانست یک رقیب جدی برای کرانچار برای کسب عنوان بهترین سرمربی خارجی لیگ برتر باشد. از قابلیتهای فنی زلاتکو کرانچار سرمربی سابق تیم‌های ملی کرواسی و مونته‌نگرو همه به نیکی یاد می کنند. به کرانچار در پرسپولیس خیلی فرصت داده نشد اما او در سپاهان شایستگی های خود را اثبات کرد. در لیگ یازدهم قهرمان لیگ برتر شد و یک بار جام حذفی را تصاحب کرد. کرانچار در معرفی بازیکنان جوان هم کارنامه خوبی از خود به جا گذاشت و فعلا پرافتخارترین مربی خارجی لیگ برتر است. به غیر از مربیان بالا مصطفی دنیزلی، تونی اولیویرا و لوکا بوناچیچ هم مربیانی بودند که در لیگ ایران به موفقیتهایی رسیدند. ضمن اینکه قبل از لیگ برتر، استانکو پوکله‌پوویچ به دستاوردهای زیادی در لیگ ایران دست پیدا کرد.

57189