وبسایت رسمی برنامه نود – در حالی که مسئولان امنیتی یورو 2016 ماه هاست که در مورد خطر حمله داعش صحبت می کنند و حتی در ماه های اخیر زمزمه هایی پیرامون برگزاری مسابقات بدون حضور نیروهای امنیتی مطرح بود اما ده روز پس از آغاز مسابقات به نظر می رسد که مشکل اصلی مربوط به هواداران و توریست هایی است که برای تماشای مسابقات به فرانسه سفر کرده اند.
به گزارش وبسایت نود، مسئولان برگزاری مسابقات در ماه های اخیر همه بحران های ممکن را مد نظر قرار گرفتند. از سیل گرفته تا تروریسم، اعتصاب و حتی رفتار نژادپرستانه اما شروع مسابقات و علی الخصوص بازی روسیه و انگلیس نشان داد که آنها از یک نکته بزرگ غافل شده اند: هولیگان ها. تعریف لغوی کلمه هولیگان این است: "یک جوان خشن و آشوبگر." در سالهای اخیر مسئولان امنیتی همه تلاش خود را کردند تا چنین افرادی را از فوتبال دور کنند اما به نظر می رسد که یورو اوج قدرت نمایی آنها بود.
در روز 13 ژوئن دو مامور پلیس در پاریس توسط نیروهای داعش کشته شدند. روز بعدش اعتراض به تغییر قوانین کار در فرانسه 40 زخمی بر جای گذاشت. اعتصاب خطوط هوایی و قطارها هم ادامه داشت و حتی در روز 14 ژوئن بازدید از برج ایفل ممنوع شد اما هیچ کدام از این اتفاقات به اندازه کتک کاری جنون آمیز هواداران فوتبال در روزهای اخیر خبرساز نشده است.
در روز 11 ژوئن در شهر مارسی، گروهی از هواداران روسیه و انگلیس قبل و بعد از بازی به جان هم افتادند. هولیگان ها از صندلی های اطراف کافه ها و بطری ها به عنوان اسلحه استفاده کردند. هواداران روسیه ای کاملا مجهز پا به مسابقات گذاشته بودند. آنها برای حفاظت از خود ماسک زده بودند و برخی از آنها برای گمراه کردن نیروهای امنیتی پیراهن انگلیس به تن کرده بودند. البته هواداران انگلیسی هم بی تقصیر نبودند. پلیس فرانسه پنج نفر از آنها را دستگیر کردند. این درگیری ها 50 مجروم به جای گذاشت.
مسئولان امنیتی مسابقات که از حجم خشونت شگفت زده شده بودند در ابتدا واکنش نرمی به این قضیه داشتند. یوفا 150 هزار یورو جریمه و محرومیت تحلیفی حذف از مسابقات را برای روسیه در نظر گرفت. انگلیسی ها هم به علت نزاغ خیابانی به حذف تهدید شدند. کشور میزبان مسابقات ده ها هولیگان روس را از این کشور اخراج کرد و پیرامون استادیوم ها محدودیت مصرف الکل در نظر گرفت.
در حالی که به نظر می رسید با سفر هواداران روس به شهر لیل و راهی شدن انگلیسی ها به سمت لانس مشکل حل شده باشد، در حضور چهار هزار مامور امنیتی و محدودیت های شدید مصرف الکل، در روز 15 ژوئن در حالی که هواداران فرانسوی پیروزی مقابل آلبانی را جشن می گرفتند، هواداران انگلیسی به سمت آنها بطری پرت کردند. پلیس فرانسه با گاز اشک آور و تیر هوایی وارد ماجرا شد. در این درگیری هم 36 نفر دستگیر و 16 نفر راهی بیمارستان شدند.
فدراسیون فوتبال انگلیس این درگیری را محکوم کرد اما کانون هواداران فوتبال این کشور ادعا کرد که فرانسوی ها درگیری را آغاز کردند. در نقطه مقابل ویتالی موتکو، وزیر ورزش فرانسه از هولیگان ها انتقاد کرد و هواداران خشونت طلب را مایه ننگ این کشور دانست. برخی دیگر از روس ها اعتقاد داشتند که انگلیسی ها از حرص این که میزبانی جام جهانی 2018 به روسیه رسیده و نه انگلیس، باعث خشم بریتانیایی ها شده و آنها می خواهند با جوسازی رسانه ای تیم ملی روسیه را تخریب کنند.
در هر صورت به نظر می رسید که هولیگان ها پلیس فرانسه را کاملا شگفت زده کردند. در حالی که نیروهای امنیتی این کشور برای مقابله با خطر داعش در کل کشور مستقر شده بودند و نمی توانستند روی شهر یا منطقه خاصی تمرکز کنند هواداران خشونت طلب جو رعب آوری را ایجاد کردند. در حال حاضر نگران اصلی این است که در صورتی که روسیه در مرحله بعدی در مقابل لهستان، اوکراین یا ترکیه قرار گیرد، هواداران این تیم چه بلایی سر هواداران تیمهای رقیب قرار می گیرند. البته روس ها کار آسانی برای صعود ندارند و باید در بازی پایانی گروه در مقابل ولز پیروز شوند.
البته بعید به نظر می رسد که هیچ کدام از این اتفاقات روی میزبانی روسیه در جام جهانی 2018 تاثیری بگذارد. این مسابقات توسط فیفا برگزار می شود که از نظر ساختار و سبک کاری روشی متفاوت با یوفا دارد. با این وجود خطر خشونت هواداران روس در مسابقات جام جهانی در این کشور وجود خواهد داشت و هیچ بعید نیست که خیابان های مسکو و دیگر شهرهای روسیه در خلال مسابقات تبدیل به جنگ جهانی سوم شود.
اما نکته عجیب دیگر این بود که خشونت هواداران روس به تیمهای دیگر هم سرایت کرده است. در بازی شب گذشته میان کرواسی و جمهوری چک در حالی که کروات ها با دو گل از حریف پیش افتاده بودند و به نظر می رسید که صعود مقتدرانه را قطعی کرده باشند گروهی از هواداران این تیم مواد محترقه و آتش زا به درون زمین پرت کردند که البته این کارشان کاملا به ضرر کرواسی شد. تیم چاچیچ تمرکز خود را از دست داد تا بازی با تساوی دو بر دو به اتمام برسد و جمهوری چک به مسابقات برگردد. یوفا اعلام کرده که در مورد این بازی پرونده انضباطی باز خواهد کرد و احتمال جریمه شدن کرواسی وجود دارد.
جالب آن که پیش از بازی ترکیه و اسپانیا در شهر نیس هم شش هوادار اسپانیایی به علت حمل پرچم های حمایت از نازی ها دستگیر شدند. اتفاقی که نشان می دهد پلیس فرانسه با دقت و احتیاط بیشتری تحرکات هواداران فوتبال در این کشور را دنبال می کند.
یورو 2016 آخرین باری خواهد بود که این مسابقات در یک کشور برگزار می شود چرا که از سال 2020 قرار است که حدود ده کشور در سرتاسر اروپا میزبان مسابقات باشند و بازیها به صورت پراکنده برگزار شود.
1140