تحلیل فنی بازی ایران – قطر

تحلیل فنی بازی ایران – قطر

وب سایت رسمی برنامه نود-  تيم قطر با سیستم 1.4.5.1 و تیم ایران با سیستم 1.4.4.1.1 بازی را شروع کرد و هرچند که با دیدن ترکیب ایران این تصور می رفت که با دو مهاجم ثابت بازی می کند اما به تناوب و البته بیشتر طارمی در جلوی خط هافبک متمایل به چپ بازی می کرد. در نیمه اول هر دو تیم از وسط زمین همدیگر را پرس میکردند و نفوذ از جناحین را در تاکتیک هجومی مد نظر داشتند و البته با دو شیوه مختلف.

تیم ایران، از خط دفاع با ارسالهای  بلند و مستقیم این تاکتیک را اجرا می کرد و در مقابل قطرها با کارهای ترکیبی و به گردش در آوردن توپ در زمین ایران خود را به جناحین می رساندند که ایران البته بیشتر از ارسالها استفاده می کرد.

دلیل ارسالهای مستقیم ایران به خاطر عدم فضا سازی خط هافبک و همچنین عدم جاگیری مناسب برای دریافت توپ بود. اضافه بر اینکه خط هافبک قطری با قرار گرفتن شش بازیکن در وسط زمین (در حالت دفاع تیمی) و جابجایی عرضی خوب ،  باعث می شد که ایران به بازی مستقیم روی آورد که با اینکار تقریبا خط هافبک ایران از جو بازی خارج می شد و آنها باید بعد از ارسالهای بلند خود را به سرعت به بازیکن صاحب توپ برسانند و چون خط دفاع سرعت جابجایی خوبی نداشت یک خلا ایجاد می شد و این به کار ترکیبی و پاسکاری قطریها بعد از دریافت توپ کمک می کرد و نتیجه بعدی آن کم تعداد بودن در حملات برای ایران بود. درکل  می توان گفت ایران حمله سریع را ترجیح میداد و در مقابل تیم حریف حمله منطقه ای.

بازی های مستقیم و دوندگی بدون توپ خط هافبک ایران بصورت طولی و مسافت زیاد  باعث شده بود در کار ارتباطی بین خط حمله و خط دفاع ایران را به خوبی انجام ندهند و این بود که اکثر توپهای دوم برگشتی چه از جانب مدافعان ما و چه حریف به خط وسط قطریها برسد و خط هافبک ما تقریبا جا بماند ، تکنیک خط هافبک حریف بر ایران برتری نسبی داشت و این به خاطر جابجایی بازیکنان و فضا سازی و بازی ترکیبی بود.

با توجه به قدرت هوایی سردار آزمون و تکنیک حمل توپ او و طارمی در وضعیت  یک در مقابل یک، کمتر هر دو مهاجم ایران در این موقعیتها قرار می گرفتند. تیم قطر کمتر بین خط دفاع و دروازه خود فاصله ایجاد می کرد تا توپهای ارسالی به پشت مدافعان آنها برود و یعنی اینکه آنها خوب سردار و طارمی را آنالیز کرده بودند و اگر ایران بازی را بصورت منطقه ای به جناحین حریف می کشاند و ارسالها متنوع ( کوتاه - بلند و یا سرعتی) انجام می شد،  بیشتر از خصوصیات مهاجمان خود می توانست سود ببرد و این پتانسیل را داشت و به نظر باید به این روش و تاکتیک تاکید شود و به دفعات انجام شود (متناسب با وضعیت خط دفاع حریف در جاگیری عرضی) اما قطریها درحملات پر تعداد تر بودند چون حمله منطقه ای را بکار گرفتند. در نیمه اول هر دو تیم مرکز خط دفاعی خود را با برتری عددی خوب پوشش داده بودند و از پاسهای عمقی و نفوذ فردی از این منطقه جلوگیری کردند.

نیمه دوم

تیم ایران بیشتر در زمین حریف حضور پیدا کرد و این به لطف حرکات پا به توپ سردار ، جهانبخش و دژاگه بود نه پاسهای ترکیبی. این اتفاق باعث شد بازی و گردش توپ در دو نیمه زمین معتادل تر شود. البته تیم قطر هم بازتر بازی میکرد و این فرصت خوبی برای حرکات پا به توپ تیم ایران شده بود.

در این نیمه با توجه به اینکه یکی از هافبکهای دفاعی ایران ( آندو و عزت اللهی) به تناوب در جلو دفاع و تقریبا نزدیک به آنها بازی می کرد و همچنین دفاع کنارها برای ارسال از جناحین بیشتر جلو می کشیدند، تیم قطر برای حملات از ارسالها بلند به جناحین و پشت دفاع های کناری استفاده می کرد و کمتر حمله منطقه ای همچون نیمه اول را در دستور کار داشت و برعکس تیم ایران با نفرات بیشتری در حملات بود و با تعویضهای خود اولا به حالت 4.4.2 تبدیل می شد (این اتفاق باعث می شد دفاعهای کناری قطر کمتر جلو بکشند) و با عقب کشیدن آندو و پوشش مرکز دفاع عملا جناحین ما آزادتر شدند و فشار ایران رفته رفته بیشتر شد و در گل اول حضور پر تعداد بازیکنان در نیمه قطر باعث شد که پاس روبه عقب مدافعان قطری برای دروازبان براثر پرسینگ خوب تیم ایران، با دفع  اشتباه دروازبان آنها گل اول را برای ما به ارمغان بیاورد و در ادامه بالهای ایران با بازی شدن در عرض و نیمه حریف، فشردگی تیم حریف کمتر شد  و در یک حرکت زیبای تکنیکی بوسیله جهانبخش  توانست به گل دوم دست پیدا کند.

در مجموع ایران نیمه دوم بهتر بازی کرد. چون مالکیت توپ و گردش آن را بیشتر در زمین حریف انجام می داد و همچنین تیم قطر در آغاز وقت اضافه سعی داشت با بازی تاخیری مساوی را بگیرد که این حرکت با پرسنیگ خوب تیم ایران در زمین حریف به ضرر قطریها تمام شد.

یک نکته خیلی خوب در تیم قطر این بود که بعد از ورود وحید امیری که یک بازیکن سرعتی است مربی قطر با  آوردن بازیکن شماره 2  برای خنثی کردن امیری و همچنین بستن آن جناح بود  که خوب هم این کار انجام شد و نشان می دهد آنها نفرات مارا تک به تک از نطر خصوصیات فردی آنالیز کرده بود و در نیمه اول آزمون و طارمی هر دو به خوبی پرس شدند. البته این نکته را هم باید در نظر داشت که توانایی طارمی در پست جدیدش به شدت تحلیل رفته بود.

محمدرضا پرکاس –مربی فوتبال در آلمان